Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Η παραλλαγή «Ομικρον» αποδείχθηκε ότι οδηγεί σταδιακά σε αποσύνδεση του αριθμού νέων κρουσμάτων -που παραμένουν χιλιάδες σε ημερήσια βάση- με τους σκληρούς δείκτες, δημιουργώντας ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Εχει, όμως, επιφέρει ένα νέο τοπίο και σε ό,τι αφορά τη νόσηση, με τις επαναλοιμώξεις να εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 10%, ενώ με προηγούμενες παραλλαγές του ιού ήταν περίπου στο 1%.
Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν, κυρίως, από άλλες χώρες, όπως επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ιωάννα Παυλοπούλου. Η ίδια, μάλιστα, πιστεύει ότι το ποσοστό των επαναλοιμώξεων υπερβαίνει το 10%. Στατιστικά δεδομένα ειδικά για την Ελλάδα βρίσκονται υπό αξιολόγηση και μελέτη στον ΕΟΔΥ.
Στοιχεία
Από τις χριστουγεννιάτικες εορτές και μετά, όταν «φούντωσε» το πέμπτο κύμα και η «Ομικρον» έγινε κυρίαρχη στην Ελλάδα, γίνονται γνωστά πολλά περιστατικά επαναμόλυνσης με τη νέα παραλλαγή. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από το Κατάρ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine», φαίνεται ότι η προηγούμενη νόσηση προστατεύει μόλις κατά 56% από επαναλοίμωξη με την «Ομικρον», ενώ η αντίστοιχη προστασία για επαναλοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Στις επίσημες ενημερώσεις στο υπουργείο Υγείας έχει αναφερθεί συγκεκριμένα ότι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 90%.
«Με την “Ομικρον” φαίνεται πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένες, γι’ αυτό το πιο σταθερό σημείο είναι η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός. Το ασφαλέστερο που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι το εμβόλιο», σημειώνει η κ. Παυλοπούλου.
Ως επαναλοίμωξη ορίζεται, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η λοίμωξη τουλάχιστον τρεις μήνες ύστερα από προηγούμενη λοίμωξη. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, καθώς βλέπουμε περιπτώσεις επαναμολύνσεων και σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το τρίμηνο. Οι συχνότερες επαναμολύνσεις έχουν δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα σε αρκετούς πολίτες που τυχαίνει να νοσούν δύο φορές και δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το φθινόπωρο.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ανακοινώσεις
Η αντικειμενική αυτή δυσκολία απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες κυβέρνηση και ειδικούς και συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένονται πιθανόν τη Δευτέρα. Το «στίγμα» αυτών έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης. Ετσι, για όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και νοσούν στη συνέχεια λίγο πριν από την τρίτη δόση, θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης για δεύτερη φορά εφόσον έχει προϋπάρξει νόσηση. Για τους ανεμβολίαστους, όμως, θα εξακολουθήσει να μη δίνεται η δυνατότητα πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά, με σκοπό να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν έναντι της Covid-19.
Σύμφωνα με πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνεται η δυνατότητα ο πολίτης να εμβολιαστεί ακόμη και έναν μήνα μετά τη νόσηση. «Δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει περιπτώσεις πολιτών που θέλουν να ρυθμίσουν τα μεσοδιαστήματα από τον εμβολιασμό της αγωγής τους με ειδικά φάρμακα», επισημαίνει η κ. Παυλοπούλου, θυμίζοντας ότι σε ορισμένες χώρες συστήνεται ο εμβολιασμός μετά το πέρας της απομόνωσης λόγω νόσησης, ενώ δεν αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά νόσησης ως διαπιστευτήρια για πρόσβαση στις διάφορες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι πάντα σημαντικό ρόλο έχει η εκτίμηση κινδύνου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και το υποψήφιο για εμβολιασμό άτομο. «Ανοσολογικά είναι καλύτερο το εμβόλιο να γίνει στο τρίμηνο από τη νόσηση», αναφέρει, εξηγώντας, όμως, ότι εάν μια περίοδο η πανδημία είναι σε έξαρση και κάποιος είναι ιδιαίτερα ευπαθής, τότε καλό είναι να εμβολιαστεί και νωρίτερα.
Αργή αποκλιμάκωση
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία με αργή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών. Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι, εφόσον συνεχιστεί η ίδια επιδημιολογική πορεία, θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει αναφέρει ότι η λογική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου να έχει γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων, πάντοτε σε συνάρτηση με την πίεση την οποία δέχεται το σύστημα Υγείας της κάθε χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία μέτρα που απελευθερώθηκαν είναι οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση, η αύξηση στο 50% της πληρότητας στα γήπεδα, η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών και η μείωση της τηλεργασίας (20%) στο Δημόσιο.
Οι επιστήμονες, βέβαια, τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Δεν γίνεται να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε η πανδημία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα, που είναι βέβαιο ότι θα έρθει. Πώς; Με παγκόσμια συνεργασία, διαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και δράση, επαρκή προμήθεια και διανομή φαρμάκων και εμβολίων και καθαρισμό του αέρα σε κλειστούς χώρους συνωστισμού, που αποτελεί σημαντική επένδυση για την πρόληψη όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Η πανδημία θα τελειώσει όχι τοπικά αλλά σε όλον τον πλανήτη, διαφορετικά ο ιός θα εξακολουθεί να μας προλαβαίνει και εμείς να τον ακολουθούμε έκπληκτοι», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Παυλοπούλου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Euroferry Olympia: Βρέθηκε ζωντανός και διεσώθη Λευκορώσος επιβάτης – Άκουγε φωνές άλλων επιβατών
- Τροχαίο ατύχημα στη Συγγρού – Διέφυγε ο οδηγός που το προκάλεσε [βίντεο]
- ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για αλλαγή ονόματος και χρώματος – Τι εισηγούνται στον Τσίπρα
- Γιώργος Κύρτσος: Το παρασκήνιο της διαγραφής του
- Ουκρανία-Ανάλυση: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ουκρανορωσική κρίση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr