Yλικά
130 γραμμ. κακάο
230 ml βραστό νερό
290 ml γάλα
250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
600 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά
2 βανίλιες
360 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
8 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
6 γραμμ. σόδα
3 γραμμ. αλάτι
Για την κρέμα σοκολάτας
600 ml γάλα
120 ml κρέμα γάλακτος
110 γραμμ. μαύρη πικρή σοκολάτα
110 γραμμ. μαύρη γλυκιά σοκολάτα
100 γραμμ. ζάχαρη
40 γραμμ. κόρν φλάουρ
2 κρόκους αυγών
30 γραμμ. βούτυρο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Για την αφράτη γκανάζ
340 γραμμ. μαύρη γλυκιά σοκολάτα
280 ml κρέμα γάλακτος
Για το γλάσο σοκολάτας
180 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
120 ml κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε 2 ταψάκια 20 εκ. και παίρνετε λίγο από το κακάο να πασπαλίσετε τα ταψάκια εσωτερικά. Σε ένα μπολ βάζετε το κακάο με το βραστό νερό και ανακατεύετε, προσθέτετε και το γάλα και αφήνετε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ βάζετε το βούτυρο με την ζάχαρη και ανακατεύετε για 4 λεπτά να αφρατέψει.
Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, την σόδα, το αλάτι, την βανίλια. Προσθέτετε εναλλάξ στο μίξερ το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα με το κακάο, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα(όχι για πολύ ώρα όμως). Χωρίζετε το μείγμα του κέικ στα δυο ταψάκια και ψήνετε για 35-40 λεπτά. Θα πρέπει να βάλετε ένα μαχαιράκι στο κέντρο του κέικ και να βγει καθαρό.
Για την κρέμα σοκολάτας του κέικ: Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα, τις σοκολάτες σε μικρά κομματάκια και βάζετε στην φωτιά μέχρι να ζεσταθούν και να λιώσει η σοκολάτα. Μέχρι να ζεσταθεί καλά, σε ένα άλλο μπολ βάλτε το κόρν φλάουρ, την ζάχαρη, το αλάτι και τους κρόκους (ανακατέψτε τελευταία στιγμή πριν ρίξετε την ζεστή σοκολάτα).
Παίρνετε με μια κουτάλα ζεστή σοκολάτα και ρίχνετε στο μπολ με τους κρόκους με συνεχόμενη ροή, ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα. Προσθέτετε 4 μεγάλες κουτάλες ζεστή σοκολάτα, ανακατεύετε και το επιστρέφετε όλο στην κατσαρόλα. Το βάζετε πάλι στην φωτιά και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξει, όταν κάνει τις πρώτες φουσκάλες αφαιρείτε από την φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο και την βανίλια. Βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Για την αφράτη γκανάζ: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Όταν ζεσταθεί η κρέμα, προσθέστε τη στο μπολ με την σοκολάτα, αφήστε 1 λεπτό και ανακατέψτε. Μεταφέρετε σε ένα άλλο σκεύος και βάλτε ψυγείο για 1 ώρα.
Έπειτα χτυπήστε στο μίξερ με το σύρμα για να αφρατέψει και να γίνει καφέ σε χρώμα και μεταφέρετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής, χωρίς μύτη μπροστά.
Για το γλάσο σοκολάτας: Κάνετε το ίδιο πράγμα που κάνατε στην γκανάζ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνετε για 10 λεπτά στην άκρη. Θα το χρησιμοποιήσετε για ντεκόρ στην τούρτα σας.
Για την συναρμολόγηση του κέικ με τις 3 διαφορετικές υφές σοκολάτας: Κόβετε στη μέση τα 2 κέικ για να βγάλετε 4 κομμάτια. Βάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα περιστρεφόμενη το ένα κομμάτι από τα 4 του κέικ. Περιμετρικά του κέικ βάζετε με τον κορνέ αφράτη γκανάζ, αυτό το κάνετε για να ακουμπήσει το επόμενο κέικ σωστά πάνω. Στη συνέχεια, στο κέντρο της πρώτης στρώσης του κέικ, βάζετε 4 κ.τ.σ από την κρέμα σοκολάτας. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με τα επόμενα κέικ. Τέλος βάζετε το τελευταίο κομμάτι κέικ.
Ό,τι μας έχει μείνει από την αφράτη γκανάζ, την αλείφετε γύρω γύρω από το κέικ για να το σταθεροποιήσετε και κάνετε και μερικές ροζέτες με έναν κορνέ στην κορυφή του κέικ. Βάζετε γύρω γύρω γκανάζ σοκολάτας, δημιουργώντας δάκρυα να τρέχουν απ’ την κορυφή έως κάτω. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, έπειτα σερβίρετε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr