Η αλματώδης αύξηση στους αριθμούς νέων περιστατικών, νοσηλειών και θανάτων οδηγεί αναγκαστικά σε περιορισμό των χειρουργείων και της τακτικής λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που για ακόμη μια φορά… ρίχνονται στη μάχη της Covid-19 και επεκτείνουν τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.
Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν 42.734 κρούσματα, τη στιγμή που όλο τον μήνα Οκτώβριο τα περιστατικά κορονοϊού ανήλθαν σε 86.403. Σε μία εβδομάδα, δηλαδή, εντοπίστηκε σχεδόν το 50% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν όλο τον περασμένο μήνα. Χθες, παρότι Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.307 νέες μολύνσεις, που αντιστοιχούν, βέβαια, σε σχεδόν 300.000 διαγνωστικούς ελέγχους με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 1,49%.
Σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν επιπλέον 52 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν αυξηθεί στους 470, από τους οποίους το 81,28% είναι ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο και το 18,72% πλήρως εμβολιασμένο. Οι τελευταίοι είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δεύτερη δόση εδώ και παραπάνω από έξι μήνες, γεγονός που δείχνει ότι η ανοσία φθίνει και είναι αναγκαία η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής, δόσης. Παράλληλα με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, αυξημένες είναι και οι νοσηλείες, με τον μέσο όρο εισαγωγών επταημέρου να ανέρχεται σε 337 ασθενείς.
Ολα τα παραπάνω δεδομένα έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, σε ασφυκτική πίεση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει ανοιχτά πως θα περιοριστούν η λειτουργία των νοσοκομείων, τα χειρουργεία που γίνονται και ενδεχομένως το ιατρικό προσωπικό να μπει στο δίλημμα φροντίδας ασθενών με κορονοϊό ή ασθενών με άλλες παθήσεις.
«Εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», ανέφερε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 ανοιχτό το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί.
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με επτά κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, οι οποίες έχουν παραχωρήσει 376 κλίνες τόσο για νοσηλεία Covid ασθενών όσο και non Covid. Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί αφού τα νοσοκομεία του ΕΣΥ… στερεύουν από δυνάμεις. Παράλληλα συγχωνεύονται συνεχώς παθολογικές κλινικές για απλή νοσηλεία Covid ασθενών, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των διαθέσιμων κλινών για άλλες παθήσεις. Οσο για τις ΜΕΘ, επίσης ανοίγουν κρεβάτια σε ειδικούς χώρους, όπως είναι τα χειρουργεία, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας είναι προ των πυλών για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συνδράμουν στο ΕΣΥ.
Το βλέμμα είναι κυρίως στραμμένο στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Η πίεση αυξάνεται και στην Αττική αλλά υπάρχουν ακόμη εφεδρείες και εάν χρειαστεί θα χαρακτηριστούν ξανά νοσοκομεία ως only Covid.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οι εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι πλέον… εφιαλτικές, με την τελευταία του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» να το αποδεικνύει. Οπως ανέφερε στη Voria.gr o επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο, Χρήστος Παπαστεργίου, συνολικά έγιναν 42 εισαγωγές, ενώ περίπου 500 πολίτες επισκέφθηκαν τα ΤΕΠ – Covid και κοινής νοσηλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι 25 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες, ενώ άλλοι επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους. «Πάμε για τα περσινά και βάλε», σχολίασε.
Στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) νοσηλεύονταν έως χθες 491 ασθενείς σε απλές κλίνες, 31 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 91 σε ΜΕΘ. Αντίστοιχα στο… κόκκινο λειτουργούν και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου νοσηλεύονται 392 ασθενείς σε απλές κλίνες, 57 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 66 σε ΜΕΘ.
Η τεράστια αύξηση κρουσμάτων αγγίζει ολοένα και περισσότερους νέους με αρκετούς να νοσούν βαριά και να έχουν επιπλοκές από τη νόσο. Η είδηση θανάτου μιας 27χρονης στη Θεσσαλονίκη σόκαρε την τοπική κοινωνία αλλά και όλη την Ελλάδα. Η άτυχη κοπέλα νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επί δέκα ημέρες αλλά δεν κατάφερε να βγει νικήτρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 27χρονη είχε προλάβει να κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου, αλλά ασθένησε πριν προλάβει να αναπτύξει αντισώματα.
Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες τη ζωή τους λόγω κορονοϊού έχουν χάσει 125 ασθενείς από 18 έως 39 ετών.
Η πρόθεση της κυβέρνησης, πάντως, είναι όποια μέτρα λαμβάνονται να μην επηρεάζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Κάθε ενδεχόμενο για επιβολή lockdown, γενικό ή τοπικό, απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως οι αριθμοί στον εμβολιασμό έχουν βελτιωθεί και την ίδια ώρα πρόσθεσε πως άλλες χώρες ακολουθούν πιο σκληρά μέτρα. Aντίστοιχα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, απέκλεισε το ενδεχόμενου νέου lockdown και ανέφερε ότι τα όποια μέτρα θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα αφορούν σε ανεμβολίαστους.
Στη σκιά της πολύ μεγάλης επιδημικής έξαρσης, υπάρχουν πολλοί πολίτες που πείθονται να εμβολιαστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Δευτέρα έως και το Σάββατο προγραμμάτισαν ραντεβού για εμβολιασμό 130.000 πολίτες, ενώ αντίστοιχα για μια εβδομάδα του Οκτωβρίου προγραμμάτιζαν 45.000 πολίτες.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr