Κάθε χρόνο ανακαλύπτονται καινούργιες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας απέναντι σε πολλές ασθένειες, με έμφαση πλέον να δίνεται στις νεοπλασίες λόγω του μεγάλου αριθμού ζωών που νοσούν από αυτές. Η νεοπλασία είναι η ανεξέλεγκτη και ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων ή ιστών στο σώμα. Η νεοπλασία μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Η λέξη καρκίνος συχνά συγχέεται με τη νεοπλασία, αλλά μόνο τα κακοήθη νεοπλάσματα είναι πραγματικά καρκίνοι. Τα καλοήθη νεοπλάσματα τείνουν να αναπτύσσονται αργά, δεν εισβάλλουν (διηθητικός καρκίνος) στους περιβάλλοντες ιστούς του σώματος όπως είναι τα γειτονικά όργανα ή οι γειτονικοί λεμφαδένες και δεν δίνουν μεταστάσεις (είτε γειτονικές είτε απομακρυσμένες). Από την άλλη πλευρά, οι κακοήθεις νεοπλασίες είναι ανεξέλεγκτες εξεργασίες και μπορούν να αναπτύσσονται με διάφορους ρυθμούς (αργά ή ραγδαία), να διηθούν τους γύρω ιστούς καθώς και να δίνουν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος, απομακρυσμένα ή μη. Δυστυχώς, πλέον, ο καρκίνος απασχολεί όλο και πιο συχνά την κοινότητα των κτηνιάτρων σε Ελλάδα και εξωτερικό τόσο για τα σκυλάκια όσο και για τα γατάκια. Ερευνες έχουν δείξει πως περίπου 1 στους 4 σκύλους σε κάποιο στάδιο της ζωής του θα αναπτύξει καρκίνο, με την πλειονότητα αυτών να ανευρίσκονται σε ηλικία άνω των 10 ετών.
Ο ρυθμός προσβολής των σκύλων από καρκίνο είναι ίδιος με τον ρυθμό προσβολής των ανθρώπων, ενώ υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για το ποσοστό προσβολής από καρκίνο στις γάτες. Παρ’ όλα αυτά έχει βρεθεί πως ο πιο συχνός καρκίνος στις γάτες είναι το λέμφωμα. Τα συμπτώματα του καρκίνου είναι ποικίλα και τις περισσότερες φορές αποπροσανατολίζουν τους κλινικούς κτηνιάτρους διότι ομοιάζουν με άλλες παθήσεις. Επίσης, τα συμπτώματα σχετίζονται με το είδος καρκίνου, το στάδιο αυτού, καθώς και με την εντόπισή του. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εμφανίσει μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα, όπως είναι οι εμετοί, η απώλεια βάρους, η μείωση της όρεξης, η αδιαθεσία και ίσως αλλαγές στα αιματολογικά και βιοχημικά αποτελέσματα αίματος κ.ά.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι ένας από τους κακοήθεις καρκίνους του δέρματος, το μαστοκύττωμα (μικρή πιθανότητα μετάστασης) που ίσως και να μη δώσει κάποια αλλαγή στις εξετάσεις αίματος και το μόνο που θα έχετε να είναι απλά μια μάζα σε κάποιο σημείο του σώματος. Σε κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις ο κτηνίατρός σας θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για τη μέθοδο διάγνωσης που είναι προτιμότερη να ακολουθήσετε κάθε φορά. Γίνεται έτσι φανερό ότι η συμπτωματολογία μπορεί να ποικίλλει και να αποπροσανατολίζει, γι’ αυτό τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη κάθε ζωάκι, κάθε τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας να έχει πρόσβαση σε ένα 6μηνιαίο ολοκληρωμένο προληπτικό check up.
Ράτσες σκύλων με προδιάθεση στον καρκίνο & αρνητικοί παράγοντες
Ο καρκίνος πολλές φορές δυστυχώς είναι ανίατη ασθένεια που γεννά ο ίδιος ο οργανισμός, δεν μπορεί να αποφευχθεί διότι η εντόπιση ποικίλλει και το αίτιο είναι άγνωστο αλλά μπορεί εν μέρει να προληφθεί. Η κτηνιατρική επιστήμη περιλαμβάνει πολλά είδη, μεγέθη και φυλές ζώων σε σχέση με την ιατρική του ανθρώπου και αυτό καθιστά δύσκολη τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων χωρίς να μπορεί σε κάθε περίπτωση να διεξαχθεί οριστικό πόρισμα.
Ετσι υπάρχουν πολλές φυλές που έχουν μελετηθεί και έχει βρεθεί πως σε ορισμένους τύπους καρκίνου έχουν προδιάθεση, όπως, για παράδειγμα, τα Golden Retrievers είναι επιρρεπή στο να εμφανίσουν λέμφωμα ή αιμαγγειοσάρκωμα και οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση αιμαγγειοσαρκώματος ή καρκίνου των περιπρωκτικών αδένων. Επίσης, ένας αρνητικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου είναι το κάπνισμα των ιδιοκτητών, καθώς τα σκυλάκια και τα γατάκια γίνονται άθελά τους παθητικοί καπνιστές.
Επιπλέον, τόσο στους θηλυκούς σκύλους όσο και στις θηλυκές γάτες η μη στείρωση τους σε μικρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των ωοθηκών ή των μαστών (στις θηλυκές γάτες το 85% όλων των νεοπλασμάτων των μαστών είναι κακοήθη) και αντίστοιχα στους αρσενικούς σκύλους σε καρκίνο του προστάτη ή των όρχεων. Αντίθετα, υπάρχουν και ενδείξεις ότι η στείρωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στην εμφάνιση άλλων καρκίνων. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τρόπος να προλάβετε ή να σταματήσετε τον καρκίνο ουσιαστικά δεν υπάρχει, βρίσκοντάς τον όμως στα πρώιμα στάδια αυτό μπορεί να χαρίσει στο ζωάκι σας όχι μόνο μια ποιοτική παράταση ζωής αλλά ίσως και θεραπεία.
Εξετάσεις και θεραπεία
Σκόπιμες είναι οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο για τη διενέργεια προληπτικών ετήσιων ή 6μηνιαίων (προτιμότερο) εξετάσεων όπως οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, οι εξετάσεις για τα λοιμώδη νοσήματα, οι ακτινογραφίες θώρακος και κοιλίας, οι υπέρηχοι κοιλίας και καρδίας καθώς και η εξέταση ούρων. Οποιαδήποτε περίεργη ή ανησυχητική συμπεριφορά ή σύμπτωμα του τετράποδου φίλου σας θα πρέπει να αναφέρεται στον κτηνίατρο σας γιατί ίσως να είναι σημάδι της υποκείμενης πάθησης. Στις περιπτώσεις της εντόπισης, τα συνήθη βήματα είναι η λήψη υλικού (απόσπαση κυττάρων από την επίμαχη περιοχή) για εξέταση των κυττάρων στο μικροσκόπιο, διαδικασία που ονομάζεται κυτταρολογική εξέταση.
Στην περίπτωση που δεν εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα από την κυτταρολογική εξέταση ή κριθεί σκόπιμο να αφαιρεθεί η εξεταζόμενη αλλοίωση, το επόμενο βήμα είναι ο προεγχειρητικός αιματολογικός και υπερηχοτομογραφικός έλεγχος του ζώου ώστε να πραγματοποιηθεί χειρουργική αφαίρεση του εξεταζόμενου ιστού και ύστερα να διενεργηθεί βιοπτικός έλεγχος αυτού (ιστοπαθολογική εξέταση) ώστε να γίνει διάκριση τους είδους της νεοπλασίας και κατηγοριοποίησή της. Οπως συμβαίνει στην ιατρική, μετά τη διάγνωση ακολουθεί η θεραπεία, όπου ανάλογα με το είδος καρκίνου που θα βρεθεί πως έχει το κάθε ζωάκι θα πρέπει να ακολουθηθεί το αντίστοιχο πρωτόκολλο όπως χειρουργική αφαίρεση μικρής μάζας ή η έναρξη χημειοθεραπείας. Κλείνοντας, είναι σκόπιμο να τονιστεί πως ο καρκίνος είναι μια μάχη που θέλει μεγάλη θέληση και υπομονή τόσο από εσάς όσο και από τα τετράποδα παιδιά σας μαζί με την καθημερινή επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας.
*Από το ένθετο My Pet που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Eιδήσεις σήμερα
Θυμάστε τη Νάνσυ Αλεξιάδη από το Fame Story – Έγινε μητέρα και άλλαξε επάγγελμα
Ανακαλύψαμε τις καλύτερες θεραπείες για λαμπερά μαλλιά τις γιορτές