Στα αρχικά βήματα για ένα σύγχρονο ΕΣΥ, χωρίς ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και «μυαλά», εντάσσεται η αναδιαμόρφωση του τρόπου επιλογής και απόκτησης των ιατρικών ειδικοτήτων. Εκτιμάται ότι θα είναι από τις πρώτες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, αρχής γενομένης ακόμη και από τον επόμενο μήνα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, άλλωστε, ως γιατρός πρώτης γραμμής που ήταν μέχρι πρότινος, έχει ως βασική της επιδίωξη τη στήριξη των συναδέλφων της και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά οι ειδικότητες θα συνδεθούν με τις υγειονομικές ανάγκες και ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρύσσονται δεν θα είναι ο ίδιος κάθε χρόνο. Σήμερα, η κάθε κλινική έχει συγκεκριμένο αριθμό ειδικευμένων γιατρών, που δεν καθορίζεται ανάλογα με τις συνολικές ανάγκες της χώρας σε γιατρούς. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη σύνδεση των ιατρικών ειδικοτήτων με τα προσόντα των γιατρών. Αυτά μπορεί να είναι ο βαθμός του πτυχίου ή και άλλες περγαμηνές, όπως πιθανόν μεταπτυχιακοί τίτλοι κ.λπ. Οι γιατροί με περισσότερα προσόντα αναμένεται να έχουν πλεονέκτημα στην επιλογή ειδικότητας και, συνεπώς, ταχύτερη απορρόφηση στο ΕΣΥ.
Σχεδιάζεται να λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις ειδικότητας στην οποία δεν αποκλείεται να εισάγονται και βιογραφικά στοιχεία των νέων γιατρών. Οι θέσεις θα προτεραιοποιούνται και οι υποψήφιοι με τα πιο δυνατά… χαρτιά θα μπορούν να αιτούνται σε ειδικότητα πρώτης ζήτησης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έχουν μεγάλη αναμονή. Η παρέμβαση αυτή έχει διπλό στόχο: Να «κλείσει» το ζήτημα της έλλειψης γιατρών, αφού η χώρα θα… παράγει όσους γιατρούς χρειάζεται, υψώνοντας παράλληλα… τείχος στο brain drain. Ο σχεδιασμός πιθανόν να λαμβάνει υπόψη και τον παράγοντα της εντοπιότητας, ώστε οι γιατροί που το επιθυμούν να μένουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στηρίζοντας την περιφερειακή περίθαλψη.
Το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες αναμένεται να αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτός από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που αποτελεί ένα μέρος της επόμενης φάσης και έχει ήδη αποκτηθεί πολύτιμη εμπειρία από την πανδημία και την οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», κτιριακές παρεμβάσεις θα δώσουν… αέρα ανανέωσης στα νοσοκομεία και θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.
Αναβάθμιση
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει συγκεκριμένα έργα αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών δημόσιας Υγείας. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής και την ανάπτυξη νέου κέντρου ακτινοθεραπείας και τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα προστεθεί όροφος για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής, ενώ στο Θριάσιο θα ανεγερθεί νέο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών για την απελευθέρωση χώρων, ώστε να καταστούν εφικτές η ανάπτυξη νέων και η επέκταση υπαρχουσών κλινικών.
Στη Θεσσαλονίκη, στο «Ιπποκράτειο», η Πνευμονολογική Κλινική θα αναδιαμορφωθεί, ενώ στο «Παπαγεωργίου» θα προστεθεί νέα πτέρυγα Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας.
Από τις παρεμβάσεις δεν θα μπορούσε να λείπει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», με ανακαίνιση του παλιού κτιρίου όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία, με στόχο την κτιριακή και την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Παράλληλα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών μεταλλική πεζογέφυρα θα συνδέει το νοσοκομείο με νεόδμητο συγκρότημα πέντε κτιρίων κλινικών λειτουργιών.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Μαζί με όλα τα παραπάνω επιχειρείται η αναδιάταξη των υπηρεσιών νοσοκομείων και κλινικών. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός συστήματος με «πυρήνα» κεντρικά νοσοκομεία και ακτινωτή διασύνδεση με τα μικρότερα περιφερειακά, που θα στοχεύει σε αναβάθμιση της φροντίδας Υγείας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, με ισότιμη και εύκολη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη στήριξη της φροντίδας των χρόνιων νοσημάτων παντού στην Ελλάδα, την αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των κεντρικών νοσηλευτικών μονάδων. Για την αναδιάταξη… δυνάμεων είναι πολύ πιθανό να ληφθούν υπόψη η επιδημιολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Σουηδικό μοντέλο
Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα -κατά το σουηδικό μοντέλο- και η αξιοποίηση των ΣΔΙΤ και του leasing για αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών βρίσκονται πάντα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πριν η πανδημία πάει πίσω αλλαγές στο ΕΣΥ.
Στην καινούργια… σελίδα του συστήματος Υγείας ταχύτερες θα είναι και οι προσλήψεις, καθώς η διαδικασία των κρίσεων περνά στο εκάστοτε νοσοκομείο, όπως έκανε γνωστό η κ. Γκάγκα από την Πελοπόννησο, όπου βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με 4.000 νοσηλευτές, 910 άτομα λοιπό προσωπικό, όπως είναι τεχνολόγοι και διοικητικοί, καθώς και με 700 μόνιμους γιατρούς.
Νέα υποπαραλλαγή της «Ομικρον», ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων
Συγκρατημένη αισιοδοξία με… αστερίσκους διακρίνει τους επιστήμονες σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Από τη μια και με δεδομένη την ανοσοποίηση τόσο μέσω εμβολιασμού όσο και νόσησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού εκτιμούν ότι δεν αργεί η εποχή που ο ιός θα υπάρχει «χωρίς να ασχολούμαστε τόσο μαζί του». Ωστόσο, θεωρούν αρκετά πιθανή μια νέα έξαρση κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον, με τη νέα υποπαραλλαγή της «Ομικρον» να εντείνει την ανησυχία. Οι τελευταίες ημέρες έδειξαν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των νοσηλειών και η νέα εβδομάδα θα είναι καθοριστική, καθώς οι προβλέψεις θέλουν την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών να αρχίσει να… συμβαδίζει με την πτώση των κρουσμάτων.
«Αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε να δούμε εάν οι νοσηλείες ξεκινήσουν να μειώνονται. Εάν αυτό συμβεί, τότε η πτώση των κρουσμάτων που έχουμε και είδαμε ελαφρώς νωρίτερα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε, είναι πραγματική. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι μπορεί η αποκλιμάκωση στα ημερήσια κρούσματα να ήταν υποτιμημένη, καθώς δεν γίνονται ποσοτικά και ποιοτικά οι έλεγχοι που έγιναν την περίοδο των εορτών», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος, όμως, εξηγεί ότι οι νέες εισαγωγές έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται και την καινούργια εβδομάδα πιθανόν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών.
Η αποκρυστάλλωση της εικόνας σε σχέση με το ΕΣΥ ήταν, άλλωστε, από τους βασικούς λόγους παράτασης των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον έως τις 31 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αναμένεται το κύμα της «Ομικρον» να πέσει και να σταθεροποιηθεί περί τα 15.000 κρούσματα. Μετά δεν αποκλείεται να λάβει ξανά την… ανηφόρα. Η υποπαραλλαγή (ΒΑ.2) του στελέχους «Ομικρον» έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, «και βλέπουμε να προκαλεί αναζωπυρώσεις σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Γαλλία», αναφέρει συγκεκριμένα. «Υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης και για την Ελλάδα, καθώς οι ενδείξεις είναι ότι ο υποκλάδος αυτός είναι πιο μεταδοτικός», προσθέτει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Η υποπαραλλαγή, πάντως, είναι ήδη… παρούσα και στην Ελλάδα και τουλάχιστον έως την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα που αφορούν σε ταξιδιώτες και εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυτό που μένει να φανεί είναι η ένταση μιας νέας πανδημικής έξαρσης. Είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί, καθώς δεν έχουν ακόμη συλλεχθεί πολλά στοιχεία από τις άλλες χώρες για την επίδραση της ΒΑ.2, ωστόσο στις θετικές παραμέτρους είναι ότι το έχει μειωθεί πολύ η «δεξαμενή» των απροστάτευτων απέναντι στον κορονοϊό.
Σε σχέση με τους θανάτους, πάντως, ο κ. Τζανάκης υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα «πολυπαραγοντικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι και τη νέα χρονιά καταγράφονται «μαύρες» ημέρες όσον αφορά στον τραγικό πανδημικό δείκτη, με τον πρώτο μήνα του 2022 να μετρά για το πρώτο 20ήμερο 1.576 θανάτους.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr