Συστήθηκες μέσα από τη σειρά του MEGA, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η ζωή σου μέχρι τώρα… Πώς ο δρόμος σε έφερε στην Ελλάδα και σε αυτή τη δουλειά;
Φωτεινή Παπαθεοδώρου: Γεννήθηκα στην Αγγλία και έζησα εκεί μέχρι τα εφτά μου χρόνια. Οι γονείς μου τότε πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στη Θεσσαλονίκη. Μπήκα κατευθείαν στη δευτέρα δημοτικού και θυμάμαι ότι δυσκολεύτηκα πολύ να προσαρμοστώ. Αυτή η περίοδος άλλαξε εντελώς την κατεύθυνση της ζωής μου. Αν δεν ερχόμασταν τότε στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανόν να μην ήξερα τώρα καθόλου ελληνικά. Σιγά σιγά έμαθα, προσαρμόστηκα και έκανα φιλίες που κρατούν μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια στα δεκαοχτώ μου γύρισα στην Αγγλία για σπουδές και μετέπειτα έμεινα για δουλειά. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα, είχα φτιάξει τη ζωή μου εκεί και ήμουν χαρούμενη. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Οταν σου δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία, είναι σημαντικό να έχεις το θάρρος να παίρνεις ρίσκα, να δέχεσαι την αλλαγή, να τολμάς να ζήσεις αλλιώς. Ευτυχώς για μένα, το ρίσκο αυτό βγήκε σε καλό και περνάω υπέροχα.
Θα ήθελες να επιστρέψεις μόνιμα στην Αγγλία;
Φωτεινή Παπαθεοδώρου: Ούτε το σχεδιάζω ούτε το αποκλείω. Προς το παρόν μού αρέσει η ζωή μου στην Ελλάδα. Αν όμως προέκυπτε κάποια δουλειά που θα ήθελα να κάνω στην Αγγλία, πιθανότατα θα γυρνούσα. Δεν πιστεύω πως μπορείς να σχεδιάσεις κάτι μόνιμο, ειδικά στον χώρο μας. Οι επιλογές μας καθορίζονται από διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες και όχι πάντα από τα δικά μας θέλω.
Ποια από τις δύο χώρες αισθάνεσαι ότι λειτουργεί καλύτερα με το μενταλιτέ σου;
Πάντα ένιωθα μισή Ελληνίδα, μισή Αγγλίδα. Ισως γιατί σε όποια από τις δυο χώρες και να βρισκόμουν οι γύρω μου με χαρακτήριζαν ως «το διαφορετικό». Με την καλή έννοια. Στην Ελλάδα ήμουν η Αγγλίδα φίλη τους και στην Αγγλία η Ελληνίδα φίλη τους. Εχω το πλεονέκτημα να βλέπω τους δυο πολιτισμούς από δυο οπτικές και έτσι να μπορώ να κρίνω πιο δίκαια και να παίρνω τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο και να τα εφαρμόζω στη δική μου ζωή. Θέλω να πιστεύω πως το μενταλιτέ μου λειτουργεί ιδανικά όταν συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των δυο χωρών.
Εχεις δουλέψει σε παραγωγές του εξωτερικού; Πώς είναι η επαγγελματική ζωή εκεί;
Φωτεινή Παπαθεοδώρου: Εχω δουλέψει σε παραγωγές του εξωτερικού, αλλά τις περισσότερες φορές πίσω από τις κάμερες. Οταν τελείωσα το πανεπιστήμιο, μετακόμισα στο Λονδίνο και ήθελα κατευθείαν να βρω μια δουλειά για να πληρώνω το νοίκι μου και προτίμησα φυσικά να έχει σχέση με τον χώρο για να μάθω όσα περισσότερα μπορώ. Με βοήθησε η τύχη και ξεκίνησα σε μια σπουδαία εταιρία παραγωγής ντοκιμαντέρ. Η παραγωγός εκεί με εμπιστεύτηκε και εργάστηκα σε υπέροχες παραγωγές. Εμαθα πώς παράγεται ένα ντοκιμαντέρ του BBC από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα χρόνια που δούλεψα εκεί ήταν πολύ σημαντικά για μένα, γιατί εκτίμησα το πόσο σκληρά δουλεύουν όλοι για να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η επαγγελματική ζωή εκεί είναι γενικά πιο οργανωμένη και προσεγμένη, κυλάει πιο ομαλά. Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το ότι υπάρχει μεγαλύτερο κεφάλαιο και ανταμείβονται όλοι πολύ παραπάνω για τη δουλειά που κάνουν.
Πώς προέκυψε η πρόταση για το «Μαύρο Ρόδο»; Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που έκανες;
Είχα κάνει δοκιμαστικά για διάφορους ρόλους στο παρελθόν για την casting director Μιράντα Ρωσταντή. Τελικά δεν ταίριαξα σε κάποιον από αυτούς τους ρόλους, αλλά προσπαθώ πάντα να κάνω το καλύτερο δυνατό και έτσι με θυμήθηκε η Μιράντα όταν έψαχνε για ηθοποιούς για το «Μαύρο Ρόδο». Βρισκόμουν στο Λονδίνο και έστειλα ένα self-tape αρχικά. Το είδε ο σκηνοθέτης μας, Κώστας Αναγνωστόπουλος, και με κάλεσαν στην Αθήνα. Ακολούθησαν πολλά ακόμη δοκιμαστικά μέχρι να μου κάνουν επίσημη πρόταση. Οταν μου μίλησαν αρχικά για τον ρόλο της Ελισάβετ, δυσκολεύτηκα πολύ να με φανταστώ ως μοναχή. Αλλά αυτό το έκανε μια πρόκληση για μένα και μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις. Η δουλειά αυτή είναι μια ευκαιρία να μάθω πολλά για έναν κόσμο, του μοναχισμού, με τον οποίο δεν είχα καμία σχέση.
Σε άγχωσε-φόβισε το ότι θα πρέπει να υποδυθείς μία μοναχή;
Φωτεινή Παπαθεοδώρου: Με φόβισε αρχικά γιατί η ζωή μιας μοναχής είναι κάτι πολύ μακριά από τη δική μου ζωή και δεν ήξερα από πού να αρχίσω! Για έναν τέτοιο ρόλο χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα παραπάνω κατά την προετοιμασία. Οι καθημερινές τελετουργίες και συνήθειες των μοναχών, ο τρόπος που μιλάνε, οι λέξεις που χρησιμοποιούν, τα κίνητρά τους διαφέρουν τόσο πολύ από τη δική μου ζωή που έπρεπε να κάνω περισσότερη προσπάθεια για να νιώσω ενσυναίσθηση προς την Ελισάβετ και να την υποδυθώ με αληθοφάνεια.
Με ποιον τρόπο προσέγγισες την Ελισάβετ;
Το καλοκαίρι επισκεφτήκαμε, μαζί με την Κατερίνα Διδασκάλου, το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο και ζήσαμε μαζί με τις μοναχές. Η αλήθεια είναι ότι πριν φτάσω στο μοναστήρι είχα άγχος. Η εικόνα που είχα στο μυαλό μου για τα μοναστήρια ήταν λιγάκι «σκοτεινή». Αντιθέτως, η Αγία Ειρήνη είναι ένα πανέμορφο, ονειρικό, φιλόξενο μέρος, που ξεχειλίζει από χρώματα και την αγάπη των μοναχών. Περιτριγυρισμένη λοιπόν από όλη αυτήν την ομορφιά της φύσης και έχοντας πολύ χρόνο μόνη μου, με τις σκέψεις μου, κατάλαβα πόσα λίγα πράγματα χρειαζόμαστε μερικές φορές για να νιώσουμε ευτυχισμένοι.
Η ηρωίδα σε έφερε πιο κοντά με τη θρησκεία; Σε έκανε να αναζητήσεις, ίσως, σημεία και κεφάλαια που δεν είχες κάνει μέχρι τώρα;
Φωτεινή Παπαθεοδώρου: Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία. Αλλά πάντα ενδιαφερόμουν να μάθω για τη θρησκεία. Η θρησκεία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτισμών στην ιστορία όλου του κόσμου και συνεχίζει, φυσικά, να επηρεάζει τον σύγχρονο κόσμο. Η Ελισάβετ με έφερε πιο κοντά στο κομμάτι του μοναχισμού για το οποίο ήξερα πολύ λίγα.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες;
Δεν έχω δουλέψει ποτέ στο παρελθόν σε καθημερινή σειρά και ξαφνιάστηκα με τον όγκο δουλειάς που πρέπει να βγει κάθε μέρα. Υπήρξε μέρα που είχα να κάνω είκοσι σκηνές, από διαφορετικά επεισόδια, με εντελώς διαφορετικά συναισθήματα, με πάρα πολύ λίγο χρόνο για προετοιμασία. Αυτό δεν είναι κάτι που έχω συνηθίσει, μου αρέσει να είμαι πολύ προετοιμασμένη. Αλλά είμαι τυχερή και είναι μεγάλη τιμή για μένα να συνεργάζομαι με τόσο σπουδαίους συνεργάτες που με βοηθάνε και με συμβουλεύουν με αγάπη και έγνοια.
Πώς θα δούμε την Ελισάβετ μέχρι το τέλος της σεζόν; Θα καταλήξει στο αν θέλει τη ζωή στο μοναστήρι ή τον έρωτα με τον Πέτρο;
Φωτεινή Παπαθεοδώρου: Δυστυχώς, δεν έχω ιδέα τι θα γίνει στο τέλος της σεζόν. Εχω διαβάσει 15-20 επεισόδια παραπάνω από όσα έχετε δει εσείς. Οπως και εσείς ανυπομονώ πολύ να μάθω τι θα γίνει παρακάτω! Πιστεύω πως σίγουρα θα καταλήξει κάπου η Ελισάβετ, αρκετά αμφιταλαντεύτηκε! Ελπίζω πως όποια επιλογή και να κάνει, να είναι επειδή το θέλει πραγματικά εκείνη και όχι να επηρεάζεται από άλλους, όπως κάνει συνήθως. Η εμφάνιση του Πέτρου στη ζωή της Ελισάβετ ήταν μια αφορμή να καταλάβει πως έχει επιλογές. Η ζωή της δεν είναι προδιαγεγραμμένη.
Για εσένα ποιο θα ήταν το ιδανικό τέλος αυτής της ηρωίδας;
Πάνω από όλα θέλω η Ελισάβετ να είναι χαρούμενη. Εχει περάσει πολλά άσχημα στη ζωή της που ξεκίνησαν από τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας και την απόπειρα βιασμού από τον Διακοσάββα. Αν ο Πέτρος αγαπάει πραγματικά την Ελισάβετ, έχοντας κατανοήσει τη ζωή που έχει περάσει και τα τραύματα που της άφησαν και είναι πρόθυμος να της δώσει τον χρόνο να προσαρμοστεί στην κανονική ζωή, τότε πιστεύω πως μπορούν να είναι πολύ χαρούμενοι μαζί. Φυσικά χρειάζεται και η Ελισάβετ να είναι πιο κατανοητική, αλλά πιστεύω πως αυτό θα έρθει με τον χρόνο. Δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει στον έξω κόσμο. Θα ήθελα πολύ να τους δω να ζουν μαζί στη Φλωρεντία και να ανακαλύπτουν εκεί μια καινούργια ζωή μαζί.
Νομίζω έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μας πεις για τα μηνύματα που σου στέλνουν ή τι σου λένε στον δρόμο!
Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος αγαπάει τόσο πολύ το «Μαύρο Ρόδο». Τα μηνύματά τους είναι πάντα πολύ όμορφα, αν και κάποιες φορές περιλαμβάνουν και ένα παράπονο για τις επιλογές της Ελισάβετ! Στον δρόμο πολλές φορές απλά φωνάζουν «Καλέ! Η καλόγρια!». Κάποιος με είχε ρωτήσει στα αστεία «Πού πάω για το μοναστήρι;». Κάποιες φορές, θέλουν να δουν αν μοιάζω στην Ελισάβετ στην πραγματική μου ζωή. Μια κυρία με ρώτησε αν είχα πάντα τον Θεό μέσα μου ή αν τον βρήκα τώρα. Κυριαρχεί, όμως, μία ερώτηση: «Στο τέλος, η Ελισάβετ και ο Πέτρος θα είναι μαζί;».
Ο κόσμος εντυπωσιάζεται με την εμφάνισή σου, όταν καταλαβαίνει ότι είσαι η τηλεοπτική Ελισάβετ;
Φωτεινή Παπαθεοδώρου: Στην αρχή δεν με αναγνώριζαν πολλοί, επειδή δείχνω διαφορετική όταν δεν φοράω μαντίλι. Πλέον η Ελισάβετ έχει ζήσει πολλές μέρες χωρίς αυτό, οπότε με αναγνωρίζουν πολύ περισσότερο. Αλλά δεν νομίζω να εντυπωσιάζονται κιόλας από την εμφάνισή μου. Η διαφορά μας είναι πως εγώ φοράω κανονικά ρούχα και λίγη μάσκαρα. Δεν νομίζω πως δείχνω πολύ διαφορετική από ό,τι στη σειρά. Στη συμπεριφορά μου διαφέρω αρκετά.
Ποια είναι τα όνειρα της Φωτεινής μετά από αυτή τη δουλειά; Θα ήθελες να κάνεις κι άλλη τηλεόραση;
Θέλω πάνω από όλα η δουλειά να με ιντριγκάρει, να είναι μια ευκαιρία να μάθω και να εξελιχθώ ως ηθοποιός, ιδανικά ο χαρακτήρας να διαφέρει αρκετά από προηγούμενες δουλειές μου και κυρίως να δουλεύω με ανθρώπους που με εμπνέουν.
Μοιράσου μαζί μας 10 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για σένα…
1. Αγαπώ πολύ τις γάτες.
2. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργια μέρη και να παρατηρώ τους ανθρώπους.
3. Αμέσως αφού τελειώσω ένα πολύ καλό βιβλίο καλύτερα μη μου μιλήσεις γιατί είμαι ακόμα χαμένη σε αυτόν τον κόσμο.
4. Παίζω πιάνο, αλλά μόνο για τον εαυτό μου, δεν μπορώ να παίξω μπροστά σε άλλους.
5. Η αγαπημένη μου κουζίνα είναι η ινδική.
6. Μου αρέσουν πολύ τα ρολόγια, χωρίς να ξέρω τον λόγο.
7. Μπορώ να κοιμηθώ οποτεδήποτε και οπουδήποτε άμα νυστάζω πολύ.
8. Μου αρέσουν πολύ οι αγκαλιές.
9. Δεν μου αρέσουν τα ανθρακούχα καθόλου, δεν αντέχω αυτή την αίσθηση που προκαλούν οι μπουρμπουλήθρες στον ουρανίσκο και στον λαιμό.
10. Οταν ήμουν παιδί, τα αγαπημένα μου καρτούν ήταν το Fred Flintstone και το Scooby Doo.
Ειδήσεις σήμερα
Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Νίκος Συρίγος: Επιτέλους – Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση σε νυχτερινό μαγαζί
Αρκάς: Ο Θανασάκης ξεμπερδεύει χριστουγεννιάτικα φωτάκια - Η αποστομωτική απάντηση της μητέρας του
Δέσποινα Βανδή: «Σάστισε» ο θίασος με το μήνυμα στον Μπισμπίκη – Τα είπε όλα ο καθρέφτης
Tα 5 ζώδια που έχουν τον καυγά στο «τσεπάκι» τους – Δύσκολα τα βγάζεις πέρα μαζί τους