«Ως πολιτικός ήταν σκληρός αλλά αναζητούσε πάντα λύσεις», προσθέτει ο κ. Στουρνάρας, ενώ επισημαίνει ότι πάντα είχε ειλικρινή συνεργασία μαζί με τον απερχόμενο Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
«Για το λόγο αυτό μέσα σε 2 χρόνια η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα, βγήκε στις αγορές, ενώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 17 δισεκατομμύρια ευρώ», προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Πώς ήταν όμως ο Σόιμπλε μέσα στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων του Eurogroup;
«Είχε τρομερό σθένος και εσωτερική δύναμη, χαρακτηριστικά με τα οποία υπερκάλυπτε τη φυσική του αδυναμία. Στις συνεδριάσεις ήταν πάντα διαβασμένος και πολλές φορές, ενώ όλοι μας είχαμε καμφθεί από την κούραση, αυτός συνέχιζε. Δεν συμφωνούσαμε σε όλα, είχε μία μονομερή άποψη για τη λιτότητα μάλλον γιατί πολλές φορές αντιμετώπιζε τα θέματα «νομικίστικα» και όχι με όρους οικονομολόγου, ώστε να λαμβάνει υπόψη του τις παραμέτρους της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Ομως, διατηρούσε σε υψηλά επίπεδα τη συνεργασία και γι’ αυτό και επί ελληνικής προεδρίας πετύχαμε σημαντική πρόοδο στην τραπεζική ενοποίηση», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον κ. Σόιμπλε στο γραφείο του αλλά και στην καγκελαρία.
«Η επίσκεψή του στην Αθήνα τον είχε εντυπωσιάσει, ενώ η βραδιά προς τιμήν του στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε μείνει αξέχαστη τόσο στον κ. Σόιμπλε όσο και στη σύζυγό του, Ινγκεμποργκ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Οσο για το διάδοχό του, κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι θα πράξει η καγκελάριος Μέρκελ.
Π. ΑΜ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής