Μιλώντας στο BBC, ο δρ Κλούγκε τόνισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να είναι το «έσχατο μέσο» αντιμετώπισης της πανδημίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έφτασε η ώρα να διεξαχθεί σοβαρή νομική και κοινωνική συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. «Προτού φτάσουμε εκεί υπάρχουν κι άλλα μέτρα, όπως το υγειονομικό διαβατήριο. Δεν συνιστά περιορισμό της ελευθερίας, αλλά, τουναντίον, ένα μέσο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία», επέμεινε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι η Covid-19 έγινε πάλι πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.
Κατά τον δρα Κλούγκε, η εκτεταμένη και σωστή χρήση της μάσκας θα βοηθήσει να αποφευχθούν πολλές τραγωδίες, σε συνδυασμό με την επέκταση των εμβολιασμών, την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγιεινής και τις νέες ιατρικές θεραπείες.
Ανεπαρκής κάλυψη
Το «SOS» που εξέπεμψε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την έλευση του χειμώνα, την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη μεγάλων τμημάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού και την επικράτηση της μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, συμπίπτει με την εφαρμογή μεγάλης γκάμας περιοριστικών μέτρων σε Αυστρία, Γερμανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αντιμετωπίζονται με δυναμικές -ακόμη και βίαιες, όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας- αντιδράσεις κοινωνικών μειοψηφιών, κατά κανόνα ακροδεξιάς λογικής.
Στη Γερμανία, μετά τον υπαινιγμό του απερχόμενου υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, περί ενδεχόμενου νέου καθολικού λοκντάουν, η κυβέρνηση αποκλείει για συνταγματικούς λόγους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού, όπως σχεδιάζει να κάνει η γειτονική Αυστρία από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Αρκετά γερμανικά κρατίδια αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μερικών λοκντάουν, που επέβαλαν ήδη η Σαξονία και η Βαυαρία (η δεύτερη απαγορεύοντας ακόμη και τις παραδοσιακές, υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές). Κι αυτό επειδή με 63.924 νέα κρούσματα Covid-19 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, η Γερμανία σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ. Ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους, ξεπέρασε τα 1.000, ακόμη και τα 1.500. Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης θετικότητας για ολόκληρη τη Γερμανία κυμαίνεται στα 362,2.
Δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα αρχίσουν να δείχνουν αποτελέσματα μετά από περίπου δύο εβδομάδες, ειδήμονες αναμένουν για το άμεσα επόμενο διάστημα την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης θα είναι η επιβολή όλο και περισσότερων περιορισμών. Ο αρμόδιος για θέματα υγείας των Σοσιαλδημοκρατών και καθηγητής Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί δεδομένο ότι και άλλα γερμανικά κρατίδια θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαυαρίας και της Σαξονίας.
Νόμος για εμβολιασμό
Προς το παρόν ενδέχεται να ψηφιστεί νόμος που θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του προσωπικού στις ΜΕΘ, σε νοσηλευτικά ιδρύματα και γηροκομεία.
Κορωνοϊός: 24 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 577 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Στα νοσοκομεία της Αυστρίας η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των μη επειγουσών επεμβάσεων έχει ήδη ακυρωθεί. Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε κλινικές στην Ανω Αυστρία και στο Σάλτσμπουργκ -τα δύο περισσότερο επιβαρυμένα κρατίδια- για το ενδεχόμενο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ενισχύοντας την αστυνομική φρούρηση.
Στην Αυστρία
Στο μεταξύ, η αυστριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, το αργότερο σε δυόμισι μήνες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά, θα προβλέπονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση για τα άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και για τις εγκύους. Ειδικά για τους αναρρώσαντες, αναμένεται να προσδιοριστεί ακριβώς το διάστημα απαλλαγής. Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο του νόμου, το οποίο επικαλείται η Standard, ο αναγκαστικός εμβολιασμός με τη βία αποκλείεται. Ασαφές παραμένει από ποια ηλικία θα ισχύει η νέα πρόνοια, καθώς στην Αυστρία εμβολιάζονται ήδη και τα παιδιά, στο πλαίσιο της διαδικασίας «off label», όπως και το εάν η νέα νομοθεσία θα αφορά αποκλειστικά άτομα με αυστριακή υπηκοότητα ή όλους στη χώρα, κάτι που θα είχε επιπτώσεις και στον τουρισμό.
Ποινές και πρόστιμα
Ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ διευκρίνισε ότι ενδεχόμενες παραβάσεις θα συνιστούν διοικητικό αδίκημα. Στα επαγγέλματα Υγείας συζητείται πρόστιμο 3.600 ευρώ ή ποινές στέρησης της ελευθερίας για τέσσερις εβδομάδες. Αντίστοιχα, όσοι δεν κάνουν ενισχυτικό εμβολιασμό θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο έως και 1.450 ευρώ. Το εγχείρημα ωστόσο χαρακτηρίζεται «τιτάνιο» από αναλυτές και ΜΜΕ, καθώς, προκειμένου η πολιτεία να γνωρίζει ποιος παραβιάζει το νόμο, πρέπει προηγουμένως να γνωρίζει ποιος δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Μία από τις λύσεις που συζητούνται είναι η ενημέρωση όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με επιστολή, στην οποία θα τίθεται χρονική προθεσμία, διαφορετικά θα υφίστανται τις συνέπειες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να απαγορευτεί στους εργοδότες να απασχολούν ανεμβολίαστα άτομα.
Χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκαν το Σάββατο 11.555 κρούσματα κορονοϊού, αλλά «μόνο» 49 θάνατοι (περίπου τους μισούς από την Ελλάδα) και 512 ασθενείς στις ΜΕΘ.
Στη Βρετανία, όπου καταχωρίστηκαν 44.242 νέα ημερήσια κρούσματα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν την επιβολή νέων λοκντάουν. Ετοιμάζει όμως ένα plan b για να μη φορτωθεί κι άλλο το σύστημα υγείας (NHS). Τα εξεταζόμενα μέτρα περιλαμβάνουν παρουσία μόνο εμβολιασμένων και υποχρεωτικά μάσκα σε κάποιους κλειστούς χώρους, καθώς και προτροπή για επέκταση της τηλεργασίας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Οι 60άρηδες αρνητές βαρόμετρο για την πίεση στις ΜΕΘ – Ο χάρτης των ανεμβολίαστων σε όλη την Ελλάδα
- Πενγκ Σουάι: Δεν πείθουν τα βίντεο που την παρουσιάζουν σώα και αβλαβή
- #Metoo: Υποπτος για βιασμούς ηθοποιός με καριέρα στην Αμερική – Σοκάρουν οι καταγγελίες
- ΕΝΦΙΑ: Γιατί είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η μείωσή του
- Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο πίσω από αυτό – Γιατί αποφασίστηκαν αυτά τα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr