Μετά τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση φέρνει φέτος ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα φτάσει τα 4,6 δισ. ευρώ, φτάνοντας το λογαριασμό της διετίας 2016-2017 στα 10 δισ. ευρώ, λίγες μέρες μετά την «επέτειο» των 7 χρόνων Μνημονίου. Τα νέα μέτρα αφορούν σε νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, φάρμακα αλλά και σε διαρθρωτικά μέτρα τα οποία είναι έτοιμα να εφαρμοστούν αμέσως μετά την ψήφισή τους στη Βουλή. Υπάρχουν, όμως, και μέτρα που θα πλήξουν συγκεκριμένες ομάδες εντός και εκτός του Δημοσίου.
Μέσα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, που θα έχει ως στόχο από την αρχή μέχρι και το τέλος του την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, αναμένοντας και τις αποφάσεις των δανειστών σχετικά με το αν η περίοδος των υψηλών πλεονασμάτων θα επεκταθεί περαιτέρω.
» Το 2017 θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας για εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Ειδικότερα στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται ότι δεν θα αποκατασταθούν τόσο η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν όσο και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο. Στις ομαδικές απολύσεις δεν θα αυξηθεί το όριο, αλλά το υπουργικό βέτο μεταφέρεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για διαβούλευση τριών μηνών. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη μείωσης των συνδικαλιστικών αδειών και αύξησης του ποσοστού απαρτίας στο 50% σε επίπεδο πρωτοβάθμιου σωματείου για την κήρυξη απεργίας. Θα περιλαμβάνουν επίσης:
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για την τουριστική περίοδο, που θα είναι πέντε αντί για τέσσερις μήνες.
Την ενεργοποίηση της διάταξης που θα επιτρέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείου.
Τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια με επανυπολογισμό των βασικών μισθών και ενσωμάτωση των επιδομάτων που θα φέρουν μειώσεις έως και 20% για τους νεοεισερχόμενους και μειώσεις από 5% έως και 7% για τους υπηρετούντες, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση μετά τον επανυπολογισμό των μισθών θα δίδεται ως προσωπική διαφορά στους υπαλλήλους των 20 υφιστάμενων ειδικών μισθολογίων.
» Το 2018 προβλέπονται νέα μέτρα 0,3% του ΑΕΠ (530 εκατ. ευρώ), τα οποία έρχονται για να εξασφαλιστεί η καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης το οποίο θα υποκαταστήσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν:
Στην κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.
Στη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Στην κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.
Στην αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.
Στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.
Στην επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.
Στην αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.
» Το 2019 προβλέπεται η μείωση έως και 18% κύριων και επικουρικών συντάξεων με στόχο δημοσιονομική προσαρμογή 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ). Η μεσοσταθμική μείωση του κονδυλίου των συντάξεων θα φτάσει το 9%.
Υπό την προϋπόθεση ότι το καλοκαίρι του 2018 το ΔΝΤ θα πιστοποιήσει την επίτευξη του στόχου του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα υλοποιηθούν και μέτρα που θα αφορούν στη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, την αύξηση των επιδομάτων για παρακολούθηση νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών και στα επιδόματα ενοικίου.
» Το 2020 προβλέπεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Για τους άγαμους και τους συνταξιούχους το αφορολόγητο θα μειωθεί από τα 8.636 στα 5.681 ευρώ. Με τη συνθήκη ότι θα επιτευχθεί και για το 2020 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα ενεργοποιηθούν αντίμετρα 1% του ΑΕΠ που θα αφορούν στη μείωση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
» Το 2021 είναι ένα έτος χωρίς αποφασισμένα μέτρα αλλά και πάλι από το 2020 θα πρέπει το ΔΝΤ να πιστοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα αντίμετρα.
Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για την αγορά ενέργειας
Το θέμα με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι εξελίξεις στις πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ και των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας έχει μετατεθεί ουσιαστικά για τον Σεπτέμβριο. Τότε θα γίνει μια έρευνα αγοράς (Market test) για το ποιες λιγνιτικές μονάδες και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσουν να αγοράσουν οι ιδιώτες. Σε αυτή τη φάση θα ανοίξει και το θέμα της πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών, αφού η υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα είναι η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος από το 90% στο 50% με την εκχώρηση του 40% σε ιδιώτες.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής