Οι υγειονομικές αρχές ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση με τα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης, καθώς μόνο το προηγούμενο 24ωρο τα κρούσματα στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 30.000.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να αυτοπεριοριστούν στο σπίτι τους και να ζήσουν ημέρες Απριλίου, ωστόσο το μέτρο έχει ευρεία αποδοχή από τους Γάλλους (70%) σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive.
Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν ξεκινήσει νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού πλήττει με σφοδρότητα τη «γηραιά ήπειρο».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες πως ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη θα μπορούσε, χωρίς αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων, να είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την κορύφωση που καταγράφηκε τον Απρίλιο, καθώς εννιά χώρες επιβεβαίωσαν χθες ρεκόρ κρουσμάτων.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, που από χθες τέθηκαν σε ισχύ τα νέα, κατά τόπους, περιοριστικά μέτρα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες και το κλείσιμο των εστιατορίων και των παμπ για τέσσερις εβδομάδες. Ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς σχεδόν 1.000 φοιτητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Ντέραμ και 800 του Νιούκασλ διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα.
Αντίσταση σε τοπικό επίπεδο αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση μετά την απόφαση Δικαστηρίου στο Βερολίνο να άρει την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά τις 11 το βράδυ που έχει επιβληθεί.
Το Δικαστήριο, έπειτα από τις αγωγές 11 ιδιοκτητών εστιατορίων, σημειώνει πως τα εστιατόρια και τα μπαρ που συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής δεν ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό στην εξάπλωση του ιού στην πόλη.
Στο κόκκινο «βάφτηκαν» περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών που ενημερώνει για την πορεία του κορονοϊού στη «γηραιά ήπειρο».
Οι… πράσινες εξαιρέσεις -που δείχνουν ότι καταγράφονται λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%- είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία.
Ο χάρτης βοηθά τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», ενώ Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία είναι γκρίζες διότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό. Ολες οι άλλες χώρες της Δυτικής και της Κεντροανατολικής Ευρώπης είναι «κόκκινες».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να εισάγει το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με χρωματική κωδικοποίηση (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο) για τις ζώνες κινδύνου της Covid-19, στοχεύοντας στην καλύτερη επισκόπηση της πανδημίας σε όλη την ήπειρο. Παρ’ όλα αυτά, οι χώρες συμμετέχουν εθελοντικά στο σύστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr