Εφαρμόζοντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές των εισπρακτικών εταιριών, στις οποίες προσφεύγουν οι τράπεζες για να επιταχύνουν την είσπραξη των ανεξόφλητων δόσεων, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης (ΔΦΣ) της ΓΓΔΕ καλούν αυτές τις μέρες, μέσω τηλεφωνικού κέντρου, σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα, χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος ή άλλων φόρων.
Καμπανάκι…
Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων οι υπάλληλοι της ΔΦΣ υπενθυμίζουν στους φορολογούμενους ότι δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ή ότι δεν έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα κάποιον φόρο. Στη συνέχεια, όσους είναι οφειλέτες, τους ρωτούν εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα ή όχι στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους ή εάν προτίθενται να τα ρυθμίσουν.
Στην ουσία, με τα πιεστικά αυτά ερωτήματα ασκούν ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες, προκειμένου να τους αναγκάσουν να προχωρήσουν άμεσα στην αποπληρωμή των χρεών τους.
Πολλοί οφειλέτες διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηθούν για κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότεροι όμως από τους αποδέκτες των τηλεφωνημάτων είναι υπερχρεωμένοι φορολογούμενοι και δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη τους.
Συναινεί
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Αριστεράς φαίνεται πως συναινεί με την εφαρμογή αυτών των μεθόδων άσκησης ψυχολογικών πιέσεων για την «αύξηση της εισπραξιμότητας» των μνημονιακών φόρων που έχει επιβάλει. Κρίνει, προφανώς, ότι είναι ευπρόσδεκτος κάθε τρόπος εξαναγκασμού των πολιτών να πληρώσουν τα συγκεκριμένα «χαράτσια», αφού τα πολιτικά οφέλη από την εμφάνιση των φορολογικών εισπράξεων ως σημαντικά αυξημένων θα τα καρπωθεί η ίδια η κυβέρνηση, με ισχυρισμούς για επιτυχίες στον… τομέα της φορολογικής συμμόρφωσης!
Ηταν σχεδιασμένο
Η νέα αυτή τακτική των μαζικών τηλεφωνικών οχλήσεων προς τους φορολογούμενους με εκκρεμείς υποχρεώσεις όσον αφορά την υποβολή δηλώσεων ή την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων της ΓΓΔΕ για το 2016.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 47 του Επιχειρησιακού Σχεδίου, η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης (ΔΦΣ) έχει προγραμματίσει να προχωρήσει στη διενέργεια τουλάχιστον 83.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Πλούσια γκάμα
Η τακτική των τηλεφωνικών οχλήσεων προς χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων άσκησης ισχυρών πιέσεων προς τους πολίτες, για την είσπραξη ενός ποσού άνω των 4 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Τα μέτρα αυτά, όπως αποκάλυψε από χθες ο «Ε.Τ.», προβλέπουν:
* Την αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων υπενθύμισης χρέους σε οφειλέτες μικροποσών από 31 έως 500 ευρώ.
* Τον εκβιασμό με διαπόμπευση (δημοσιοποίηση ονομάτων) όσων φυσικών και νομικών προσώπων οφείλουν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ και δεν σκοπεύουν να τα πληρώσουν άμεσα ή να τα τακτοποιήσουν σε δόσεις.
* Την επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 300.000 ευρώ.
Βολές εφοριακών κατά της κυβέρνησης * Αιχμές για τη διάλυση του ΣΔΟΕ * Προς παραγραφή μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής
«Στοχοποιείτε μικροοφειλέτες και χαϊδεύετε μεγαλοκαρχαρίες»
Διάλυση των προληπτικών φορολογικών ελέγχων στην αγορά και πλήρη απενεργοποίηση του ΣΔΟΕ, με συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο παραγραφής χιλιάδων μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, καταλογίζουν, εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση οι εφοριακοί της Αττικής και των Κυκλάδων.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων αναφέρει ότι από τη μια πλευρά λαμβάνει χώρα η στοχοποίηση χιλιάδων μικροοφειλετών, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν χαράτσια και φόρους (που συνήθως δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα), ενώ από την άλλη πλευρά το δίχτυ ασφαλείας για τους φοροφυγάδες παραμένει και ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω γιγάντωσης του φαινομένου της φοροδιαφυγής…».
Προς παραγραφή
Ο Σύλλογος επισημαίνει εξάλλου ότι η επιλογή της διάλυσης του ΣΔΟΕ ήταν εγκληματική, καθώς οδηγεί σε βέβαιη παραγραφή στο τέλος του 2016 χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που χειριζόταν η συγκεκριμένη υπηρεσία και οι οποίες παραμένουν πλέον στις «ντουλάπες» της χωρίς πλέον να υπάρχει κανένας να τις ελέγξει! Διευκρινίζει δε ότι με το ν. 4336/2015 η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να φέρει νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015, η οποία θα καθόριζε το μέλλον των υποθέσεων αυτών. Ομως η ρύθμιση αυτή έχει καθυστερήσει εδώ και 8 μήνες και οι υποθέσεις αυτές παραμένουν στον «πάγο», χωρίς να έχει δικαίωμα να τις ελέγξει κανείς, οπότε οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην παραγραφή στο τέλος του έτους.
Η διάλυση του προληπτικού ελέγχου και οι τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργούνται μετά την κατάργηση επί της ουσίας των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων. Οι εφοριακοί αναρωτιούνται «γιατί το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στη διατήρηση ενός νομοθετικού εκτρώματος το οποίο ουσιαστικά προτρέπει στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και την απόκρυψη εισοδημάτων». Αναρωτιούνται, επίσης: «Ποιος αναμένεται να εκδώσει απόδειξη όταν το πρόστιμο που προβλέπεται είναι το 50% του ΦΠΑ που θα πλήρωνε σε περίπτωση έκδοσής της (π.χ. για συναλλαγή αξίας 10 ευρώ στην οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 2,4 ευρώ, το πρόστιμο που θα επιβάλει ο ελεγκτής σε περίπτωση μη έκδοσης είναι 1,2 ευρώ!!!); Ποιο το νόημα πλέον του προληπτικού ελέγχου για επαγγέλματα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, όταν πρακτικά δεν μπορεί ο ελεγκτής να επιβάλει κανένα πρόστιμο, ακόμα και αν εντοπιστεί κάποιος να μην εκδίδει αποδείξεις;».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
*Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου