Πρόκειται για το έκτακτο και προσωρινό μέτρο που ενεργοποίησε η Ε.Ε., το οποίο χρηματοδοτείται από τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΠΑΑ κάθε κράτους – μέλους, και προβλέπει τη στήριξη γεωργών που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, μέσω της χορήγησης κατ’ αποκοπή ενίσχυσης έως 7.000 ευρώ ανά γεωργό. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ανώτατο ποσό στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς ανέρχεται στα 4.000 ευρώ.
Το μέτρο θα αφορά σε περίπου 145.000 κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019) καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης) εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι).
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επελέγη να στηριχθούν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος ώστε να λάβουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται εφάπαξ για να αποζημιώσει τους δικαιούχους, λόγω της σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους από τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.
Τα ποσά
Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση που προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 126,3 εκατ. ευρώ και το ύψος ενίσχυσης για κάθε κλάση επιλέξιμης έκτασης ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 0-10 στρέμματα έως 300 ευρώ
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 10-15 στρέμματα έως 600 ευρώ
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 15-30 στρέμματα έως 1.100 ευρώ
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 30-50 στρέμματα έως 1.600 ευρώ
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Προσοχή δεν υπάρχει παράταση - Δείτε εδώ πως να τα εκτυπώσετε
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 50-70 στρέμματα έως 2.000 ευρώ
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 70-100 στρέμματα έως 2.500 ευρώ
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 100-150 στρέμματα έως 3.000 ευρώ
* Για καλλιεργούμενη έκταση από 150-200 στρέμματα έως 3.500 ευρώ
* Και για καλλιεργούμενη έκταση από 200 στρέμματα και πάνω έως 4.000 ευρώ.
Διαδικασία
Το διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από 17/11/2020 έως 27/11/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και ειδικότερα στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M21.
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι «το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει, συστηματικά και οργανωμένα, τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης του παραγωγικού κόσμου της πατρίδας μας, στη βάση του προγραμματικού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εξαντλώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρονται τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, αξιοποιήσαμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τους σημαντικούς πόρους που διαθέτει, ώστε στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο να στηρίξουμε το ελαιόλαδο, ένα στρατηγικό εθνικό προϊόν για τη χώρα μας, με ισχυρή επίδραση στην κοινωνικοοικονομική συνοχή των αγροτικών μας περιοχών, σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr