Η αγαπημένη μας δημοσιογράφος- τηλεκριτικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, εντελώς ξαφνικά την Τετάρτη από ανακοπή καρδιάς, βυθίζοντας στη θλίψη τα πρόσωπα της οικογένειάς της αλλά και όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο.
Το μεσημέρι της Τρίτης φίλοι και συγγενείς είπαν το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο, στον τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού.
Η ταφή της έγινε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
Πολλοί ήταν εκείνη που έστειλαν στεφάνια για να αποχαιρετήσουν τη Χριστίνα. Ανάμεσα σε αυτούς, η Αγγελική Νικολούλη, η διοίκηση της ΕΡΤ, ο Έλεύθερος Τύπος και η EΣΗΕΑ. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι έφθασαν οι συγγενείς της και οι αγαπημένοι της φίλοι και συνάδελφοι και την συνοδεύσουν στην τελευταία της κατοικία. Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρέθηκαν στην κηδεία της Χριστίνας Λυκιαρδοπούλου ήταν η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Ντέπυ Γκολεμά, η Νατάσα Ράγιου κ.α.
Ποια ήταν η Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου
Γλυκιά, ευγενική και με τρομερή πένα, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση. Η Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου άρχισε τη δημοσιογραφία το 1964 στην εφημερίδα «Εθνος», κάνοντας καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και μουσική για νέους τότε.
Μοναδικές προσφορές με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 12 Ιανουαρίου
Ηταν εκείνη που ανακάλυψε και τη Νατάσα Ράγιου, όταν εκείνη, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ήρθε για σπουδές στην Αθήνα. Η συνάντησή της με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ και της «Απογευματινής», ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια στη Φιλοσοφική, υπήρξε καθοριστική για την καριέρα της.
Δούλεψε, εκτός από πολλές εφημερίδες, και στην τηλεόραση κάνοντας δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. «Τον Οκτώβριο του 1970 μαθητευόμενη ακόμη στο τηλεοπτικό πεδίο από τον Σαράντη Μιχαλόπουλο τότε, μου δόθηκε μία μεγάλη ευκαιρία. Αρρώστησε ένα βράδυ, δεν μπορούσε να βγει στο δελτίο και έτσι βγήκα εγώ. Από τότε το παρουσίασα αρκετές φορές μέχρι τη στιγμή που ο τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Οδυσσέας Αγγελής, είπε ότι οι γυναίκες βγαίνουν στις ειδήσεις μόνο στις κομμουνιστικές χώρες και έτσι διακόπηκε η πορεία μου», είχε αποκαλύψει πριν λίγα χρόνια.
Η καταξιωμένη δημοσιογράφος, παρότι ήταν η πρώτη γυναίκα που είπε δελτίο ποτέ στην Κρατική Τηλεόραση, δεν επεδίωξε να συνεχίσει την πορεία της στην παρουσίαση. «Δεν το επεδίωξα και ούτε με ενδιέφερε να το κάνω», ανέφερε και συνέχισε: «Συνέχισα ένα διάστημα μετά στη μεσημεριανή τηλεφημερίδα με τον Σαράντη Μιχαλόπουλο κ.ά., όπου εγώ έκανα πιο καλλιτεχνικές ειδήσεις και οι υπόλοιποι έκαναν τα πολιτικά θέματα».
Από τη στήλη της TV VIBES, στην εφημερίδα μας, σχολίαζε με τον δικό της τρόπο την τηλεοπτική επικαιρότητα. Ομως, δεν στεκόταν μόνο εκεί, αφού πολλές φορές μιλούσε και για την πολιτική, άλλωστε, όπως έλεγε, η τηλεοπτική επικαιρότητα ακολουθεί την πολιτική, αφού «η κρίση έχει χτυπήσει και την τηλεόραση και τα έντυπα γενικότερα».
Πάντως, χαρακτήριζε τη δημοσιογραφία, όπως την έζησε εκείνη, ως ένα όνειρο, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. «Να υπηρετείς αυτά που πιστεύεις, να λες την αλήθεια, να αποκαλύπτεις πράγματα, να οραματίζεσαι, να βρίσκεις συμπαραστάτες που συμφωνούν μαζί σου. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Αυτό το όνειρο έχει χαθεί».
Συμβούλευε πάντα τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα: «Δεν θα συμβούλευα αυτή τη στιγμή κανέναν να ακολουθήσει τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα γιατί είναι πολύ δύσκολα και δεν θα μπορέσει να επιβιώσει μέσα από αυτήν. Αλλά θα τον συμβούλευα να την ακολουθήσει μόνο αν έχει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την κρίση».
Τέλος, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε και ανακοίνωση αναφέροντας χαρακτηριστικά. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει ότι “έφυγε” σήμερα από κοντά μας η δημοσιογράφος Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως και σύζυγος του αειμνήστου συναδέλφου Αγαμέμνονα Φαράκου, σε ηλικία 74 ετών. Η Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στο προδικτατορικό “ΕΘΝΟΣ”. Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας το 1970 από τη Χούντα, το 1973 εργάζεται στην “ΥΕΝΕΔ”, στη σύνταξη των ειδήσεων. Παράλληλα, το 1975 θα αρχίσει τη συνεργασία της, που διήρκεσε έως το κλείσιμο της εφημερίδας, με την “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”, ως τηλεοπτική συντάκτης αλλά και ως αρθρογράφος. Εργάστηκε επίσης στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”»..