Όπως επεσήμανε ο ίδιος στην εκπομπή «Σήμερα», η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και μέχρι τέλος του μήνα είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ημερησίως ενώ οι θάνατοι ανά εβδομάδα θα κυμαίνονται στους 70 με 80. Πριν τα Χριστούγεννα ήμασταν στα 5.800.»
Μία εκτίμηση που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και στους γονείς καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Ερωτηθείς για το αν τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους με μάσκα. ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε: «Αυτό είναι προσωπικό ζήτημα. Εγώ θα προέτρεπα όλους τους γονείς και εμένα μαζί να κάνουμε ένα self test καθημερινά στα παιδιά μας.»
Κορονοϊός: Σπεύδουν για εμβόλιο οι άνω των 60 ετών
Αρον άρον προσέρχονται στον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, οι πολίτες άνω των 60 ετών. Η έξαρση της COVID-19 και οι -κατά 25%- αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας, που ξεπερνούν εβδομαδιαίως τις 1.700 και καθημερινά τις 220 – 270, έχουν τρομάξει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 42.258 άνθρωποι έσπευσαν μέσα στις γιορτές να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 εντός Ιανουαρίου, ενώ οι 34.149 από αυτούς, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+.
Να σημειωθεί πως οι μέχρι σήμερα ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB 1.5, δεν ξεπερνούν τις 177.821, ενώ με τα νέα ραντεβού θα φτάσουν τις επόμενες μέρες ημέρες
τις 220.079, αριθμός που όμως δεν ικανοποιεί τους γιατρούς.
Μόνο οι άνω των 65 ετών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια, ενώ, όπως τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, θα θέλαμε πολλοί περισσότεροι να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της COVID-19.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Το φθινόπωρο πέθαναν από τη γρίπη 5 άτομα, ενώ από κορονοϊό κάθε βδομάδα χάνουν τη ζωή τους 60 άτομα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως τα άτομα που πέθαναν από κορονοϊό ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.
Σε καλύτερη πορεία βρίσκεται ο εμβολιασμός της γρίπης. Εως και χθες χορηγήθηκαν συνολικά 2.801.562 εμβόλια και συγκεκριμένα 1.583.622 με ιατρική συνταγή και επιπλέον 1.217.940 χωρίς συνταγή, στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή για τη γρίπη, οι πολίτες κάτω των 65 ετών μπορούν να εμβολιάζονται δωρεάν και χωρίς ραντεβού στο φαρμακείο της γειτονιάς τους με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ, ενώ για την COVID-19 λειτουργούν στην Επικράτεια 461 εμβολιαστικά σημεία και 657 εμβολιαστικά κέντρα και ο εμβολιασμός γίνεται κατόπιν ραντεβού στο emvolio.gov.gr.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση των αντιιικών θεραπειών, επισημαίνει πως είναι τόσο μεγάλη η έξαρση της COVID-19 ιδιαίτερα τώρα μετά τις γιορτές, που γίνονται καθημερινά περίπου 2.300 αιτήσεις για χορήγηση της θεραπείας Paxlovit. Πρόκειται για την αγωγή που αντιμετωπίζει ριζικά τα συμπτώματα του κορονοϊού και αποτρέπει ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ, μειώνοντας ταυτόχρονα και την πιθανότητα θανάτου.
«Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική του κορονοϊού και φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 αντιιικά ημερησίως και φτάσαμε τις 2.300. Αρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική, που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή», τόνισε.
ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ
Επιδημική κρίση στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για «επιδημική κρίση» στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε καταστάσεις οι οποίες θυμίζουν παλιούς χειμώνες, ιδιαίτερα σε ορισμένες κλινικές. Οχι μόνο από τον κορονοϊό, που αφορά το 20% – 30% των περιπτώσεων, αλλά κυρίως λόγω άλλων ιώσεων, όπως η γρίπη, ο συγκυτιακός και άλλες αναπνευστικές ιώσεις, οι οποίες φέτος είναι και συχνότερες και βαρύτερες καθώς, στην ουσία, εξοφλούμε ένα ανοσολογικό χρέος που είχαμε δημιουργήσει λόγω της καραντίνας» εξήγησε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Και πρόσθεσε: «Ολοι είχαμε πάρει ένα ανοσολογικό δάνειο εξαιτίας του ότι δεν αφήσαμε το ανοσολογικό μας να ασκηθεί, να έρχεται σε επαφή με αυτά τα παθογόνα. Ηταν η κακή πλευρά μιας αναγκαίας ενέργειας, του μέτρου της καραντίνας».
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός – Συνολάκης: Πώς μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελλάδα το ιαπωνικό σύστημα προειδοποίησης