Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είναι έτοιμες και οι φαρμακοβιομηχανίες περιμένουν το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές ώστε να διανείμουν τα φιαλίδια και να ξεκινήσει η πρωτοφανής διαδικασία εμβολιασμού της ανθρωπότητας κατά της Covid-19.
Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από φαρμακευτικές εταιρίες, πανεπιστήμια και εργαστήρια βιοτεχνολογίας ανακοίνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας των υποψήφιων εμβολίων τους, βάζοντας τον πήχη ψηλά και δίνοντας ελπίδα για άμεσο τέλος από τη σαρωτική πανδημία που έχει κοστίσει τη ζωή σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η αμερικανική εταιρία Moderna ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5% του εμβολίου της, χωρίς σημαντικές παρενέργειες για τους εμβολιαζόμενους εθελοντές και με υψηλή ανοσολογική απόκριση στους ηλικιωμένους. Το «ντόμινο» των ανακοινώσεων είχε ανοίξει νωρίτερα η αμερικανική Pfizer, που συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioΝTech. Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου τους έδειξαν αποτελεσματικότητα 92%, η οποία αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 95%, έπειτα από την ολοκλήρωση των δοκιμών και πάλι χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική AstraZeneca ανακοίνωσε πως το εμβόλιό τους παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε όλους τους ενήλικες, ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα των τελικών δοκιμών τις επόμενες εβδομάδες. Αξιωματούχοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ σημειώνουν ότι θα μπορούσε να δοθεί άδεια κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο για τα δύο «πρωτοπόρα».
Το ρωσικό «Sputnik–V» του Ινστιτούτου Γκαμαλέια, ανακοίνωσε 92% αποτελεσματικότητα, ωστόσο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναμένει πιο ολοκληρωμένα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του εμβολίου που ήδη χορηγείται σε χιλιάδες Ρώσους, καθώς έχει λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης στη Ρωσία. Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πως έχουν αιτήματα για πώληση 1,2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου σε 50 χώρες. Η Ουγγαρία είναι προς το παρόν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις εντός της Ενωσης, την ώρα που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να εξετάσει τα στοιχεία. Το Κρεμλίνο διαπραγματεύεται ή έχει κλείσει συμφωνίες με εργοστάσια σε όλο τον κόσμο (Ισραήλ, Νότια Αφρική, Αργεντινή, Τουρκία) για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής.
Η Κίνα υποστηρίζει πως διαθέτει πέντε υποψήφια εμβόλια στην τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών (τρία περιλαμβάνει ο ΠΟΥ στη σχετική λίστα) και κινείται ταχύτατα στον εμβολιασμό πολιτών. Δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα των δοκιμών, ωστόσο μόνο μία εταιρία, η Sinovac, έχει εμβολιάσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες. Κανονικά προχωράει και την πώληση και τη διανομή των υποψήφιων εμβολίων της. Οπως έγινε γνωστό, οι Τουρκικές Αερογραμμές μεταφέρουν κινεζικά εμβόλια σε Σάο Πάολο, Βομβάη, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Λονδίνο και Αμστερνταμ, ωστόσο δεν έγιναν γνωστά ο όγκος των δόσεων και η τιμή πώλησής τους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζάο Λιτζιάν, επεσήμανε πως «μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών και έπειτα από τις απαραίτητες διαδικασίες θα δοθούν στον μηχανισμό Covax, γεγονός που θα συμβάλει στο να είναι προσιτά στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου».
Τα εμβόλια αποτελούν το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτει η ανθρωπότητα κατά των πανδημιών, ωστόσο οι ειδικοί, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, επιμένουν πως η επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» είναι μια μακρά και σύνθετη διαδικασία. Οι χειμώνας προμηνύεται δύσκολος, καθώς οι καθημερινές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις θα παραμείνουν, ενώ φουντώνουν οι συζητήσεις αναφορικά με το κόστος των σκευασμάτων, τις χώρες που θα το εξασφαλίσουν πρώτες και τον τρόπο που θα κατανείμουν τις δόσεις στον πληθυσμό.
Αποθήκευση, διανομή, παραγγελίες, κόστος
» Moderna: Το εμβόλιο διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, γίνεται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων και όπως διαπιστώνει το CNBC «είναι μέχρι στιγμής αρκετά ακριβότερο από τα υπόλοιπα». Τον Αύγουστο, η αμερικανική εταιρία είχε δηλώσει ότι χρεώνει 32-37 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιό της, ενώ κάνει καλύτερη τιμή στους πελάτες που αγοράζουν πολλές δόσεις. Ενδεικτικό είναι ότι έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 100 εκατ. φιαλιδίων έναντι 1,5 δισ. δολαρίων. Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται και με την Ε.Ε. Το πρόγραμμα Covax θα επιδοτήσει τη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, όμως ακόμα και έτσι η τιμή του ενδέχεται να είναι απαγορευτική για κάποιες κυβερνήσεις. Η Moderna έχει δηλώσει ότι έχει έτοιμες περίπου 20 εκατ. δόσεις για την αμερικανική αγορά ως το τέλος του έτους και προγραμματίζει την παραγωγή 1,3 δισ. δόσεων που θα διατεθούν παγκοσμίως το 2021. Επί του παρόντος, ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατ. δόσεις, η Βρετανία 50 εκατ. δόσεις και η Ελβετία 4,5 εκατ. δόσεις.
» Pfizer-BioNTech: Το εμβόλιο κοστίζει περίπου 20 δολάρια ανά δόση και χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση 21 ημερών. Οι εταιρίες είναι έτοιμες για να στείλουν κούτες στο μέγεθος βαλίτσας που περιέχουν τα εμβόλια, από τα κέντρα διανομής τους στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και στο Βέλγιο, ώστε 7,6 εκατ. δόσεις να φτάνουν στα κοντινά αεροδρόμια μέσα σε ένα 24ωρο. Δεδομένου ότι το εμβόλιο διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, η μεταφορά του αποτελεί μία δύσκολη υπόθεση. Οι Pfizer/BioNTech έχουν κλείσει τη μεγαλύτερη συμφωνία τους με την Ε.Ε. για 300 εκατ. δόσεις. Ακόμη 120 εκατομμύρια δόσεις στην Ιαπωνία και 100 εκατ. δόσεις στις ΗΠΑ, ενώ Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Χιλή έχουν αγοράσει τουλάχιστον 10 εκατ. δόσεις η κάθε μία.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
» AstraZeneca-Οξφόρδη: Απλούστερη θα είναι η διαδικασία αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού θα διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου. Πληροφορίες των «Financial Times» θέλουν το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις, να κοστολογείται στα 3-4 δολάρια. Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να μη βγάλει κέρδος από το εμβόλιο όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά ενδέχεται να αρχίσει να χρεώνει περισσότερο από τον Ιούλιο του 2021 και μετά. ΗΠΑ και Ινδία έχουν ήδη παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις από αυτό το εμβόλιο, η Ε.Ε. έχει κλείσει συμφωνία για 400 εκατ. δόσεις και το πρόγραμμα Covax του ΟΗΕ έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τα Χριστούγεννα βάσει της μέχρι τώρα προόδου.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Moderna
Αποτελεσματικότητα 94,5%
Αποθήκευση: 2-6ο Κελσίου
Τιμή: Ανάλογα με τη συμφωνία
Δόσεις: 20 εκατομμύρια το 2020
Pfizer/BioNTech
Αποτελεσματικότητα 95%
Αποθήκευση: -70ο Κελσίου
Τιμή: Κάτω των 20 δολαρίων (ανάλογα με τη συμφωνία)
Δόσεις: 50 εκατομμύρια 2020, 1,3 δισεκατομμύρια 2021
AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Αναμένεται η αποτελεσματικότητα
Αποθήκευση: 2-6ο Κελσίου
Τιμή: 4-6 ευρώ (από το φθινόπωρο του 2021 αυξημένη η τιμή)
Δόσεις: 40 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες
Προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους
» ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε πως τα εμβόλια (υπολογίζεται 100 εκατομμύρια αρχικώς) δεν θα είναι αρκετά για όλους και θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό. Σε πρώτη φάση θα δοθεί προτεραιότητα στο 30-40% των 83 εκατομμύρια πολιτών της που ανήκει στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων όσους έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ζωής τους. Στόχος είναι να μειώσει τις πιέσεις που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν υγειονομικοί, το προσωπικό των δομών φροντίδας και οι αστυνομικοί.
» ΓΑΛΛΙΑ: Στην κορυφή της λίστας της γαλλικής κυβέρνησης βρίσκονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου -6,8 εκατομμύρια πολίτες- και ακόμη 23 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία λόγω της ηλικίας τους ή χρόνιων προβλημάτων υγείας. Το Παρίσι θα δώσει προτεραιότητα όχι μόνο σε υγειονομικούς, αλλά σε οδηγούς ταξί και σοφέρ, καθώς εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Στην επόμενη κατηγορία θα βρεθούν όσοι ζουν σε υπεράκτιες περιοχές της Γαλλίας, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς κλίνες ΜΕΘ, καθώς και οι εργαζόμενοι στις φυλακές και τα σώματα ασφαλείας.
» ΙΤΑΛΙΑ: Επαγγελματίες Υγείας, υγειονομικοί, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ιταλία, ενώ θα ακολουθήσουν ο στρατός και η αστυνομία.
» ΙΣΠΑΝΙΑ: Υπολογίζεται πως θα λάβει σε πρώτη φάση 20 εκατομμύρια δόσεις και στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, όμως με τις δύο κατηγορίες μάλλον θα εξαντληθούν αυτές οι αρχικές δόσεις του εμβολίου.
» ΗΠΑ: Το Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Κέντρου για τον Ελεγχο των Ασθενειών σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στις φυλετικές μειονότητες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευάλωτες στην πανδημία. Σε πρώτο πλάνο τίθενται επίσης όσοι ζουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας, φυλακές και ψυχιατρικές μονάδες, οι υγειονομικοί, τα άτομα άνω των 65 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Άγριες Μέλισσες» spoiler: Η τραγωδία με τον μικρό Σέργιο που θα συνταράξει το Διαφάνι!
Τα 12 SOS για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με το νέο ΑΣΕΠ – Τι σημαίνουν οι αλλαγές Θεοδωρικάκου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr