Η ιστορία
Οι «Ράδιο Αρβύλα» έκαναν πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2008, ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα του Γιάννη Λάτσιου, που εμπιστεύτηκε την απογευματινή ζώνη του ΑΝΤ1 στον Αντώνη Κανάκη και στην ανανεωμένη παρέα του. Ο πρωταγωνιστής της παρέας και παραγωγός της εκπομπής συνέχισε τη συνεργασία του με τον Γιάννη Σερβετά, που είχε ξεκινήσει από τους «Αμάν», και σύστησε στο ευρύ κοινό τον Χρήστο Κιούση και τον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Η εκπομπή μετά από μιάμιση σεζόν μεταφέρθηκε στη late night ζώνη του σταθμού και, πραγματικά, η τηλεθέαση εκτινάχθηκε!
Τα χρόνια της μεγάλης ακμής
Από το 2010 έως το 2018 οι «Ράδιο Αρβύλα» πρωταγωνιστούσαν στη late night ζώνη, σημειώνοντας μυθικές τηλεθεάσεις, ακόμα και άνω του 40%! Από το στόχαστρο της εκπομπής πέρασαν τα περισσότερα πρόσωπα από την πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ οι «Ράδιο Αρβύλα» είχαν και ένα πρωτοφανές «ελευθέρας» να σχολιάζουν καυστικά ακόμα και τα πρόσωπα του καναλιού στο οποίο ανήκαν. Με αυτό ακριβώς το προνόμιο και ουσιαστικά κανένα περιοριστικό πλαίσιο, για περίπου μία δεκαετία διέπρεψαν στο κανάλι του Αμαρουσίου. Στο ενεργητικό τους, μάλιστα, ανήκει και η ανίχνευση ορισμένων από τα πιο ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα της… off Broadway τηλεοπτικής σκηνής, ενώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Μαρία Μπεκατώρου χρωστάει πολλά στην παρέα της Θεσσαλονίκης, αφού για μια εποχή η εκπομπή της στο Τηλε-Αστυ είχε την τιμητική της στο top 10 επικαιρότητας!
Η ξεκαρδιστική παρακαταθήκη & οι πολύκροτες κόντρες
Στα χρόνια της μετάδοσής του το «Ράδιο Αρβύλα» χάρισε απίστευτα ξεκαρδιστικά σκηνικά στο τηλεοπτικό κοινό. Οι κόντρες τους με τα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Πατούλης, που ορισμένες φορές αντέδρασαν στη σκληρότητα των σχολίων ή της σάτιρας που η εκπομπή τούς άσκησε, η εμμονή του Αντώνη Κανάκη να «κατακρεουργεί» μέσω των σχολίων του οποιοδήποτε χαμηλής αισθητικής ριάλιτι πρόγραμμα της μικρής οθόνης και την ελαφρότητα των σχολίων της πρωινής ζώνης πρωταγωνίστησαν ουκ ολίγες φορές στα παράθυρα άλλων εκπομπών. Παράλληλα με το πηγαίο χιούμορ της ομάδας, οι «Ράδιο Αρβύλα» ανά τα χρόνια επέβαλλαν στο τηλεοπτικό τοπίο και ένα «αλάθητο» σε όσα έλεγαν στον τηλεοπτικό αέρα, αφού ποτέ δεν δέχθηκαν με ευκολία την κριτική στην εκπομπή τους. Τελευταίο «κρούσμα» μέσα στη μικρή οθόνη ήταν η κόντρα του ίδιου του Αντώνη Κανάκη με τον άλλοτε καλό του φίλο, Γρηγόρη Αρναούτογλου, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον πρώτο πως αντέγραψε το διαδικτυακό «Ράδιο Αρβύλα» για να στήσει μια ειδικών συνθηκών εκπομπή στον ΑΝΤ1 την περίοδο του πρώτου lockdown λόγω κορονοϊού. Ακόμα, ο Αντώνης Κανάκης έχει έρθει κατά καιρούς σε κόντρα και με τον Γιώργο Λιάγκα, κατηγορώντας τον πως τα πρόσωπα που έφερνε ως καλεσμένους στις εκπομπές του εξέφραζαν ακραίες απόψεις που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη μικρή οθόνη.
«Ράδιο Αρβύλα» συλλεκτικής αξίας
Σταδιακά, ο Αντώνης Κανάκης αλλά και οι συνεργάτες του παραδέχθηκαν πως η συγκεκριμένη εκπομπή είναι ένα αρκετά απαιτητικό πρότζεκτ, που δεν θα μπορούσε να μεταδίδεται τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ετσι, το «Ράδιο Αρβύλα» περιορίστηκε στα βράδια της Δευτέρας (ή και της Τρίτης για κάποιες σεζόν), ενώ τις τελευταίες χρονιές στον ΑΝΤ1 ο Αντώνης Κανάκης σύστησε στο κοινό και το νεότερο τηλεοπτικό του παιδί, το «Βινύλιο», το οποίο επικρίθηκε αρκετά για την εναλλακτικότητα που έφερε στο πεδίο των late night talk shows.
Το τέλος από τον ΑΝΤ1 και η μεταγραφή στον ΣΚΑΪ
Σε μια εποχή που ο ΑΝΤ1 δεν διήνυε και τις καλύτερες σεζόν του απέναντι στην επέλαση του «Survivor» και του σκληρού ανταγωνισμού, ο Αντώνης Κανάκης αποφάσισε να αποχωρήσει από τον σταθμό για λόγους «ασυμφωνίας χαρακτήρων», όπως θα λέγαμε σε απλά ελληνικά. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως λίγους μήνες πριν ο Αντώνης Κανάκης είχε αναβαθμιστεί σε υπεύθυνο για τη late night ζώνη του καναλιού και σε αυτόν χρεώθηκε -χωρίς κανείς να το επιβεβαιώνει- το τέλος του «Late Night με τον Γιώργο Λιάγκα», αλλά και η διακοπή του «The 2Night Show» του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Λίγους μήνες μετά η παρέα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο δυναμικό του ΣΚΑΪ και για περίπου μία σεζόν πρωταγωνιστούσε στη late night ζώνη με διπλό «Ράδιο Αρβύλα» και εβδομαδιαίο «Βινύλιο». Η επιστροφή από τις διακοπές βρήκε το κανάλι και την παρέα της εκπομπής σε «εμπόλεμη» κατάσταση, αφού υπήρχε ασυμφωνία για την ώρα μετάδοσης της εκπομπής, με αποτέλεσμα η συνεργασία τους να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ένα πολύκροτο επαγγελματικό χωρισμό, με δημοσίευση προσωπικών μηνυμάτων, μακροσκελείς ανακοινώσεις και «έκρυθμη» διάθεση.
Το πέρασμα από το YouTube και η επιστροφή στο OPEN
Χρειάστηκε μια ολόκληρη σεζόν στο YouTube ώστε ο Αντώνης Κανάκης, ως απόλυτος αρχηγός της συγκεκριμένης παρέας, να έρθει σε συμφωνία με έναν τηλεοπτικό σταθμό για να ξαναμπεί στη μικρή οθόνη. Από τις 11 Ιανουαρίου Κανάκης, Σερβετάς, Κιούσης και Παναγιωτόπουλος βρέθηκαν ξανά στον αέρα, αυτή τη φορά μέσα από τη συχνότητα του Open, για πέντε φορές την εβδομάδα. Η μεγάλη διαφοροποίηση εντοπίζεται αυτή τη φορά στο ότι υπάρχει μόνο «Ράδιο Αρβύλα» και απέναντι στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των 20.00. Είναι η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια που η συγκεκριμένη παρέα κάνει ξανά καθημερινή εκπομπή και μάλιστα σε μια τόσο απαιτητική ζώνη, με ορμητήριο έναν σταθμό που -με εξαίρεση μία συγκεκριμένη εκπομπή- σημειώνει σταθερά μονοψήφια ποσοστά τηλεθέασης.
*Από την έντυπη έκδοση ΤΥΠΟΣ TV
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr