Στην κυβέρνηση είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο έντονης πίεσης τις επόμενες ημέρες στο σύστημα υγείας λόγω των αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα, ευελπιστούν πάντως ότι μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσει μια σταθεροποίηση και εν συνεχεία σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του lockdown αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.
Μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η απόλυτη τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μετά από εισήγηση των ειδικών, καθώς εκτιμάται πως εάν αυτό συμβεί το προσεχές δεκαήμερο, θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί και θα αρχίσουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε, ακόμη και αν κριθεί, προς τα τέλη του μήνα, αναγκαία από τους ειδικούς μια παράταση του lockdown και πέραν της 30ής Νοεμβρίου, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει η σταδιακή επανέναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στον Δεκέμβριο, με ορόσημο την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Στόχος μας είναι στις επόμενες 7-10 ημέρες να έχουμε πολύ πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να αρθεί το lockdown στην ώρα του και να μην παραταθεί αναίτια. Σιγά-σιγά τομείς της οικονομικής δραστηριότητας να ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη, να δουλέψει η αγορά και να μπορέσουμε με αυτή τη νέα κανονικότητα να πάμε με ασφάλεια μέχρι το λιμάνι, που είναι στους πρώτους μήνες του ’21 όταν θα αρχίσει ο εμβολιασμός», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι μετά το lockdown η κινητικότητα μειώθηκε αλλά όχι σε ικανοποιητικά επίπεδα, κι αυτό ήταν που οδήγησε στη λήψη της απόφασης για τηλεκπαίδευση και στα δημοτικά. Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει, πάντως, καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και δεν υποδεικνύεται από το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί τάση διασποράς του ιού στα σχολεία.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους στο σχολείο, καθώς και από δασκάλους και διοικητικό προσωπικό, και στόχος είναι ο περιορισμός της.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τηρεί ξεκάθαρη στάση και στο ζήτημα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η επέτειος μπορεί να τιμηθεί με την κατάθεση στεφανιού αλλά δεν θα επιτραπεί η πορεία και ότι υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτείται υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Η κυβέρνηση έχει επιδιώξει πολιτική συνεννόηση για το ζήτημα αυτό και όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επικοινωνήσει τις προηγούμενες ημέρες με τα κόμματα, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε όλα τα μέλη του πολιτικού κόσμου να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να σταλεί το σωστό μήνυμα προς την κοινωνία.
Παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας, το κυβερνητικό ενδιαφέρον βρίσκεται σταθερά προσανατολισμένο και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που υπάρχουν στην οικονομία και στην κοινωνία.
Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν και οι οριστικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για όσους «δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr