Μέχρι πρότινος, η μεγαλύτερη γνωστή σε διάρκεια μόλυνση έφτανε σε 335 ημέρες. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης, το εν λόγω άτομο έπασχε από ανοσολογική ανεπάρκεια και συμμετείχε σε μια μελέτη, που είχε σκοπό να παράσχει πληροφορίες, για το πώς αλλάζει ο ιός σε μακροχρόνια ασθενείς. Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις, ότι νέες παραλλαγές του ιού μπορούν να αναπτυχθούν σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Σε άτομα με λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, μια λοίμωξη από κορονοϊό διαρκεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνήθως μία έως δύο εβδομάδες. Ακόμα κι αν ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ PCR για έως και 90 ημέρες, δεν είναι πλέον σε θέση να αναπαραχθεί. Αυτό όμως είναι διαφορετικό για άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπου οι ενεργές λοιμώξεις μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν εννέα ασθενείς με κορονοϊό, που είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων ασθενειών ή θεραπειών. Κατά μέσο όρο, είχαν μολυνθεί για 73 ημέρες. Σε δύο ασθενείς, η μόλυνση διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο. Η τακτική δειγματοληψία και η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε, ότι πέντε από τους εννέα ασθενείς ανέπτυξαν τουλάχιστον μία μετάλλαξη σε παραλλαγές, που θεωρούνται ανησυχητικές, ενώ βρέθηκαν δέκα μεταλλάξεις σε έναν ασθενή, οι οποίες εμφανίζονται μεμονωμένα σε ανησυχητικές παραλλαγές, όπως οι Άλφα, Γάμμα, Δέλτα ή Όμικρον.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές παρέχει στοιχεία, ότι μεταλλάξεις που συμβαίνουν σε παραλλαγές ανησυχίας, συμβαίνουν σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και υποστηρίζουν την ιδέα, ότι νέες παραλλαγές του ιού μπορεί να προκύψουν σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι κανένας από τους ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη, δεν ανέπτυξε μια παραλλαγή ιού, που έχει γίνει μια από τις ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές ανησυχίας, ενώ δεν είναι επίσης σαφές, εάν οι παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.
Ειδήσεις σήμερα
Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν στις 9 Μαΐου; Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για τον πόλεμο
Πάτρα: Νέα τροπή στο θάνατο της Μαλένας – Πώς προκλήθηκε η λευχαιμία