Υλικά
1.200 γραμμ. ολόκληρο νουά από μοσχαράκι γάλακτος
5 σκελίδες σκόρδου μέτριες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γραμμ. βούτυρο
2 μεγάλα λευκά ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
5 φλιτζ. ζωμός κρέατος
2 καρότα μεγάλα κομμένα σε κυβάκια
2 – 3 φύλλα δάφνης
4 κλωνάρια σέλερυ
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 λεμόνια στυμμένα σε χυμό
100 γραμμ. βούτυρο για το δέσιμο της σάλτσας
½ κιλό πατάτες baby
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανός
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Το χαράζετε σε 5 διαφορετικά σημεία το νουά και βάζετε τις σκελίδες του σκόρδου. Σοτάρετε το κρέας στο λάδι με το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, από όλες τις πλευρές για να «θωρακιστεί» και να κρατήσει του χυμούς του, και όταν ροδίσει το βγάζετε εκτός και ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερυ. Αφήνετε για 2 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτετε το νουά, τη δάφνη, το φρέσκο θυμάρι, το ζωμό κρέατος, τόσο που να καλύψει το νουά.
Βράζετε για 20 λεπτά τις πατάτες baby και τις κόβετε στη μέση, θα τις χρειαστείτε στο τελείωμα του φαγητού. Βάζετε στον φούρνο με καπάκι για 1 ώρα και 45 λεπτά. Ανοίγετε το καπάκι ρίχνετε το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, τις βρασμένες baby πατάτες και αφήνετε για άλλα 15 λεπτά περίπου χωρίς καπάκι, έτσι ώστε να δέσει ελαφρώς η σάλτσα με τις πατάτες.
Βγάζετε από τον φούρνο, σουρώνετε την σάλτσα και την ξαναβράζετε σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να δέσει καλά την τελειώνετε με το βούτυρο χτυπώντας με ένα σύρμα για να γυαλίσει. Σερβίρετε σε πιατέλα κομμένο σε φέτες. Συνοδεύετε με πατάτες baby και περιχύνετε το νουά με την σάλτσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr