Κορονοϊός – Επιδημιολογικός χάρτης: Στο «βαθύ κόκκινο» τρεις νέες περιοχές
Αλλαγές αναμένονται στον επιδημιολογικό χάρτη με την πρόσθεση τριών ακόμη περιοχών στο «βαθύ κόκκινο», μιας στο πορτοκαλί, ενώ σε δύο παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο), πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο) και τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).
Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), μετακινείται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) η Μεσσηνία και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) η Θεσπρωτία.
Στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) παραμένουν ο Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος τομέας Αθηνών, όπως και ο Πειραιάς.
Κορονοϊός: Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:
- Θεσσαλονίκη
- Αρκαδία
- Άγιον Όρος
- Αχαΐα
- Λάρισα
- Μαγνησία
- Κιλκίς
- Ημαθία
- Πιερία
- Έβρος
- Πέλλα
- Ξάνθη
- Δράμα
- Μεσσηνία
- Σέρρες
- Τρίκαλα
- Καβάλα
- Κοζάνη
- Καρδίτσα
- Χαλκιδική
- Ιωάννινα
- Φθιώτιδα
- Θάσος
- Λέσβος
- Γρεβενά
- Άρτα
- Αιτωλοακαρνανία
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 8.100 κρούσματα και 91 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 17.517. Παράλληλα, σε 597 ανέρχονταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων (2.114) εντοπίστηκαν στην Αττική. 1.472 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:
- 257 από την Ανατολική Αττική (226 προχθές).
- 290 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (227 προχθές).
- 88 από τη Δυτική Αττική (91 προχθές).
- 267 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (222 προχθές).
- 644 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (444 προχθές).
- 244 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (202 προχθές).
- 291 από τον Πειραιά (271 προχθές).
- 33 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (28 προχθές).
Σήμα κινδύνου από τον ECDC
Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Άντρεα Άμον δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.
Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, το ECDC, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θεωρούσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά συνιστούσε να εξετασθεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και η χρήση τους σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.
Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στην λήψη αποφάσεων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
ECDC: Τι δείχνουν τα μοντέλα πρόβλεψης
Την ανάγκη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων ως άμεσου μέτρου για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εισαγωγή αναμνηστικών δόσεων εμβολίων για ενήλικες, με προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κύριων εμβολίων, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του για την αξιολόγηση της κατάστασης που αφορά στην COVID το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).Οι ενισχυτικές δόσεις θα διατηρήσουν τον έλεγχο της μετάδοσης πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής μη φαρμακευτικών μέτρων, αναφέρει το ECDC.
Η εορταστική περίοδος στο τέλος του έτους συνδέεται παραδοσιακά με δραστηριότητες όπως κοινωνικές συγκεντρώσεις, ψώνια και ταξίδια, που δημιουργούν σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την εντατική μετάδοση του Delta, σημειώνει.
Moντέλα πρόβλεψης που εξετάζουν την πρόσληψη εμβολίου (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων «πρόσθετης δόσης» και «αναμνηστικών» εμβολίων), την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την εξασθένηση της ανοσίας μετά το εμβόλιο, τον εμβολιασμό παιδιών, τη φυσική ανοσία και τα ποσοστά επαφής με τον πληθυσμό, δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Delta αναμένεται να είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση του εμβολιασμού στο συνολικό πληθυσμό.
Αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σχετίζεται με την κυκλοφορία της παραλλαγής Delta (B.1.617.2) στο πλαίσιο της ανεπαρκούς πρόσληψης εμβολίου και της εκτεταμένης χαλάρωσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Ενώ η επιβάρυνση από την COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό εμβολιασμό, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με υψηλότερα ποσοστά. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Delta που αντισταθμίζει τη μείωση της μετάδοσης που επιτυγχάνεται με την τρέχουσα ανάπτυξη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ.
Μέχρι σήμερα, το 65,4% του συνολικού πληθυσμού και το 76,5% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19. Ο συνολικός ρυθμός εβδομαδιαίας αύξησης της απορρόφησης εμβολίων στην ΕΕ/ΕΟΧ επιβραδύνεται και οφείλεται κυρίως στη διάδοση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Τέσσερις χώρες εξακολουθούν να αναφέρουν λιγότερο από το 50% πλήρους εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτρέπει με επιτυχία τους θανάτους, να μειώνει τις νοσηλείες και τη μετάδοση στην ΕΕ/ΕΟΧ, παρά την εμφάνιση και τη συνεχιζόμενη κυριαρχία της παραλλαγής Delta, η οποία είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή, Alpha (B.1.1.7).
Τα διαθέσιμα στοιχεία, που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά από αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα. Όλες οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολιασμού «πρόσθετης δόσης» (για την καλύτερη προστασία των ατόμων που εμφανίζουν ανεπαρκή ανοσολογική απόκριση στο αρχικό πρόγραμμα) και «ενισχυτικού» εμβολιασμού (για τη βελτίωση της προστασίας σε άτομα για τα οποία η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός – Τζανάκης: Μέχρι και 11.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο [βίντεο]
- Ουισκόνσιν: Υπέκυψε ακόμη ένα παιδί – Στους 6 οι νεκροί από τη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Κορονοϊός-Νέα μέτρα: Σφίγγει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Τι θα γίνει σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο
- Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα
- Μινιόν: Πουλήθηκε στην Dimand με 25 εκατ. ευρώ
- Black Friday & Cyber Monday: 6 στους 10 καταναλωτές είναι έτοιμοι για…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr