Οι αρχές επέπληξαν τη νεαρή γυναίκα λέγοντας πως δεν φορούσε χιτζάμπ.
Ένα βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου δείχνει τη φοιτήτρια που φορά μόνο τα εσώρουχά της να κάθεται στο προαύλιο του πανεπιστημίου έχει γίνει viral στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αξιωματούχος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε αργότερα τη σύλληψή της. «Μετά από την άσεμνη πράξη της φοιτήτριας στο Τμήμα Επιστήμης και Έρευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης επενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», έγραψε ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ, στο X. «Τα κίνητρα και οι βαθύτεροι λόγοι των πράξεων της φοιτήτριας διερευνώνται».
Την ίδια ημέρα, το Amir Kabir Newsletter, μια φοιτητική ομάδα στο Telegram, ανέφερε λεπτομέρειες για το περιστατικό, λέγοντας ότι η φοιτήτρια έμεινε μόνο με τα εσώρουχα της αφού προηγουμένως παρενοχλήθηκε επειδή δεν φορούσε μαντίλα ενώ τα ρούχα της τα έσκισαν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Νίκος Αλιάγας: Ένας περήφανος Έλληνας – Χορεύει παραδοσιακά μπροστά στον Πύργο του Άιφελ
Η φοιτήτρια κατά τη σύλληψή της, υπέστη σοβαρή σωματική επίθεση, καθώς της χτύπησαν το κεφάλι είτε σε πόρτα αυτοκινήτου είτε σε κολόνα κάτι που της προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία. «Οι λεκέδες από το αίμα εντοπίστηκαν στα ελαστικά του αυτοκινήτου», σημειώνεται στην έκθεση.
Από την εμφάνιση του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για παραβιάσεις του χιτζάμπ, οι σκληροπυρηνικοί έχουν εντείνει τις προσπάθειες να επιβάλουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες στις γυναίκες.
In Iran, a student harassed by her university’s morality police over her “improper” hijab didn’t back down. She turned her body into a protest, stripping to her underwear and marching through campus—defying a regime that constantly controls women’s bodies. Her act is a powerful… pic.twitter.com/76ekxSK7bI
— Masih Alinejad ️ (@AlinejadMasih) November 2, 2024
Ειδήσεις σήμερα
Δημήτρης Tσέλιος: Ο Έλληνας digital nomad που έχει ζήσει σε 25 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία
Βολιβία: Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοράλες πήραν ομήρους κάπου 200 στρατιωτικούς