Αντίθετα, η Αττική είναι στο επίκεντρο της Covid-19 και μοιάζει να «αντιστέκεται» στις αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων που επιβάλλονται.
Οι ιδιαιτερότητες της Αττικής που την καθιστούν εκκολαπτήριο της πανδημίας – όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως- είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στις επιστημονικές και υγειονομικές Αρχές να ελέγξουν εύκολα τη μετάδοση.
Τα απολογιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι το Λεκανοπέδιο ασφυκτιά. Από το σύνολο των 8.158 κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, τα 4.221 εντοπίστηκαν στην Αττική, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 52% των συνολικών μολύνσεων, δηλαδή ένα στα δύο κρούσματα.
Η Θεσσαλονίκη για ολόκληρο τον περασμένο μήνα κατέγραψε 422 περιστατικά κορονοϊού, μόλις το 10% των κρουσμάτων της Αττικής.
«Τρωτά» σημεία
Το γεγονός ότι η πρωτεύουσα συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό όλης της χώρας είναι η λογική εξήγηση γιατί αποτελεί τον «πυρήνα» της πανδημίας.
Εκτός, όμως, από τον μεγάλο αριθμό κατοίκων που μένουν στο Λεκανοπέδιο, υπάρχουν και οι συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας, Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παρασκευή.
Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, δύο είναι τα «τρωτά» σημεία της Αττικής και ειδικότερα του Δήμου Αθηναίων.
Το πρώτο είναι το πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών -κάτι που δεν συναντάται στη συμπρωτεύουσα- το δεύτερο είναι οι πολυάριθμες ομάδες ευάλωτων ανθρώπων, όπως είναι οι αλλοδαποί, οι μετανάστες, οι ουσιοεξαρτημένοι, οι άστεγοι.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ότι οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά στη διασπορά του Sars-CoV-2, είναι και οι πλέον υποβαθμισμένες.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα και οι συνθήκες διαβίωσής τους δημιουργούν τις συνθήκε,ς ώστε να μεταδοθεί ο ιός. Μένουν στον δρόμο, μένουν πολλοί μαζί, είναι χρήστες, είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι.
Οι χώροι εργασίας τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνωστισμό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται να τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», επισημαίνει ο κ. Παρασκευής.
Οι αλλοδαποί στο κέντρο της πόλης αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα της πανδημίας. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να πρόκειται για μη καταγεγραμμένους μετανάστες, δύσκολο να εντοπιστούν από τις Αρχές, ώστε να ελεγχθούν για την παρουσία του ιού.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας έγινε γνωστό όταν μέσα στον μήνα τα νοσοκομεία και πιο συγκεκριμένα ο «Ευαγγελισμός» και το «Σωτηρία» έφτασαν να νοσηλεύουν σε ποσοστό έως και 50% νεαρούς αλλοδαπούς.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι γιατροί τούς κρατούσαν στα νοσοκομεία και χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία, αλλά κατ’ οίκον απομόνωση, για να περάσουν τα συμπτώματά τους, μόνο και μόνο για να μη γυρίσουν σε διαμερίσματα όπου μένουν και κολλήσουν δεκάδες ακόμη. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους μέσω των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ.
Οι έλεγχοι των Κινητών Ομάδων Υγείας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και την περασμένη Τρίτη, από τους 2.600 ελέγχους των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) 61 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό. Από αυτά 34 είναι αλλοδαποί.
Παράλληλα, από το σύνολο των κρουσμάτων της περασμένης Τετάρτης, 25 συνδέονται με την τυχαία δειγματοληψία στο κέντρο της Αθήνας και από το σύνολο της Πέμπτης 7 κρούσματα προέρχονται από τις «κόκκινες» γειτονιές.
Ελεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στις πλατείες Βάθης, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου, με τη δράση του ΕΟΔΥ να συνεχίζεται σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα του Sars-CoV-2. Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της Covid-19 περιλαμβάνει την εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.
Μία σημαντική πρόκληση είναι η ενημέρωση των παραπάνω ομάδων για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που συστήνουν οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές.
Οπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ήδη μεταδίδονται μηνύματα σε 14 διαλέκτους μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων «9,84». Επίσης, οι ελληνικές Αρχές έλαβαν την πρωτοβουλία να συναντήσουν τους επικεφαλής, τους συνδέσμους κοινοτήτων συγκεκριμένων εθνικοτήτων προκειμένου να τους ενημερώσουν εκτενώς.
Οι δύο βασικότερες ιδιαιτερότητες της Αθήνας, δηλαδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η μεγάλη συγκέντρωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είναι και αυτές που, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή. Οπως λένε, τόσο η πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και τα μέτρα τηλεργασίας, όσο και το εκτεταμένο τέστινγκ που έχει ξεκινήσει στις γειτονιές της Αθήνας και πρέπει να ενταθεί, κατά τους ειδικούς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δύο «μοντέλα»
Επιπρόσθετα, ο κ. Παρασκευής επισημαίνει ότι η Αττική «δίνει» πολλές ευκαιρίες συγχρωτισμού. Είτε είναι η αναμονή σε μία τράπεζα είτε η αναμονή στη στάση ενός λεωφορείου είτε ο κόσμος στις πλατείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, η διαχείριση της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο είναι πολύ πιο δύσκολη.
Μέχρι σήμερα, για όλες τις υπόλοιπες περιοχές υπάρχουν δύο «μοντέλα» περιοριστικών μέτρων, το πιο «ήπιο», που αφορά στην απαγόρευση των χώρων εστίασης από τις 12 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί, καθώς και το ανώτατο όριο των 50 ατόμων για όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, και, επίσης, το πιο «σκληρό», που περιλαμβάνει:
Μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο της εστίασης στις 12 το βράδυ, απαγόρευση κάθε είδους εκδήλωσης και συνάθροισης άνω των εννέα ατόμων, επιτρεπόμενο όριο τεσσάρων ατόμων (ή έξι, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού) στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στο Λεκανοπέδιο, τα μέτρα προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της πρωτεύουσας και επιλέγονται με βάση το τι είναι εφικτό. Για παράδειγμα, τα τοπικά lockdowns θεωρούνται, κατά τον κ. Χαρδαλιά, αδύνατο να εφαρμοστούν.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας
Οσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ημέρες με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η περασμένη Πέμπτη, με επτά νέες μολύνσεις, αλλά και η 28η Σεπτεμβρίου με μόλις τέσσερα κρούσματα.
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να μη συγκεντρώνει ούτε μεγάλο αριθμό μεταναστών ούτε πλήθος ευάλωτων ομάδων, καθώς και να μην έχει τόσο μεγάλο συνωστισμό, ωστόσο, όπως φαίνεται, η τήρηση των μέτρων από τους Θεσσαλονικείς παίρνει υψηλότερο βαθμό σε σχέση με τους Αθηναίους.
Με τη φράση «Η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της, η Αθήνα δεν πάει καλά», που ανέφερε την περασμένη Τετάρτη στο γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στάθηκε αιχμηρός απέναντι στους αρνητές της πανδημίας και σε όσους την αντιμετωπίζουν με περίσσεια χαλαρότητα.
Η Θεσσαλονίκη, πάντως, τον Αύγουστο κατέγραφε αναζωπύρωση της πανδημίας, με εικόνες έντονου συγχρωτισμού έξω από καφέ – μπαρ να είναι συχνές.
Η περίοδος του καλοκαιριού ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για αυξημένη κινητικότητα του Sars-CoV-2 στη συμπρωτεύουσα, με δεδομένη τη διασπορά και στη Χαλκιδική, όπου πολλοί Θεσσαλονικείς παραθερίζουν, αλλά και την εισαγωγή κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Επιπλέον, συγκέντρωσε πληθώρα περιστατικών εξαιτίας υπερμεταδόσεων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε και η πρώτη μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης σε οίκο ευγηρίας, την «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, η οποία ανέσυρε μνήμες άλλων ευρωπαϊκών κρατών με πολύ υψηλή θνησιμότητα μέσα στα γηροκομεία, κυρίως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Τα κρούσματα τον Σεπτέμβριο
Περιοχή Κρούσματα
Αττική 4.221
Θεσσαλονίκη 422
Πέλλα 289
Τρίκαλα 157
Πιερία 149
Κοζάνη: 111
Ηράκλειο 111
Ιωάννινα 110
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr