Η χώρα μας έλαβε συνολικά 77 βαθμούς, εκ των οποίων οι 29 προήλθαν από τους τηλεθεατές και 48 από την ψηφοφορία των επιτροπών με τα δύο δωδεκάρια να προέρχονται από το Μαυροβούνιο και την Κύπρο, οι πέντε βαθμοί από το Αζερμπαϊτζάν, οι δύο από την Ισπανία, ένας μόλις βαθμός από την Αλβανία, δέκα από την Αρμενία και έξι από τη Βουλγαρία. Αίσθηση προκάλεσαν και οι αποδοκιμασίες του κόσμου που βρισκόταν στην Αρένα του σταδίου, όταν ανακοινώθηκε ότι οι δώδεκα βαθμοί της Κύπρου πηγαίνουν στην Ελλάδα.
«Η εμπειρία ήταν απίστευτη, τώρα είμαστε φορτισμένοι, είμαστε κουρασμένοι… Φεύγοντας από το στάδιο, ήταν σαν να φεύγω από το σπίτι μου… Ζήσαμε τρομερές εμπειρίες, αναμνήσεις καλές. Από τη σημερινή εμφάνιση εμείς είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι», ανέφερε η τραγουδίστρια λίγο μετά τη λήξη της μουσικής βραδιάς, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει όλο νόημα ότι «αν ξαναπήγαινε, θα πήγαινε έτσι», δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στον Δημήτρη Κοντόπουλο και τον Φωκά Ευαγγελινό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα από τον Α’ Ημιτελικό, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Demy πέρασε στην δέκατη θέση, τελευταία δηλαδή, στον τελικό με 115 βαθμούς. Το «δωδεκάρι» της Κύπρου, μάλιστα, ήταν αυτό που χάρισε στην εκπρόσωπό μας το «φιλί της ζωής», κάνοντάς τη να περάσει στην επόμενη φάση.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Α’ Ημιτελικού
1. Πορτογαλία 370
2. Μολδαβία 291
3. Σουηδία 227
4. Βέλγιο 165
5. Κύπρος 164
Pop Nouvelle: Το second hand shopping στην Ελλάδα αποκτά άλλο νόημα
6. Αυστραλία 160
7. Αρμενία 152
8. Αζερμπαϊτζάν 150
9. Πολωνία 119
10. Ελλάδα 115
Σκληρά, πάντως, ήταν και τα σχόλια της διαδικτυακής σελίδας της Telegraph για την Demy και την εμφάνισή της στη Eurovision, αφού η βρετανική εφημερίδα συμπεριέλαβε την εκπρόσωπο της Ελλάδας στις 10 χειρότερες στιγμές του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού. «Κάποιοι θα έλεγαν ότι δεν θα έπρεπε να έχεις πολύ ψηλά τους ποπ σταρ, αλλά η Ελλάδα επέλεξε να το αψηφήσει. Απέτυχε να πιάσει τις ‘‘ψηλές’’ νότες στον ημιτελικό, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να περάσει τον τελικό, κατά τη διάρκεια του οποίου ξανά δεν τις έπιασε», γράφει η Telegraph στην ιστοσελίδα της.
Τα πάνω κάτω από τις ψηφοφορίες
Το τραγούδι «Amar Pelos Dois» με ερμηνευτή τον Σαλβαδόρ Σομπράλ χάρισε στη Πορτογαλία την πρώτη θέση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα δεν έχει κερδίσει ποτέ τη Eurovision, από το 1964 που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Πρόκειται για ένα γλυκό, μελαγχολικό τραγούδι αγάπης με στίχους στα πορτογαλικά που σίγουρα για κάποιους δεν παραπέμπει σε κλασικό κομμάτι Eurovision, αλλά κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτική επιτροπή και παμψηφεί να βρεθεί στην κορυφή με 758 βαθμούς!
Επιτροπή και κοινό, επίσης, συμφώνησαν για τη 2η θέση που κατέκτησε με την παρουσία και την ερμηνεία του ο νεαρός Kristian Kostov από τη Βουλγαρία. Συνολικά η χώρα έλαβε 615 βαθμούς, από τους οποίους οι 278 προήλθαν από τις επιτροπές και οι 337 από το τηλεοπτικό κοινό.
Από την τρίτη θέση και κάτω τα δεδομένα άλλαξαν, αφού η Μολδαβία ήρθε 3η στο κοινό και 8η στις επιτροπές. Η υψηλή θέση που πήρε στις επιτροπές ξαφνιάζει τους τηλεθεατές του διαγωνισμού, καθώς σπάνια ψηφίζουν τραγούδια όπως το «Hey mamma!». Μεγάλη απόκλιση στις δύο ψηφοφορίες είχε και η Αυστραλία που πήρε μόλις δύο βαθμούς από το televoting τερματίζοντας στη χαμηλή 25η και προτελευταία θέση, ενώ αντίθετα στις επιτροπές έφτασε μέχρι την υψηλή 4η θέση με 171 βαθμούς.
Ετσι, στο σύνολο πήρε 173 βαθμούς και την 9η θέση στην τελική κατάταξη. Ιδιαίτερη αναφορά απαιτείται και στο φαβορί των στοιχημάτων, Ιταλία, που στις επιτροπές το «Occidentali’s Karma» έφτασε μέχρι την 7η θέση έχοντας λάβει 126 βαθμούς, ενώ στο κοινό πήρε την 6η θέση με 208. Η εν λόγω χώρα τερμάτισε στην έκτη θέση, απογοητεύοντας τους φανατικούς οπαδούς της.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου