Σε… αχαρτογράφητα νερά οδηγεί ένα ενδεχόμενο Brexit. Αποδέκτης του κλίματος αβεβαιότητας, άμεσου επακόλουθου αυτής της εξέλιξης, θα είναι φυσικά και η Ελλάδα, καθότι το οικονομικό μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας και η απειρία της Ε.Ε. στη διαχείριση της εξόδου δεν θα αφήσουν κανένα κράτος-μέλος ανεπηρέαστο.
Και αυτά, σε ένα πολύ κακό timing για τη χώρα μας, αφού μέσα στο μήνα, που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα (23/6), αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, που αντιμετωπίζεται ως «αφετηρία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για τη σταδιακή επιστροφή της εγχώριας οικονομίας σε θετικά πρόσημα.
Οι επιπτώσεις
Το μόνο σίγουρο είναι πως σε περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας θα υπάρξουν πολλές αλλαγές όσον αφορά στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα «στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και εν γένει την παροχή υπηρεσιών οι οποίες είναι το 25% της αξίας του ετήσιου διεθνούς εμπορίου της», όπως σημείωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας φοροτεχνικών και λογιστικών υπηρεσιών Artion, Γιώργος Δαλιάνης.
Είναι επόμενο πως εφόσον για τις εμπορικές συναλλαγές εντός Ε.Ε. τα κράτη βασίζουν τη νομοθεσία τους στην ίδια οδηγία ή κανονισμό, τότε αναπόφευκτα, εάν κάποιος έχει αυτόνομη δική του νομοθεσία, θα υπάρξουν ζητήματα συμβατότητας και ερμηνείας των νόμων.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο θα επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και πολίτες είναι οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις (π.χ. χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή αγορές μέσω ιστοτόπων). Μέχρι να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθούν αυτές οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα υπάρξει σίγουρα μια κάποια αναταραχή», κατά τα λεγόμενα του κ. Δαλιάνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μ. Βρετανία έχει ήδη υψηλή φορολόγηση (αν εξαιρέσουμε το σύστημα των non doms προσώπων), σε περίπτωση που μετά το ενδεχόμενο Brexit υπάρξουν άμεσες ριζικές αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο πιθανότατα να εκληφθεί αυτό από τις αγορές ως δείγμα ανασφάλειας και αστάθειας.
Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζεται πως ένα μοντέλο διμερών συμφωνιών με την Ε.Ε. ή και με ορισμένα κράτη της Ε.Ε. πιθανώς είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Καταθέσεις και παράγωγα Η τραπεζική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας, πάντως, αφορά ως επί το πλείστον καταθέσεις και χρηματιστηριακά παράγωγα.
«Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν κάποιοι τριγμοί και σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηριακών δεικτών και της ισοτιμίας αγγλικής λίρας-ευρώ, όμως, σε στην εν γένει οικονομία μας ο αντίκτυπος δεν θα είναι μεγάλος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Artion. Το τοπίο, σαφώς, θα ξεκαθαρίσει πλήρως, όταν αποφασιστούν τα μέτρα που θα λάβουν οι Ε.Ε. και Μ. Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της αγοράς καθησυχάζουν, επισημαίνοντας πως δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Στο μεταξύ, η αναμενόμενη αστάθεια θα τραβήξει «χειρόφρενο» στην επενδυτική δραστηριότητα του συνόλου των κρατών-μελών.
Δεδομένων των κλυδωνισμών στην αγορά, λοιπόν, εκτιμάται πως οι υποψήφιοι επενδυτές θα κινούνται για κάποιο χρονικό διάστημα διερευνητικά αποφεύγοντας το ρίσκο. Γεγονός που θα πλήξει ιδιαιτέρως τη χώρα μας που διψάει για «ενέσεις» ρευστότητας… εδώ και τώρα. Ενδεικτικό αυτής της ανάγκης είναι πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προωθεί την ενθάρρυνση επενδύσεων και από το εξωτερικό.
Το ενδεχόμενο ενός Brexit ανησυχεί «τους Ελληνες επιχειρηματίες, κυρίως, γιατί το 1,7% των εγχώριων εξαγωγών κατευθύνεται στη Μ. Βρετανία, το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια και βεβαίως γιατί σημαντικός αριθμός των Ελλήνων πολιτών διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα», όπως δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι στη Μ. Βρετανία έχουν την έδρα τους πλοιοκτήτριες εταιρίες διαχείρισης ελληνόκτητων πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας, οι οποίες δεν επηρεάζονται από ένα ενδεχόμενο Brexit. Πρόσθετα, ο κ. Κορκίδης τόνισε πως «αυτό που μας τρομάζει περισσότερο είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, ότι θα γίνουμε μάρτυρες στο “ξήλωμα του πουλόβερ”. Ενα Brexit θα σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την ισχυροποίηση των ευρωσκεπτικιστικών και αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η αμφισβήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σήμερα ένα αίσθημα κοινό στους ευρωπαϊκούς λαούς. Στόχος λοιπόν από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών θα έπρεπε να είναι η ανατροπή αυτού του αισθήματος μέσα από κοινωνικές πολιτικές, ικανές να διασφαλίσουν την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη μεταξύ των κρατών- μελών, αλλά και να προκαλέσουν την ανάπτυξη με απασχόληση και δικαιώματα στη “γηραιά ήπειρο”».
Διάστημα προσαρμογής
Εφόσον η Μ. Βρετανία επιλέξει, τελικά, το δρόμο της εξόδου, ο χρόνος είναι η λέξη-κλειδί για μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αγγλική κυβέρνηση να συμφωνεί με την Ε.Ε. σε μια σταδιακή αποσύνδεση που θα περιορίσει τις πιθανές ζημίες για τη διεθνή οικονομία κατά το δυνατόν περισσότερο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια να προσαρμόσουν κανονιστικά το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συνεργάζονται οι δύο πλευρές στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Artion, αυτή η αποκόλληση πρέπει να γίνει κομμάτι κομμάτι και σε βάθος ετών. Ο ίδιος υποστήριξε, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, πως ο Ελληνας κάτοικος της Μ. Βρετανίας δεν έχει να φοβηθεί κάτι δεδομένο. «Ισως κάποιοι εργοδότες, επικαλούμενοι την απρόσμενη μεταβολή των συνθηκών, να θελήσουν να αναπροσαρμόσουν κάποιες εργασιακές συμβάσεις, όμως, πιθανότητα θα υπάρξουν οδηγίες από το αγγλικό κράτος που θα ρυθμίσουν τα ζητήματα αυτά».
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής