Μια εκ βαθέων συνέντευξη παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Δημήτρης Παπανικολάου στο «Χαμογέλα και Πάλι!».
Ο πρώην σούτινγκ γκαρντ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται σήμερα, «άνοιξε» την καρδιά του και μίλησε για την απόφασή του να ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι στα social media ότι έχει στοιχεία του συνδρόμου Άσπεργκερ, μιας διαταραχής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
Ο ίδιος οραματίστηκε και έκανε πράξη το UniquAll, το εκπαιδευτικό – αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Στο «πλευρό» του έχει, μεταξύ άλλων, τον Νίκο Γκάλη, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τo MEGA.
«Από τον Σεπτέμβρη και μετά, που μίλησα, ο κόσμος μου έδωσε δύναμη», είπε αρχικά ο σπουδαίος βετεράνος αθλητής του μπάσκετ.
Και πρόσθεσε: «Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες. Όλο αυτό το ξεκίνησα λόγω της κόρης μου, της Άριας που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι. Αυτός είναι και ο λόγος που είχε δακρύσει ο Νίκος Γκάλης».
«Τέτοια μέρα πέρυσι είχα καταφέρει μόνο να κάνω ένα story instagram. Σήμερα το μοιραζόμαστε με όλον τον κόσμο. Η Άρια μου είπε ότι θέλει να το πω για να την σέβονται περισσότερο», εξομολογήθηκε με δάκρυα στα μάτια.
Παράλληλα, σημείωσε: «Υπάρχουν 200.000 οικογένειες, που μέχρι σήμερα έχουν ένα κενό. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην εκπαίδευση, με παράλληλη στήριξη, να ειπωθούν πράγματα για το μπούλινγκ».
«Ο λόγος που μίλησα για εμένα και είπα ότι έχω αυτισμό είναι η Άρια. Κάποια στιγμή είπα ‘ αν κάνουν αυτά στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;’. Δεν θέλω να παρουσιαστώ ως άγιος. Έχω κάνει και εγώ λάθη. Δεν είμαι τέλειος», υπογράμμισε και αποκάλυψε:
«Ως γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά αλλά πρέπει να προετοιμάσεις και την κοινωνία. Να την προετοιμάσεις για τον αυτισμό. Δεν υπάρχει αναπηρία, βολεύει πολλούς αυτή η λέξη αλλά δεν υπάρχει. Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να μην αποκλείει».
Στη συνέχεια, έκανε παράκληση να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ για αυτά τα παιδιά.
«Η γυναίκα μου από την πρώτη στιγμή είναι βράχος δίπλα μου», σημείωσε ο πρώην αθλητής.
«Σε πολλά σημεία είμαστε στο μηδέν. Πρέπει να πάρουν θάρρος οι γονείς να μιλήσουν για τον αυτισμό όπως και εγώ πήρα θάρρος για την κόρη μου. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει σε ένα σπίτι. Μην κρίνεις. Ας προσγειωθούμε όλοι μαζί γιατί αν δεν είναι καλά ο διπλανός μου δεν είμαστε ούτε εμείς», κατέληξε.
Ειδήσεις σήμερα
Ο καθηγητής Yanzhong Huang μιλάει στον «Ε.Τ.»: Το επόμενο κύμα επιδημίας μπορεί να είναι στο δρόμο