Οι αναλυτές της Goldman Sachs παρουσίασαν τέσσερα σενάρια για το επόμενο διάστημα, την ώρα που η μια χώρα μετά την άλλη περιορίζει τα ταξίδια από τις χώρες της Νότιας Αφρικής ενώ κάποιες (Ισραήλ, Ιαπωνία) κλείνουν εντελώς τα σύνορα έως ότου αποφανθούν οι ειδικοί για τη σοβαρότητα και τη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, που περικλείει 32 μεταλλάξεις (διπλές από τη «Δέλτα»).
- Το αρνητικό σενάριο για την «Ο»:
Πολύ μεταδοτική αλλά όχι πολύ σοβαρή. Αυτό προϋποθέτει να είναι η μετάλλαξη «Ομικρον» ακόμη πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα» -που επικράτησε μέσα σε λίγους μήνες σε όλο τον πλανήτη- αλλά όχι τόσο σοβαρή όσο τα πρώτα στελέχη του κορονοϊού που έπληξαν την ανθρωπότητα το 2020. Η «Γκόλντμαν Σακς» συμπεραίνει ότι σε αυτήν την περίπτωση η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο και συνολικά θα μειωθεί η ανάπτυξη όλη την επόμενη χρονιά κατά 0,4% από την τρέχουσα πρόβλεψη της τράπεζας. Αυτό το σενάριο θα δικαιώσει ενδεχομένως τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που καλούν τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών να μην «μπλοκάρουν» τις νοτιοαφρικανικές χώρες και να μη λάβουν ακόμη ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μέχρι να αποσαφηνιστεί η σοβαρότητα της νέας μετάλλαξης. Εκτός από τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ε.Ε., την Αυστραλία, τη Βρετανία κ.ά., ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις νοτιοαφρικανικές χώρες επέβαλαν και χώρες από άλλα σημεία της Αφρικής.
Το κλείσιμο συνόρων και η απομόνωση της Νότιας Αφρικής θεωρείται από πολλούς επιστήμονες και οικονομολόγους καταστροφική κίνηση για την παγκόσμια υγειονομική και οικονομική ασφάλεια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την απομόνωση της Νότιας Αφρικής, όπου οι εμβολιασμοί είναι πολύ χαμηλοί «και δεν ευθύνονται οι χώρες γι’ αυτό», όπως είπε.
- Το χειρότερο σενάριο: Η «Ο» προκαλεί πολύ σοβαρή και πολύ μεταδοτική νόσο.
Αυτή την περίπτωση απεύχονται όλοι, γιατί θα επιστρέψει ο πλανήτης στην προ διετίας κατάσταση (όταν ξέσπασε η πανδημία με τα πρώτα, φονικά στελέχη). Η παγκόσμια οικονομία θα κλυδωνιστεί πολύ εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Οσο για τους επιστήμονες, μόνο ως εφιάλτη αντιμετωπίζουν αυτό το σενάριο, που θα εξαντλήσει τα συστήματα Υγείας ακόμη και των πιο ανεπτυγμένων χωρών. Οσο πιο πολύ μεταδίδεται ο ιός τόσο μεταλλάσσεται, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο καθηγητής Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογικής Απόκρισης της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι η παραλλαγή «Ομικρον» παρουσιάζει μια ασυνήθιστη συγκέντρωση μεταλλάξεων, που ξεφεύγει από όλες τις άλλες γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού.
Ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των συμβούλων της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα δεχθούν νέες πιέσεις από εισαγωγές ασθενών, ακόμα και αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. «Ακόμα κι αν το Ομικρον δεν είναι χειρότερο, πιθανότατα θα δούμε αύξηση νοσηλειών λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας», δήλωσε.
- «Σχετικά» θετικό σενάριο: Η μετάδοση της «Ομικρον» δεν είναι μεγάλη σε σύγκριση με τη «Δέλτα», ούτε προκαλεί βαριά νόσο.
Αυτό συνεπάγεται ανάσα για τα συστήματα Υγείας, καθώς δεν θα απαιτούνται μακρές νοσηλείες, ενώ οι παρενέργειες στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα είναι μικρές. Πρόκειται για μια περίπτωση «λανθασμένου παγκόσμιου συναγερμού», που θα έχει όμως προκαλέσει οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στο κράτος της Νότιας Αφρικής. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση θα αποδειχθεί το τείχος ανοσίας που κτίζουν τα εμβόλια στις χώρες όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι υψηλά.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Ας μην πανικοβαλλόμαστε, απλώς πρέπει να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν για εμβόλια. Ψυχραιμία συνέστησε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δρ Αντονι Φάουτσι, ο οποίος όμως δήλωσε βέβαιος πως θα υπάρξει νέο κύμα της επιδημίας με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.
4. Το πιο θετικό σενάριο: Η «Ομικρον» είναι πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ πιο ελαφριά νόσο.
Σε αυτή την περίπτωση, η Goldman Sachs διαβλέπει χαμηλότερο πληθωρισμό και ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας. «Η Ομικρον θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, αλλά οι προοπτικές είναι πολύ ενθαρρυντικές από τα ιατρικά αποτελέσματα», τονίζουν οι αναλυτές της «Γκόλντμαν Σακς». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, οι συνέπειες από τη νέα παραλλαγή θα εξαρτηθούν από το πόσο αυτή θα αποδειχθεί ανθεκτική στα εμβόλια.
Ο «Economist» τονίζει ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν οδήγησαν σε κοινωνικές αναταραχές. Αναλύοντας στοιχεία για 133 χώρες στον τωρινό αιώνα (2001-2018), το ΔΝΤ βρήκε ότι η αναταραχή αυξήθηκε περίπου 14 μήνες μετά το ξεκίνημα της επιδημίας και κορυφώθηκε μετά από 24 μήνες (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη κοινωνική ένταση). Οσο πιο άνιση ήταν μια κοινωνία τόσο μεγαλύτερη και η κοινωνική αντίδραση. Το ΔΝΤ προειδοποιεί για έναν πιθανό φαύλο κύκλο, όπου οι διαμαρτυρίες θα αυξάνουν τις κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πυροδοτούν νέες διαμαρτυρίες.
Ο Βρετανός καθηγητής Επιδημιολογίας Τζόναθαν Νγκουγιέν βαν Ταμ χαρακτήρισε το νέο στέλεχος «Ομικρον» ως την «κίτρινη κάρτα του παιχνιδιού (με την πανδημία)», θέλοντας να επισημάνει ότι η παραλλαγή χτυπάει τα «καμπανάκια» για επαγρύπνηση και για προώθηση των εμβολιασμών. «Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει ο καθηγητής (και λάτρης του ποδοσφαίρου).
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr