Ενδεικτική είναι η εικόνα που καταγράφηκε σήμερα έξω από το Κέντρο Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου πολίτες είχαν σχηματίσει ουρά δεκάδων μέτρων και ανέμεναν υπομονετικά να λάβουν ένα rapid test, ενόψει του ρεβεγιόν, το οποίο γίνεται στη σκιά της επέλασης Όμικρον του κορονοϊού.
Όπως δήλωσαν στον ΣΚΑΪ πολλοί πολίτες, θα επισκεφθούν συγγενικά σπίτια και ήθελαν να νιώθουν ασφαλείς. Στην ουρά όμως βρέθηκαν και νεότερης ηλικίας άτομα που τα Χριστούγεννα είχαν βγει, είχαν επισκεφθεί κέντρα διασκέδασης, υπήρχε συνωστισμός και θέλησαν να κάνουν τεστ.
Οι περισσότεροι που στέκονταν στην ουρά είχαν συμπτώματα ή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και ήθελαν να δουν αν είναι θετικοί. Σημειώνεται ότι από τα Χριστούγεννα και μετά σχηματίζονται ουρές για τεστ, ενώ η αναμονή για rapid τεστ στο Κέντρο Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν πολύ μεγάλη, μισή ώρα με 40 λεπτά.
Τι πρέπει να κάνετε αν βγει θετικό το rapid test – Πόσες ημέρες καραντίνας προβλέπονται ανά περίπτωση
Τι πρέπει να κάνετε αν βγει θετικό το αποτέλεσμα του ράπιντ τεστ κορονοϊού; Ένα-ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει πλέον επικρατήσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, πάνω από 60% των κρουσμάτων κορονοϊού οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη. Τα κρούσματα της Όμικρον ανιχνεύονται κυρίως σε νέους 18-34 ετών και η διάμεση ηλικία είναι στα 29 έτη.
Κορωνοϊός: 24 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 577 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
«Η Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, όσοι την κολλήσουν θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, όχι κορονοϊό», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «μόλις έχουμε τα συμπτώματα, πρέπει να προχωράμε σε εργαστηριακό έλεγχο».
Αν λοιπόν ο έλεγχος, είτε με ράπιντ, είτε με σελφ τεστ, βγει θετικός, σημαίνει πως έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Θα πρέπει να απομονωθείτε για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μη διασπείρετε τον ιό στον περίγυρό σας.
Αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια ή και ανύπαρκτα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ, υποχρεούστε να κάνετε καραντίνα για 5 ημέρες και έπειτα να φοράτε μάσκα (κατά προτίμηση υψηλής προστασίας τύπου FFP2 ή ΚΝ95) παντού για άλλες 5 ημέρες. Αν ωστόσο τα συμπτώματα είναι πιο βαριά (υψηλός πυρετός, μυαλγίες, έντονος βήχας), θα πρέπει να παραμείνετε σε απομόνωση τουλάχιστον μέχρι αυτά να ατονήσουν. Οι 10 ημέρες θεωρούνται αρκετές.
Συστήνεται να κάνετε συστηματικά τεστ στο σπίτι σας, προκειμένου να ελέγχετε την επώαση του ιού στο σώμα σας. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «αν και η ευαισθησία των αντιγονικών είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτή της PCR να υπενθυμίσω ότι οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι ασθενείς που έχουν ψευδώς αρνητικό rapid αλλά θετικό PCR , έχουν χαμηλό ιικό φορτίο άρα χαμηλή μεταδοτικότητα».
Αν το τεστ λοιπόν βγει αρνητικό μετά από μερικές ημέρες, είναι πιθανό να συνεχίσετε να είστε φορέας του κορονοϊού, όμως το ιικό φορτίο θα είναι χαμηλό και δεν θα είστε ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους γύρω σας. Ωστόσο, θα πρέπει σίγουρα να φοράτε μάσκα παντού για 10 ημέρες μετά την ανίχνευση του ιού.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και ΜΜΜ
- Νέα μέτρα: Πώς θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
- Μπάιντεν και Πούτιν αντάλλαξαν προειδοποιήσεις για την Ουκρανία
- Προσλήψεις το 2022: Ερχονται 49.480 μόνιμες και εποχικές και άλλες 25.000 στο δημόσιο για κοινωφελή εργασία
- ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται Παραμονή Πρωτοχρονιάς στους δικαιούχους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr