Η Γερμανία και το Ισραήλ είναι κοντά στο να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία απαγορεύει τις μετακινήσεις σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι αρνητές θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα αν δεν εμβολιαστούν και τα χρήματα θα πηγαίνουν στις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών , εμβολιάστηκαν τον Νοέμβριο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Lockdown στη Γερμανία
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης την Πέμπτη προσχώρησε στις χώρες που κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους, ανακοινώνοντας πως μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, θέατρα και καταστήματα μη βασικών προϊόντων. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού – η οποία υποστηρίζεται τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ όσο και από τον επερχόμενο διάδοχό της Όλαφ Σολτς, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.
Πρόστιμα στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, με τα χρήματα να πηγαίνουν στην κάλυψη των νοσοκομειακών αναγκών. Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, έκαναν το εμβόλιο τον Νοέμβριο.
Συστάσεις από τις ελβετικές αρχές
Οι ελβετικές αρχές προέτρεψαν την Παρασκευή τον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι όπου είναι εφικτό, αφότου απέτυχαν να κερδίσουν υποστήριξη για την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι, ακόμη και για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην επιβολή σκληρών νέων μέτρων, αλλά είπε ότι επιχειρήσεις όπως τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα έχουν την επιλογή να περιορίσουν την πρόσβαση μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Η χώρα έχει θέσει επίσης περιορισμούς σε ανεμβολίαστους που εισέρχονται από ορισμένες χώρες.
Βελγικά σχολεία
Το Βέλγιο ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς χθες, αν και δεν υπήρχαν μέτρα που να στοχεύουν ειδικά στους ανεμβολίαστους. Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίς για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να περιορίσουν τη διδασκαλία στην τάξη. Οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 200 άτομα απαγορεύονται και η εντολή για χρήση μάσκας επεκτείνεται σε οποιονδήποτε άνω των έξι ετών.
Lockdown στην Αυστρία
Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στη συνέχεια να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον ιό. Το lockdown για τους ανεμβολίαστους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και μπορούν να πάνε στη δουλειά με αρνητικό τεστ. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ισπανία
Η Ισπανία έχει απαγορεύσει ουσιαστικά τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων.
Κορονοϊός: Στόχος οι ανεμβολίαστοι – Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο
Όμως η καταστολή των ανεμβολίαστων δεν περιορίζεται στην Ευρώπη και μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη, καθώς οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με μια μελέτη στη Νότια Αφρική, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την μετάλλαξη, είναι τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι για οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος.
Νότια Αφρική: Συζητήσεις για υποχρεωτικότητα
Ειδικότερα, η Νότια Αφρική ετοιμάζει μια πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού και πρόκειται να την εφαρμόσει στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Επετεύχθη ευρεία συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, ένα φόρουμ διαπραγματεύσεων, και το Κογκρέσο των Συνδικάτων της Νότιας Αφρικής, το οποίο αρχικά αντιτάχθηκε στον εξαναγκασμό των ανθρώπων να εμβολιαστούν, έχει πλέον συμμετάσχει σε επιχειρηματικές συζητήσεις για την υποστήριξη της κίνησης.
Ορισμένες τοπικές εταιρείες έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτικό των εμβολιασμό των υπαλλήλων τους και ως αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους εμβολιασμούς.
Η κατάσταση στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, εξέδωσε νόμο έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους ιδιωτικούς εργοδότες να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή συχνά τεστ. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η εντολή θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία στις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμα έως και 136.000 $. Ωστόσο, περίπου το 5% των ανεμβολίαστων εργαζομένων εγκατέλειψε τη δουλειά του όταν ο εργοδότης τους επέβαλε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, σύμφωνα με μια έρευνα του Οκτωβρίου για το Ίδρυμα της Οικογένειας Kaiser.
Σιγκαπούρη: Δεν καλύπτει τις ιατρικές δαπάνες ανεμβολίαστων
Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να πληρώσουν τα ιατρικά τους έξοδα εάν κολλήσουν κορωνοϊό. Να σημειωθεί πως οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε ΜΕΘ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσου περίπου 18.500 δολάρια, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.
Κορονοϊός: 10 εκατ. Γάλλοι έκαναν την αναμνηστική δόση του εμβολίου
Την ίδια ώρα και όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας της χώρας το Σάββατο δέκα εκατομμύρια Γάλλοι έκαναν την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.
«10 εκατομμύρια Γάλλοι έκαναν την αναμνηστική τους δόση για να διατηρήσουν την προστασία τους απέναντι στην Covid. Νέα ραντεβού θα συνεχίσουν να ανοίγουν καθημερινά, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να μπορούν να κάνουν την αναμνηστική τους δόση εγκαίρως», έγραψε στο Twitter.
10 millions de Français ont fait leur dose de rappel pour maintenir leur protection face au Covid.
De nouveaux rendez-vous continueront d’ouvrir chaque jour pour que toutes les personnes éligibles puissent faire leur rappel en temps et en heure.— Olivier Véran (@olivierveran) December 4, 2021
Η Γαλλία έχει πληθυσμό 67 εκατομμύρια κατοίκους και όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών δικαιούνται να κάνουν αναμνηστική δόση. Πριν από δέκα ημέρες, η ανακοίνωση ότι όλοι οι ενήλικες έχουν το δικαίωμα πλέον στην αναμνηστική δόση, προκάλεσε μεγάλη ζήτηση για ραντεβού.
Για τον υπουργό Υγείας, δεν υπάρχει καμία υλικοτεχνική δυσκολία που να αποτρέπει την ομαλή διεξαγωγή της εκστρατείας εμβολιασμού με αναμνηστική δόση που στοχεύει στη δημιουργία ενός τείχους προστασίας κατά του πέμπτου κύματος της επιδημίας. Οι υγειονομικές αρχές επανέλαβαν την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη δόσεων εμβολίων.
Από τις 15 Ιανουαρίου, η αναμνηστική δόση θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες ηλικίας 18 – 64 ετών προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το υγειονομικό τους πάσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο εμβολιασμός πρέπει απαραίτητα να έχει γίνει πριν από αυτήν την ημερομηνία που αντιστοιχεί απλά στην έναρξη ισχύος του μηχανισμού: από τις 15 Ιανουαρίου, το υγειονομικό πάσο αυτών των ανθρώπων θα απενεργοποιηθεί εάν δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση το πολύ 7 μήνες μετά την τελευταία δόση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πάπας Φραγκίσκος σε Ιερώνυμο: Συγγνώμη για τα λάθη των Καθολικών – «Μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία»
- Αμαλιάδα: Ζούσε τον απόλυτο εφιάλτη για τρία χρόνια – Την βίαζαν ο θείος κι ο αδερφός της
- Μετάλλαξη Όμικρον: Δύο ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στην Αθήνα
- Κορονοϊός: Εσπευσμένα στο «Λαϊκό» ο Χρήστος Σαρτζετάκης – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με πνευμονία
- Αποκλεισμένα από την κοινωνία νιώθουν 3 στα 4 Ατομα με Αναπηρία
- Οι Έλληνες κόβουν από διακοπές, διασκέδαση και ρούχα λόγω ΔΕΚΟ, ανατιμήσεων
- Ανάλυση: Πολυμέτωπες αλλαγές και εξελίξεις επηρεάζουν τα Ελληνοτουρκικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr