Αιτία οι τροποποιήσεις επί το δυσμενέστερον που επέφερε φέτος η κυβέρνηση στον ισχύοντα Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 460.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα υποστούν εντός των προσεχών δύο ετών την πολύ σκληρή δοκιμασία των κατασχέσεων στις καταθέσεις τους και την ακίνητη περιουσία τους.
Απολογισμός…
Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου επιβάλλονται ήδη με ρυθμούς 20.000 ανά μήνα ή περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα! Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο από την 1η-1-2017 έως και τις 31-7-2017 επιβλήθηκαν 132.373 κατασχέσεις σε βάρος ισάριθμων οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων έχουν ληφθεί τα μέτρα αυτά να έχει εκτοξευθεί πλέον στους 971.429, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016.
Με τους ρυθμούς με τους οποίους επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις υπολογίζεται ότι μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της «μνημονιακής» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, θα επιβληθούν κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιών σε περισσότερους από 460.000 οφειλέτες του Δημοσίου (23 μήνες x 20.000 κατασχέσεις ανά μήνα)!
Επιβάλλονται 1.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία ανά εργάσιμη ημέρα
Ρυθμίσεις-σοκ
Οι αιτίες για τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν εντός των προσεχών δύο ετών αντιμέτωποι με το οδυνηρό μέτρο των κατασχέσεων, ακόμη και για μικροοφειλές, είναι οι εξής:
1. Η «μνημονιακή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. διατήρησε αμετάβλητες τις επαχθείς ρυθμίσεις του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται κατασχέσεις καταθέσεων από τις φορολογικές αρχές ακόμη και για ληξιπρόθεσμες μικροοφειλές από 31 έως και 500 ευρώ! Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες οι κατασχέσεις πενιχρών υπολοίπων από τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων μικροοφειλετών, ακόμη και οι δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε μικροοφειλέτες αλλά δεν έχουν υπόλοιπα! Στη δεύτερη αυτή περίπτωση οι φορολογούμενοι-μικροοφειλέτες δεν μπορούν να «κινήσουν» τους λογαριασμούς τους, καθώς ό,τι πιστώνεται σ’ αυτούς κατάσχεται αυτόματα από τις τράπεζες και αποδίδεται στο Δημόσιο για την αποπληρωμή των χρεών τους προς την εφορία! Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες οι οφειλέτες γλιτώνουν τις κατασχέσεις των υπολοίπων των τραπεζικών τους λογαριασμών είναι αυτές κατά τις οποίες έχουν προλάβει να δηλώσουν ως «ακατάσχετους» στο TAXISnet συγκεκριμένους λογαριασμούς τους, στους οποίους κατατίθενται ποσά μισθών, συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων. Στις περιπτώσεις αυτές δεν επιτρέπονται κατασχέσεις σε υπόλοιπα που δεν υπερβαίνουν τα 1.250 ευρώ. Ωστόσο, η προστασία αυτή ισχύει για έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό κάθε φορολογούμενου. Οι υπόλοιποι λογαριασμοί του παραμένουν εκτεθειμένοι σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις.
2. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, με μια διάταξη-βόμβα που «πέρασε» τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή (άρθρο 78 του ν. 4472/2017) η «μνημονιακή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται πλέον να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι πλέον τις αντικειμενικές αξίες, αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς. Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με δύο ακόμη ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ και ότι από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμη και τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ή και των 10.000 ευρώ!
Στο σφυρί ακίνητα ακόμη και για χρέη 500 €. Εκποίηση με βάσει τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες
Ομολογία
Η επιβεβαίωση ότι τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται με τις πολύ χαμηλές τρέχουσες εμπορικές αξίες ήρθε επισήμως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με έγγραφη απάντηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη.
Δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές αξίες υπολείπονται κατά πολύ των αντικειμενικών, οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο δεν θα κηρύσσονται άγονοι, αφού δυνητικά θα υπάρχουν πλειοδότες που θα διαθέτουν λιγότερα χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση, το πολύ χαμηλό τίμημα που θα εισπράττει το Δημόσιο από τον πλειστηριασμό μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει το συνολικό χρέος του οφειλέτη, με αποτέλεσμα αυτός όχι μόνο να χάσει το ακίνητό του αλλά και να συνεχίσει να οφείλει στο Δημόσιο! Δεδομένου δε ότι ο ΚΕΔΕ δεν εξαιρεί την πρώτη κατοικία του οφειλέτη από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό, ο κίνδυνος απώλειας της οικογενειακής στέγης για χιλιάδες οφειλέτες έναντι πενιχρού αντιτίμου είναι πλέον υπαρκτός.
Γιώργος Παλαιτσάκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου