Η ανάγκη για περισσότερους από 100 γιατρούς πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς είναι αδήριτη μια περίοδο που το ΕΣΥ πιέζεται έντονα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 500 και η κάλυψη των ΜΕΘ Covid έχει φτάσει το 97% στη Θεσσαλονίκη και το 88% στην υπόλοιπη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παθολογικές κλινικές στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.
Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της Bόρειας Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη που είχαν προχθές το βράδυ. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας υπενθυμίστηκε ότι έχουν θεσπιστεί κίνητρα για τους γιατρούς που θα στηρίξουν το σύστημα. Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους.
Ο χρόνος, βέβαια, πιέζει και έτσι οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα έχουν έως το τέλος της εβδομάδας περιθώριο να πείσουν τα μέλη τους. Υπολογίζεται πως χρειάζονται σε πρώτη φάση λίγο περισσότεροι από 100 γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων (παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί). Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ κατέστησε σαφές πως εάν εντός της εβδομάδας δεν βρεθεί λύση με τους ιδιώτες ιατρούς την επόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο επιστράτευσης. Το διάστημα έως το τέλος της εβδομάδας για να δηλώσουν οικειοθελώς οι γιατροί τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στη χώρα υπάρχουν 124 νοσοκομεία και όλα έχουν τμήματα Covid. Οσον αφορά στη δυναμικότητα σε ΜΕΘ, πλέον υπάρχουν διαθέσιμες 1.039 κλίνες που είναι ίσα μοιρασμένες για κορονοϊό και άλλα περιστατικά (539 για Covid και 500 non Covid). Παράλληλα, 203 κρεβάτια ΜΕΘ έχουν οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες τα κενά τους κρεβάτια τα παραχωρούν στο ΕΣΥ μέσω της λίστας που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ. Οι ιδιωτικές κλινικές σε Bόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ήδη έχουν παραχωρήσει εκατοντάδες κλίνες στο Δημόσιο, ενώ, όπως είπε, η κυρία Γκάγκα συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές γίνεται και για την Αττική που δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά, επίσης, πιέζεται.
«Οχι περαιτέρω μέτρα»
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη, ενώ, όπως είπε, η Επιτροπή δεν έχει συζητήσει περαιτέρω μέτρα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Μάλιστα, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία «να δούμε μείωση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες», όπως είπε, εφόσον όλοι, εμβολιασμένοι και μη, τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και φοράνε τη μάσκα, δεν βλέπουν πολύ κόσμο και δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται «βαθιά» μέσα στο 4ο κύμα, με πολύ μεγάλη διαπορά του πανδημικού ιού. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 6.781 κρούσματα την ημέρα, με τα ενεργά περιστατικά να έχουν «σκαρφαλώσει» στα 47.000. Ενα στα τέσσερα εντοπίζεται στην Αττική, η Θεσσαλονίκη μετρά 7.500 ενεργά περιστατικά και περισσότερα από 3.300 εντοπίζονται στην περιοχή της Λάρισας.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη, αλλά την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των νέων μολύνσεων σε άτομα άνω των 65 ετών, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα. Ο πιο κρίσιμος από τους επιδημιολογικούς δείκτες που εξετάζονται είναι, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα άνω των 60 ετών. Εδωσε, μάλιστα, δύο παραδείγματα, του Ρεθύμνου και της Δυτικής Αττικής, όπου ενώ η εμβολιαστική κάλυψη είναι μη ικανοποιητική και καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση νοσηλειών και θανάτων, καθώς τα άτομα άνω των 65 έχουν σημαντικά εμβολιαστικά ποσοστά.
Επιτροπή Εμβολιασμών
Χορήγηση ακόμη και την ίδια ημέρα για τα εμβόλια γρίπης και κορονοϊού μπορεί να γίνει σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η Επιτροπή εξέδωσε χθες ανακοίνωση μετά την ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.
«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού», αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι οι οδηγίες της επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. «Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του», γράφει μεταξύ άλλων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Κόλαφος η εισαγγελική πρόταση για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Τι αναφέρει το πόρισμά
- Σχολεία: Αλλάζει η ύλη σε όλες τις τάξεις – Δείτε τι παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως
- Με αφαίρεση γονικής μέριμνας κινδυνεύουν οι γονείς-αρνητές μετά την παρέμβαση εισαγγελέα
- Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ – Ο δήμαρχος Ύδρας μηνύει την Ολλανδή δημοσιογράφο: «Μας αποκάλεσε ακροδεξιούς, ρατσιστές, Χρυσαυγίτες»
- Καιρός – Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται βαρυχειμωνιά ακόμα και με χιόνια
- Χαλίνα Χάτσινς: Υποβλήθηκε η πρώτη αγωγή για το τραγικό συμβάν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr