«Γέφυρα»
Κατ’ αρχάς, είναι ανάγκη να καταστεί σαφές ότι η τέταρτη δόση, που συστήθηκε να γίνει τώρα στους πολίτες από 60 ετών και πάνω στη χώρα μας, είναι «συμπληρωματική στην τρίτη» και σαν μια «γέφυρα», όπως λέει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ώστε να τους «κρατήσει» έως ότου οδηγηθεί η χώρα μας στον ετήσιο εμβολιασμό για όλους από το φθινόπωρο. «Υποθέτουμε ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα εμβολιαστούμε ξανά όλοι μας, θα ξεκινήσει δηλαδή ένας νέος κύκλος εμβολιασμού, πιθανόν με μία δόση και ακόμη μία έναν μήνα μετά, όπως έγινε με τον βασικό εμβολιασμό», αναφέρει. Ουσιαστικά, οι πολίτες 60 ετών και άνω θα έχουν κάνει μία δόση παραπάνω (την 4η), εφόσον δεν αλλάξουν οι συστάσεις εμβολιασμού. Ο ετήσιος εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί είτε με το υπάρχον εμβόλιο ή με τη μετεξέλιξή του, για την οποία γίνεται πολύς λόγος, αλλά ελάχιστοι πολίτες κατανοούν τι συμβαίνει σε αυτό το πεδίο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οπως εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος, οι εταιρίες Pfizer και Moderna εξετάζουν νέες εκδόσεις του εμβολίου με σκοπό να «πιάνει» και τις μεταλλάξεις «Δέλτα» και «Ομικρον». Μάλιστα, μέσα στον Απρίλιο αναμένονται αποτελέσματα μελετών. Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια που χορηγούνται σήμερα είναι κατασκευασμένα με το αρχικό στέλεχος του ιού, δηλαδή της Γουχάν, και το οποίο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου. Επομένως, το σημαντικό ερώτημα που τίθεται και μένει να απαντηθεί είναι εάν η νέα έκδοση του εμβολίου θα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης στο ήδη υπάρχον.
«Στοίχημα»
Εκείνο που αποτελεί πραγματικό «στοίχημα», σύμφωνα με τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, είναι τα εμβόλια επόμενης γενιάς, που δεν θα αρκούνται στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού, αλλά θα στοχεύουν σε περισσότερα σημεία του γονιδιώματος του ιού και πρωτεΐνες πιο «ανθεκτικές» στις μεταλλάξεις του. Ο σκοπός θα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια της ανοσίας και η μεγαλύτερη προστασία έναντι λοίμωξης. «Μέσα στο 2022 δεν νομίζω να έχουμε εξελίξεις πάνω σε αυτό, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι το 2023 μπορεί να έχουμε νέας γενιάς εμβόλια», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος, τονίζοντας ότι τα τωρινά εμβόλια είναι πολύ επιτυχημένα για μικρής διάρκειας ανοσία.
Προς το παρόν, οι εξελίξεις στο εμβολιαστικό «μέτωπο» περιλαμβάνουν τέταρτη δόση για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών -έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού όλων των ηλικιακών ομάδων- τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση, ενώ όσον αφορά σε παιδιά και εφήβους έχει συστηθεί η χορήγηση τρίτης δόσης σε όσα είναι αυξημένου κινδύνου (πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, κ.ά., καθώς και η χορήγηση τέταρτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Η επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και η προστασία των ευάλωτων πολιτών είναι κρίνονται απαραίτητες σε μια περίοδο που οι περιορισμοί χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα, και το καλοκαίρι δεν θα είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα.