«Θα παραμείνει στην καρδιά μου κ όχι μόνο. Συνδεδεμένο με υπέροχες δημιουργικές στιγμές κ συνεργασίες, με όνειρα κ όμορφα χρόνια που δεν ξαναγυρίζουν… Όσοι βιώσαμε τη μαγεία του ξέρουμε πως δύσκολα αντιγράφεται… Ήταν τόσα πολλά πράγματα μαζί που συνέβαλαν στην επιτυχία του. αντιλήψεις, αρχές, στρατηγική, φιλοσοφία ,επιλογές , πρωτοπορία , δημιουργικότητα, δύναμη ψυχής, σεβασμός κ άλλα πολλά…», έγραψε η Ρούλα Κορομηλά.
To Mega είναι «ζωντανό»: Πώς θα το δείτε μετά το «μαύρο»
Ο επίλογος στο δαιδαλώδες σενάριο του Mega γράφτηκε. Το κανάλι που δημιούργησε τάσεις στην ελληνική τηλεόραση, ανέδειξε τηλεαστέρες, λατρεύτηκε για τις ελληνικές του σειρές και αποδείχθηκε χρυσωρυχείο, πλέον δεν είναι στον αέρα.
Με πλάνα από τους «Απαράδεκτους» και με μία πρωτοφανή σε ένταση και μέγεθος αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα ο σταθμός αποχαιρέτησε το κοινό του, που από το Νοέμβριο του 1989 ως και τις 28 Οκτωβρίου του 2018 δε σταμάτησε να το στηρίζει ακόμη κι όταν αυτό επέμενε να μεταδίδει επαναλήψεις παλαιότερων ελληνικών σειρών…. Ενός κοινού που ξενύχτησε μετρώντας αντίστροφα και περιμένοντας να δει αυτό που εδώ και μήνες γράφεται, συζητιέται, καθυστερεί, αναβάλλεται, προδιαγράφεται: το τέλος.
Το μεγάλο κανάλι όμως είναι ακόμα «ζωντανό »καθώς συνεχίζει να εκπέμπει προβάλλοντας σειρές που αγαπήθηκαν από τους τηλεθεατές μέσω των OTE και NOVA και κόσμος μπορεί να βλέπει κανονικά MEGA.
Την ίδια στιγμή πάνω δεξιά ήταν κολλημένη η ημερομηνία και η ώρα που έπεσε το μαύρο. Παρακάτω, σας παραθέτουμε απόσπασμα από την τηλεοπτική σειρά “Ασυνήθεις Ύποπτοι” η οποία προβλήθηκε το πρωί με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Ελευθερία Ρήγου, Εβελίνα Παπούλια σε πρώτο πλάνο.
Το «μαύρο» στο κανάλι από την Digea
Ήταν 02:08 και 35 δευτερόλεπτα, ξημερώματα Κυριακής, 28 Οκτωβρίου όταν το επεισόδιο των Απαράδεκτων δεν τελείωσε. Το πρόλαβε το «μαύρο». Το Mega σταμάτησε να εκπέμπει στην πλατφόρμα της Digea τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως είχε ανακοινωθεί σχεδόν 48 ώρες νωρίτερα.
Το βράδυ του Σαββάτου, με μερικά από τα καλύτερα επεισόδια των «Απαράδεκτων» οι «τοίχοι» των κοινωνικών δικτύων «πήραν φωτιά». Αναμνήσεις, ευχές, οργή για τα όσα συνέβησαν και για όσους δεν εμπόδισαν το «μαύρο», θλίψη για το τέλος που ερχόταν, όλα όσα νιώσαμε και νιώθαμε όλο αυτό το διάστημα, έγιναν συνθηματικά ποσταρίσματα και εκατοντάδες χρήστες αποχαιρέτησαν το κανάλι που δίδαξε την καλή τηλεόραση από το Facebook και το Twitter.
Το αποχαιρετιστήριο βίντεο των εργαζομένων του MEGA
Από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, σχεδόν μετά από 30 χρόνια, το MEGA αναμένεται να πάψει να μεταδίδει σήμα όπως ανακοίνωσε η Digea.
Διαβάστε επίσης: «Μαύρο» στο Mega: Οι εργαζόμενοι την ώρα που έπεσε το μαύρο
O χρόνος πια μετρά αντίστροφα για την παύση λειτουργίας του «μεγάλου καναλιού» και οι εργαζόμενοι του, βάζουν την τελευταία πινελιά στην 29χρονη πορεία του. Με μια συρραφή αγαπημένων σκηνών από σειρές του MEGA, που δίνουν τον τόνο, περνούν το μήνυμα και τελικά προαναγγέλουν το τέλος του μεγάλου καναλιού έπειτα από 29 χρόνια ζωής.
Το βίντεο επιμελήθηκαν οι εργαζόμενοι του MEGA που παρέμειναν στις επάλξεις, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό το κανάλι για περισσότερα από δύο χρόνια.
Στην ανακοίνωση η Digea αναφέρει:
H Digea ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό ότι κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης που έλαβε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα προχωρήσει, ως υποχρεούται, από το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της, στη διακοπή της παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας «MEGA».
Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής 28/10/2018.
Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 4496/17 οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους στην προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμμετοχή επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός της λειτουργίας του χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίων περιστάσεων.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως «στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίαν περιστάσεων».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει, επίσης, ότι «σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου, ως τύπος προγράμματος που αφορά την ενεστώσα λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, νοείται ο δηλωθείς κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τύπος του προγράμματος, ο οποίος και προσδιορίζει το χαρακτήρα του σταθμού ως ενημερωτικού ή μη και όχι ο τύπος προγράμματος ο οποίος έχει τυχόν δημιουργηθεί αυθαιρέτως με τη μεταβολή της φυσιογνωμίας του δηλωθέντος προγράμματος του σταθμού, κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη νόμιμη μετατροπή του προγράμματός τους από ενημερωτικό, όπως είχε δηλωθεί, σε μη ενημερωτικό».
Επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει πως «η τηλεοπτική εκπομπή τελεί (κατ’ άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος) υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί (εξασφάλιση τηλεοπτικής στάθμης προγραμμάτων, πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας κ.λπ.) και δύναται να συνίσταται ο έλεγχος αυτός στην υπαγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής σε καθεστώς προηγούμενης άδειας, χορηγουμένης κατά ισότιμο, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, σχετικοί όροι και προϋποθέσεις».
Επίσης, με 4 άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας (2014-2017) απερρίφθησαν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, Star και ΑΝΤ1 που τρεφόντουσαν κατά της τελευταίας αδειοδοτικής διαδικασίας.
Mega: Από την «χρυσή εποχή» στο «μαύρο»
Mega. Μια λέξη συνυφασμένη με το «μεγάλο κανάλι». Τον τηλεοπτικό σταθμό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των ελληνικών media. Για την ακρίβεια τον σταθμό που αποτελεί μόνο του ένα κεφάλαιο αυτή της ιστορίας. Ήταν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Στα χρόνια μέχρι τις περιπέτειες που φέρνουν τελικά το τέλος, το κανάλι έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο της ελληνικής τηλεόρασης.
Από την αρχή έκανε το… μπαμ και για πολλά χρόνια βρίσκονταν στην κορυφή της τηλεθέασης και της προτίμησης των τηλεθεατών. Και μάλιστα με διαφορά.
Ο σταθμός ξεκίνησε ως ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. Συστάθηκε στις 10 Μαΐου του 1989 με την επωνυμία Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων και είχε τον διακριτικό τίτλο ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ (MEGA CHANNEL) ως τηλεοπτικό δίκτυο πέντε εκδοτών (σ.σ. Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης και Αλαφούζος).
Το 1994, η Τηλέτυπος εισήγαγε τις μετοχές της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το πρώτο και το τελευταίο δελτίο ειδήσεων
Πριν από 29 χρόνια η Λιάνα Κανέλλη, παρουσίαζε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το πρώτο δελτίο ειδήσεων. Το πρώτο από πολλά που συνέβαλαν ούτως ώστε να «χτίσει» το «μεγάλο κανάλι» την αυτοκρατορία του στο κομμάτι της ενηυμέρωσης.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, η Μαρία Σαράφογλου μετέδωσε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Τότε έπεφτε η αυλαία στα δελτία ειδήσεων του καναλιού που για πολλά χρόνια έκοβε πρώτο το νήμα της ενημέρωσης.
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που καλύφθηκε από το Mega και πόλεμος σε ζωντανή σύνδεση
Απρίλιος του 1990. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που είχε καλυφθεί από την ιδιωτική τηλεόραση…
Το 1990, είδαμε επίσης τον πρώτο πόλεμο που καλύφθηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Ήταν ο Πόλεμος του Κόλπου…
Τηλεοπτικές σειρές που έγραψαν ιστορία
Ένα ακόμη κομμάτι που έκανε… συνήθεια την πρωτιά για το Mega, ήταν και οι τηλεοπτικές του σειρές. Παραγωγές που έμειναν στην ιστορία, σειρές που ακόμη και σήμερα σημειώνουν τεράστια ποσοστά τηλεθέασης στις επαναλήψεις.
Σειρές που αποτελούν παρακαταθήκη για την ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα. Το Ρετιρέ, οι Απαράδεκτοι, οι Τρεις Χάριτες, οι Δύο Ξένοι, οι Ψίθυροι Καρδιάς, το Παρά Πέντε, το Νησί, το Κάτω Παρτάλι. Μερικές μόνο από τις σειρές που «χτύπησαν» εκπληκτικά ποσοστά τηλεθέασης φέρνοντας τεράστια έσοδα στο κανάλι.
Δείτε αποσπάσματα από τις σειρές που έμειναν στην ιστορία
Ιστορία και στον αθλητισμό!
Δεν ήταν, όμως, μόνο η ενημέρωση και οι σειρές. Ένας ακόμη τομέας που έγινε… συνώνυμος του Mega ήταν και ο αθλητισμός. Από το κανάλι παρέλασαν τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης. Ήταν από τα πρώτα κανάλια που μπήκε σφήνα στην ΕΡΤ και όσον αφορά στα αθλητικά.
Το Mega στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του επένδυσε στον αθλητισμό. Έχοντας μια πολύ δυνατή ομάδα από την ΕΡΤ, «έστησε» το αντίπαλο δέος της «Αθλητικής Κυριακής». Δηλαδή τη «Μεγάλη Κερκίδα».
Η μεγαλύτερη καινοτομία, όμως, ήταν η μετάδοση «λεπτό προς λεπτό» των αγώνων, κάθε Κυριακή μεσημέρι. Όταν δηλαδή δεν υπήρχε ακόμα συνδρομητική τηλεόραση και οι αγώνες που μεταδίδονταν απευθείας και γίνονταν βράδυ αποτελούσαν την εξαίρεση.
Ο πρώτος αγώνας για το Champions League που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελλάδα ήταν αυτός του Παναθηναϊκού με τη Σαμπντόρια. Στο χιονισμένο ΟΑΚΑ, το 1991.
Από τότε, το Mega μετέδιδε ανελλιπώς τους αγώνες της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης για περισσότερα από 10 χρόνια.
Ο πρώτος, όμως, αγώνας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από ιδιωτικό σταθμό στην Ελλάδα, έγινε το 1989. Ήταν μεταξύ του Ολυμπιακού και της Οσέρ, για το Κύπελλο UEFA.
«Μπράβο», μουσικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια
Πρωτιά του Mega και στα μεγάλα εν Ελλάδι τηλεοπτικά show. Το «Μπράβο», με την Ρούλα Κορομηλά, στη λογική των ιταλικών variete, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
Σε αυτή την εκπομπή έγινε και κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Παραμονή πρωτοχρονιάς του 1997. Στο πλατό της εκπομπής, ο Διονύσης Σχοινάς ζητάει την εμβρόντητη Καίτη Γαρμπή σε γάμο!
Στην εποχή των social media, αυτό μοιάζει… καθημερινότητα. Όμως επαναλαμβάνουμε: Είμαστε στο 1997. Και μια πρόταση γάμου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση αποτελούσε κάτι το πρωτόγνωρο…
Μια ακόμη θρυλική εκπομπή ήταν και το Mega Star. Την παρουσίαζε η Ναταλία Γερμανού, και ήταν το… τακτικό μουσικό ραντεβού του μεσημεριού του Σαββάτου.
Από το πρόγραμμα του Mega πέρασαν επίσης πολλά τηλεπαιχνίδια. Με το «Μεγάλο Παζάρι» του Ανδρέα Μικρούτσικου να γράφει ιστορία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «Κύριο Ζονκ»;
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα «διαμάντια» του Mega. Μερικές μόνο από τις παραγωγές που «έχτισαν» το brand name του τηλεοπτικού σταθμού. Ενός σταθμού που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα ελληνικά ΜΜΕ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]