Λίγο μετά τις 19:00 έγινε διάλειμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να πραγματοποιηθούν επαφές ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της ελληνικής υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές διεξάγονται μεταξύ Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τόμσεν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μπρουνό Λεμέρ και άλλων. Οι διακοπές είναι αλλεπάλληλες και οι διμερείς ή πολυμερείς επαφές βρίσκονται σε παράλληλη εξέλιξη.
Στο επίκεντρο των πυρετωδών διαβουλεύσεων βρίσκεται το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 μέχρι το 2060 (εφόσον έχουν «κλειδώσει» στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022), η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και το πακέτο των παρεμβάσεων για το χρέος. Το ΔΝΤ φαίνεται πως παίζει σκληρό παιχνίδι, απειλώντας ότι δεν θα μπει στο πρόγραμμα, αν οι Ευρωπαίοι δεν υποχωρήσουν στα παραπάνω σημεία.
Επί της ουσίας, δουλεύουν πάνω σε κείμενο κοινής ανακοίνωσης η οποία επιχειρείται να οριστικοποιηθεί με στόχο να καλύπτει όλες τις πλευρές. Ωστόσο, οι πολύωρες διαπραγματεύσεις και οι πολυάριθμες διακοπές δείχνουν το βαθμό δυσκολίας, αναφέρουν αρμόδιες πηγές υπενθυμίζοντας τα σενάρια για νέα συνάντηση αν χρειαστεί.
Αυτό που επιχειρείται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι να γίνει εφικτή η πρώτη προσέγγιση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας που να μπορέσει να οδηγήσει στη “συνολική συμφωνία”. Δηλαδή σε μία απόφαση που θα είναι πιο “εξειδικευμένη” από αυτή του 2016 και έτσι θα είναι αρκετή για να λάβει (θετικές) αποφάσεις τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ.
Τα βασικά “αγκάθια” σχετίζονται με τις παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη και θα “ορίσουν” σε μεγάλο βαθμό το αν θα χρειαστούν παρεμβάσεις στο χρέος. Και κομβικό ρόλο έχουν τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Συμφωνία για προαπαιτούμενα
Η συνεδρίαση για την Ελλάδα ξεκίνησε γύρω στις 18.00, με επίκεντρο πρώτα τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση με ελληνικές πηγές να κάνουν λόγο για θετική αποτίμηση. Επισήμαιναν μάλιστα ότι το θέμα των προαπαιτούμενων έκλεισε στο EWG που προηγήθηκε της συνόδου.
Τον “πήχη” των προσδοκιών της σημερινής συνόδου διαμόρφωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εργαστούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος, διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θα είναι η τελική. Εξήγησε, θα γίνει ενδεχομένως πιο ξεκάθαρο και πιο ακριβές, ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας συμφωνίας ή τι μορφή μπορεί να έχει.
Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, φέρνοντας ως παράδειγμα το ρυθμό ανάπτυξης. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεδομένου ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, υπάρχει χρόνος για περισσότερη ορατότητα στις υποθέσεις για την ανάπτυξη.
Στόχος, πάντως, της συνεδρίασης ήταν να ληφθεί μια απόφαση που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. “Έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλουν και θα δουλέψουμε σήμερα για αυτό”, είπε ο Ντάισελμπλουμ.
Ερωτηθείς για το χρόνο αποδέσμευσης της δόσης του ελληνικού προγράμματος, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι “αν δούμε ότι τα prior actions ικανοποιούνται, τότε θα γίνει εγκαίρως πριν το καλοκαίρι”.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Σόιμπλε: Μετά τη λήξη του προγράμματος η απόφαση για χρέος
Την ελπίδα του να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup που θα επιτρέψει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης εξέφρασε προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το θέμα της δόσης μπορεί να μην οριστικοποιηθεί σήμερα, ώστε να εκδοθεί πρώτα η έκθεση που πιστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης που, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, θα είναι θετική.
“Ελπίζω πως θα βρούμε μια λύση σήμερα που θα κλείνει ορισμένα πολιτικά ζητήματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε πως “σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που ήμασταν τον περυσινό Μάιο και μια πολιτική συμφωνία θα δημιουργούσε τις συνθήκες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εγκαίρως”.
Ο ίδιος σημείωσε πως οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες. “Το ΔΝΤ έχει μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δεν ευθυγραμμίζεται με αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών”, ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ενώ πρόσθεσε “για αυτό πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βρούμε μια λύση με το ΔΝΤ χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες του Ταμείου. Αυτή η λύση θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, είχαμε πολλές προπαρασκευαστικές συζητήσεις και είμαι βέβαιος πως μπορούμε να βρούμε μια λύση”.
Τέλος, ο Σόιμπλε διευκρίνισε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν την λήξη του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018. “Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την ελάφρυνση”, σημείωσε ο ίδιος.
Μοσκοβισί: Η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την Ελλάδα θα είναι θετική
Αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, όπως φάνηκε και από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στην ελληνική Βουλή.
Ο Μοσκοβισί είπε εμμέσως πλην σαφώς πως το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο των πιστωτών οι οποίοι καλούνται τώρα να δράσουν γρήγορα ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αλλά και για μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. “Είναι πιθανή, εφικτή, πολύ κοντά και πρέπει να κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια να φτάσουμε εκεί”, είπε.
Η Κομισιόν ετοιμάζεται τώρα να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης για την Ελλάδα, η οποία βάσει των prior actions, θα είναι θετική, αποκάλυψε ο Επίτροπος.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αποθαρρυντικές δηλώσεις του Σόιμπλε για την ελάφρυνση του χρέους, Μοσκοβισί είπε πως οι συζητήσεις αφορούν τον Ντάισελμπλουμ και άλλους 19 ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος εκτιμά πως η συμφωνία είναι επιθυμητή από όλους και για αυτό πρέπει να γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό -τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για την Ευρωζώνη ως σύνολο. Για τη σημερινή συνάντηση ειδικότερα, είπε πως τεχνικά πρέπει να έχουμε πρώτα πολιτική συμφωνία και η αποδέσμευση της δόσης θα αποφασιστεί σε επόμενο Eurogroup.