Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 56 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 306 στις απλές κλίνες Covid. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάνω από το 95% είναι ανεμβολίαστοι. Την ίδια ώρα, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 57 και στις απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 241.
Βάσει του επιδημιολογικού χάρτη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα.
Κορονοϊός – Βασιλακόπουλος: Ο ιός είναι διπλά μεταδοτικός σε σχέση με τον ιό που είχαμε πέρυσι
Τη κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και το ζήτημα των ανεμβολίαστων σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, o καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Παναγιώτης Βασιλακόπουλος.
«Αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό που συμβαίνει και στη Βόρεια Αμερική, όπου περιοχές που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν έκρηξη του επιδημικού κύματος, δυσκολία στη λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος
«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει όλοι να πιστέψουμε στην επιστήμη. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ακόμα χρόνος, δεν έχει κρυώσει ακόμα τόσο πολύ ο καιρός ώστε να είμαστε υποχρεωτικά μονίμως σε εσωτερικούς χώρους, που η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη. Απευθύνω έκκληση να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού και μέχρι τότε να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί γιατί ο ιός είναι διπλά μεταδοτικός σε σχέση με τον ιό που είχαμε πέρυσι, όταν είχαμε το ίδιο πρόβλημα στην Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκε το ιικό φορτίο
Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας. Τα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, δεδομένα προκαλούν ανησυχία. Άλλωστε, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει ήδη μπει στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας εντάσσονται, μαζί με τις ΠΕ Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 29/09 και της Πέμπτης 30/09 είναι:
- Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09
- Αυξημένη (+41%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 22/09 και Πέμπτης 23/09
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων ήταν οι διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, γύρω όμως από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που σε κάθε περίπτωση αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα.. Συνολικά, όμως, και παρατηρώντας στο σχετικό διάγραμμα τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η τάση είναι αυξητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Αυτό που βλέπουμε και ερμηνεύουμε ως σημαντική διασπορά στην κοινότητα είναι ένα μείγμα των νοσούντων, στο οποίο περιλαμβάνονται ανεμβολίαστοι, αλλά και εμβολιασμένοι που μπορεί να νοσούν ελαφρά, όπως και νέοι και παιδιά, που μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα νόσησης, αλλά η παρούσα μετάλλαξη του ιού κυριαρχεί στην ομάδα αυτή σε ό,τι αφορά την μεταδοτικότητα», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ερωτηθείς αν τα στοιχεία προμηνύουν έντονη επιδημιολογική έξαρση στην πόλη, όπως συνέβη το περσινό φθινόπωρο ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Το περσινό φθινόπωρο δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης, αλλά σημείο αναφοράς και υπόμνησης της σημασίας της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, της αξίας και αναγκαιότητας απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στο ότι πλέον το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών λειτουργεί ως ασπίδα στους ίδιους και στο σύστημα υγείας. Πολλοί λιγότεροι χρειάζονται νοσηλεία και θα νοσηλεύονταν σήμερα πολύ λιγότεροι συνάνθρωποί μας στις ΜΕΘ, αν είχαν ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών, αν είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση η δυναμική της πανδημίας και η διασπορά του ιού στην κοινότητα σήμερα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε κανέναν».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μυρτώ της Πάρου: «Ζητάει για να ζήσει, όχι για να καλοπεράσει» – Τι λέει στο Eleftherostypos.gr η μητέρα της
- Ο Ψυχρός Πόλεμος των Άστρων: Πώς άρχισαν τα ΑΤΙΑ να απασχολούν την ανθρωπότητα
- Επίθεση με βιτριόλι: Απόστολος Λύτρας στο Eleftherostypos.gr: «Η δράστις δείχνει να απολαμβάνει αυτό που προκάλεσε»
- Η πανδημία άφησε στο… ντουλάπι άλλα παιδικά εμβόλια – Για τους κινδύνους μιλά στο Eleftherostypos.gr ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας
- Η Ελένη Βουλγαράκη στο Eleftherostypos.gr: Η φιλία με τη Χρηστίδου, οι δύσκολες στιγμές στην TV και οι αποκαλύψεις για τον εαυτό της
- Σεισμός στην Ελλάδα: Θήβα και Νίσυρος ανησυχούν τους σεισμολόγους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr