Ο γνωστός καλλιτέχνης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μου είχε κάνει τη ζωή κόλαση… Κόλαση, τι να σας πω πραγματικά. Πήγαινα στο θέατρο τότε θυμάμαι σαν να πήγαινα για καταναγκαστικά έργα».
«Κάναμε να μιλήσουμε περίπου 25 χρόνια ενώ ήμασταν πολύ φίλοι και μας έχουν ενώσει διάφορα πράγματα» πρόσθεσε ο δημοφιλής ηθοποιός. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη σκηνική ευφυία από την ευφυία της ζωής».
Η καταγγελία της Ζέτας Δούκα για σωματική και ψυχολογική βία από τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη κατά τη διάρκεια μιας παλαιότερης συνεργασίας τους φαίνεται όχι μόνο να συγκλόνισε τους πάντες, καλλιτέχνες και μη, αλλά και να αποτέλεσε την αρχή για να δημιουργηθεί ένα κρατικό πλαίσιο προστασίας όπου ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής να μην έχουν χώρο στην τέχνη.
Ακολούθησαν οδυνηρές μαρτυρίες από άλλες πέντε γυναίκες ηθοποιούς για παρόμοια περιστατικά αλλά και πληθώρα σχολίων και τοποθετήσεων ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου» και στον πολύπαθο πολιτιστικό κλάδο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής, για πολλούς τα γεγονότα αυτά ήταν γνωστά, για άλλους όχι… Τοποθετήσεις σπουδαίων ανθρώπων από τον χώρο του θεάτρου θυμίζουν με νηφαλιότητα ότι σε κοινωνίες που δεν κωφεύουν, ο πολιτισμός ανθεί! Μπορεί τα ερωτήματα να παραμένουν αμείλικτα, ωστόσο, το ΥΠΠΟΑ προχωρά «στη δημιουργία ενός Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και στην έναρξη διαβούλευσης με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τους θεατρικούς παραγωγούς, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος κάθε μορφής βίας και διάκρισης στους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας». Οπως, μάλιστα, σημειώνει o αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού υφυπουργός, Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές».
Η αρχή
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Η γνωστή ηθοποιός Ζέτα Δούκα, μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο MEGA, κατήγγειλε ότι υπέστη λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία κατά τη συνεργασία της με τον κ. Κιμούλη στην παράσταση «Closer», την οποία σκηνοθετούσε ο ίδιος στο Θέατρο Αθηνών κατά τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2008-2009. «Δεν είναι σεξουαλικής φύσεως και θέλω να το τονίσω και να το διαχωρίσω, είναι σωματικής και λεκτικής φύσεως βία», υποστήριξε στην αρχή της μαρτυρίας της σημειώνοντας ότι «όλη τη χρονιά που συνεργάστηκα μαζί του ήταν μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία, εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις και περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς».
Τον Δεκέμβριο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου -όπως περιέγραψε, μεταξύ άλλων, η κ. Δούκα- μία νύχτα που «καιγόταν η Αθήνα με τα γεγονότα για τον Γρηγορόπουλο, είχε πολύ λίγο κόσμο στη βραδινή παράσταση, έστειλε έναν συνάδελφο να μου πει να βγω στη σκηνή για να πω ότι ακυρώνεται η παράσταση και όταν κατέβηκα να πω “ΟΚ, γιατί δεν βγαίνεις να το πεις εσύ επί σκηνής”, με έβρισε, με κλότσησε και είπε “ΟΚ, πάμε τρίτο κουδούνι”. Εβαλα την αξιοπρέπειά μου κάτω από το θέατρο, έβαλα τον φόβο μου πάνω για να μην πουν ότι έκλεισε το θέατρο αυτή, με σκοπό να παραμείνει το έργο».
Η ηθοποιός μίλησε και για τους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, τους συμπρωταγωνιστές της, τον Νίκο Ψαρρά και τη Δώρα Χρυσικού, ενώ, όταν ερωτήθηκε σε ποιον αναφέρεται, η κ. Δούκα απάντησε: «Ο,τι είπα το υπέστην από τον Γιώργο Κιμούλη».
Κύμα συμπαράστασης
Μετά το τέλος της επίμαχης συνέντευξης της ηθοποιού, τεράστιο κύμα συμπαράστασης και παρότρυνσης «να σπάσει η σιωπή» ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών η Μαρία Ναυπλιώτου, η Μιμή Ντενίση, η Μαίρη Συνατσάκη, η Αλκηστις πρωτοψάλτη, η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Πάνος Βλάχος και ο Κώστας Κρομμύδας υποστήριξαν την κίνηση της ηθοποιού. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι οι συμπρωταγωνιστές της Ζέτας Δούκα οι «αυτόπτες μάρτυρες» στις οδυνηρές συμπεριφορές που περιέγραψε η ηθοποιός για την παράσταση «Closer» δήλωσαν δημόσια την υποστήριξή τους στο πρόσωπό της. Συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωσή τους ο Νίκος Ψαρράς και η Δώρα Χρυσικού σημείωσαν: «Στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους τη Ζέτα προς αποκατάσταση της αλήθειας». Επίσης, αναφερόμενοι στις δηλώσεις του κ. Κιμούλη σχετικά με τη δικαστική οδό που έχει ήδη ακολουθήσει ο ίδιος, υπογράμμισαν: «Είμαστε πρόθυμοι να καταθέσουμε στις αρμόδιες Αρχές οποτεδήποτε κληθούμε».
Αλλες πέντε
Υστερα από τη δημοσιοποίηση των περιστατικών της κ. Δούκα πέντε γυναίκες ηθοποιοί, η Κατερίνα Παπουτσάκη, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Φαίη Ξυλά, η Κατερίνα Γερονικολού και η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, κατήγγειλαν ευθέως τον κ. Κιμούλη για τις αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές του. Στο πλευρό τους βρίσκονται και παλιοί μαθητές της σχολής του. «Τρία χρόνια στη σχολή του. Τρία χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς», υποστηρίζει σε τοποθέτησή του ο ηθοποιός Φάνης Παυλόπουλος στη σελίδα του στο facebook.
Για εργασιακό εκφοβισμό κατηγορεί τον Γιώργο Κιμούλη η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού με ανάρτησή της στο Instagram. «Με φόβισες. Με τρόμαξες… Με έκανες να μην πιστεύω σ’ εμένα. Εσύ που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη “συνεργασία” μας», αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Γερονικολού ανεβάζοντας μία φωτογραφία από την παράσταση «Δον Ζουάν, η επιστροφή», όπου πρωταγωνιστούσε με τον Γιώργο Κιμούλη.
Η ηθοποιός Ευδοκία Ρουμελιώτη μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο Mega για την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που είχε συναντήσει από τον ίδιο ηθοποιό αναφερόμενη στην παράσταση «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα», όταν ήταν στην αρχή της πορείας της και αναγκάστηκε, όπως είπε, να αποχωρήσει. Στη συνέχεια η Κατερίνα Παπουτσάκη ήταν η ηθοποιός που αντικατέστησε την κ. Ρουμελιώτη στην ίδια παράσταση, το 2007, και δημοσιοποίησε σε συνέντευξή της «την επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά» του κ. Κιμούλη.
Από τη μεριά της η Φαίη Ξυλά είχε, επίσης, συνεργαστεί επί σκηνής με τον ηθοποιό σε δύο θεατρικές παραστάσεις, στις «Θεσμοφοριάζουσες» και στον «Δον Ζουάν, η επιστροφή» και όπως υποστήριξε σε τηλεοπτική της συνέντευξη: «Ηταν από τις δύσκολες και ίσως η χειρότερη συνεργασία μου με τον Γιώργο Κιμούλη». Μέσω ανάρτησής της στο Instagram, η ηθοποιός Αλεξάνδρα Ταβουλάρη αναφέρει ότι υπήρξε και εκείνη «τρομοκρατημένη» και «φοβισμένη» στον εργασιακό της χώρο από τον κ. Κιμούλη, τον οποίο χαρακτηρίζει «απρόβλεπτο, οξύθυμο και χειριστικό άνθρωπο». Σημειώνει, μάλιστα, ότι η συμπεριφορά του ήταν τέτοια που αποφάσισε να αποχωρήσει σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα της παράστασης «Το Μαυροπούλι», που ανέβηκε στο Θέατρο Αλμα το 2007.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.» Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: «Δεν ισχύει τίποτα. Είναι ψευδή…»
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης, μιλώντας στον «Ε.Τ» από τις πρώτες ώρες μετά τις καταγγελίες της κ. Δούκα, δήλωσε ότι διαψεύδει τις κατηγορίες: «Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που ειπώθηκαν. Είναι ψευδή. Εχω ήδη κινηθεί νομικά, έχω ήδη κάνει αγωγή και μήνυση». Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega ο ηθοποιός είπε, μεταξύ άλλων: «Θεωρώ απαράδεκτο το να χρησιμοποιείται η πολύ σωστή κίνηση της Μπεκατώρου και να προσπαθεί όποιος έχει νιώσει προσβεβλημένος να έρχεται μετά από 13 χρόνια να περιγράφει ένα γεγονός, να υπερβάλλει και να λέει ψευδή γεγονότα», ενώ στη συνέχεια είπε πως «είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου».
Σε τοποθέτησή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο κ. Κιμούλης ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Δεν έχω να πω τίποτα για την Κατερίνα Γερονικολού και τον Νίκο Ψαρρά. Με έχει θυμώσει αυτή η ιστορία… Δεν έχω να πω κάτι τώρα για την κ. Γερονικολού. Αν τρόμαξε παίζοντας μαζί μου ή στις πρόβες, εντάξει… Τι να κάνουμε τώρα;».
H ΘΕΣΗ ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK
» Δημήτρης Καταλειφός
Ο σπουδαίος ηθοποιός έγραψε, μεταξύ άλλων, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με αφορμή όλα αυτά τα οδυνηρά πράγματα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θέατρο: «Ανήκω στην ίδια γενιά με τον Γιώργο Κιμούλη. Αυτή η γενιά παρέλαβε μια ολόκληρη μυθολογία για τις σκληρές πρόβες, τις απαιτήσεις σκηνοθετών που συχνά γίνονταν ακραίες, για ομηρικούς καβγάδες μεταξύ των συντελεστών μιας παράστασης και άλλα πολλά. Η δική μας γενιά συνέχισε σε μεγάλο βαθμό κάπως στα ίδια -ίσως και σε χειρότερα- ακόμα χνάρια, γιατί η όλη εποχή εξελίχθηκε γενικά χειρότερα. Εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία τα πράγματα αλλάζουν σε τρομακτικό βαθμό. Το θέατρο, φυσικά, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Αν τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα ή χειρότερα θα το δείξει η ιστορία. Η νέα εποχή μάς επιτρέπει να μιλάμε. Αυτό ίσως πραγματικά να είναι καλύτερο και υγιέστερο. Και σίγουρα θα είναι υγιέστερο να μιλάμε τη στιγμή που υφιστάμεθα την οποιαδήποτε αδικία ή παραβίαση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας».
Ο κ. Καταλειφός, επίσης, σημειώνει: «Ας θεσπίσουμε από την αρχή κάποιους καινούργιους κανόνες για το θέατρο. Και για τη θεατρική εκπαίδευση και για το επάγγελμα. Το απαιτεί η νέα εποχή. Μέχρι τώρα ήταν μια συγκεχυμένη κατάσταση, μέσα στην οποία έβρισκαν έδαφος και η κατάχρηση εξουσίας και η σιωπηλή και οδυνηρή υποταγή. Κι αυτά πολλές φορές τα εκλαμβάναμε μέσα στη γενική μας σύγχυση σαν απαραίτητα για να κάνουμε τέχνη. Ας θέσουμε καινούργια πλαίσια για μια δημιουργική συνύπαρξη στον μικρό μεγάλο κόσμο του θεάτρου. Το απαιτούν οι καιροί».
» Ναταλία Τσαλίκη
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της ηθοποιού Ναταλίας Τσαλίκη στην προσωπική της σελίδα στο facebook: «Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αφορμή για ένα ξεκαθάρισμα, μια “ανακούφιση” όλων όσοι θελήσουν να δημοσιοποιήσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, να αποτρέψουν μελλοντικά παρόμοια κρούσματα και δεν θα μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων φτηνού κουτσομπολιού και αλληλοφαγωμάρας. Αξιοπρέπεια και Πολιτισμός. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ».
Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο: Με ακούμπησε κάτω από τα ρούχα μου
Νέα καταγγελία στο χώρο της υποκριτικής: Καταγγέλλουν σκηνοθέτη για σεξουαλική παρενόχληση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr