Μιλώντας στο Εleftherostypos.gr για τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις, εκφράζει αισιοδοξία για τη σταθερή και όχι αυξητική πορεία που καταγράφει η χώρα μας σε αυτή τη φάση του τέταρτου κύματος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι όλοι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τα μέτρα.
«H αλήθεια είναι ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για μεγάλους αριθμούς μετά τις διακοπές ευτυχώς δεν έχουν επαληθευτεί. Η θετικότητα στα τεστ που γίνονται είναι μικρή και μόνο σε ορισμένα σημεία κατά τόπους φαίνεται να υπάρχουν μεγαλύτερες θετικότητες. Επίσης, τα παιδιά υποβάλλονται σε συχνά τεστ και όσα είναι ασυμπτωματικά εντοπίζονται πριν μπουν στις τάξεις. Παράλληλα έχει αυξηθεί λίγο και ο εμβολιαστικός ρυθμός. Αυτά είναι τα θετικά που έχουμε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν πρέπει όμως να εφησυχάσουμε αλλά να συνεχίσουμε να τηρούμε μέτρα και να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει», αναφέρει.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο συγκρατήθηκαν εστίες διασποράς ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές, επισημαίνει: «Προφανώς ο εμβολιασμός των 2/3 του ενήλικου πληθυσμού είναι καίριας σημασίας. Το δεύτερο που μπορεί να συμβαίνει, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι, είναι ότι ειδικά νεότερες ηλικίες μπορεί να ανοσοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ασυμπτωματικά και οι αριθμοί όσων έχουν αναπτύξει αντισώματα να είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με αυτούς που γνωρίζουμε και πιστεύουμε».
Οι πανδημίες διαρκούν τρία χρόνια
Κανένας ειδικός δεν μπορεί να προβλέψει τη … συμπεριφορά της πανδημίας από εδώ και στο εξής. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, με βάση την συνεχόμενη προσθήκη εμβολιασμένων, ότι η αύξηση των κρουσμάτων που αναμενένεται λόγω “επικίνδυνης” περιόδου με ανοιχτά σχολεία και μεταφορά δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα είναι λελογισμένη. Ωστόσο, “έχουμε δει και από άλλες χώρες εξάρσεις και υφέσεις που να μην ακολουθούν τα αναμενόμενα”, τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος, και προσθέτει:
«Οι πανδημίες κρατούν περίπου 3 χρόνια. Εδώ έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε να είναι πιο σύντομο το χρονικό διάστημα λόγω των εμβολίων. Αυτό εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό ποιο θα είναι το ποσοστό εμβολιασμού των ανθρώπων παγκοσμίως ». Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξηθούν και άλλο οι εμβολιασμοί το επόμενο διάστημα, καθώς έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον ιό προστατευμένοι».
Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του τέταρτου επιδημικού κύματος αυτό το διάστημα, ανάμεσά τους πολλοί νέοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μάλιστα ορισμένοι έχουν επιπλοκές, καταλήγουν στην Εντατική ή, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους. «Επειδη έχουμε περισσότερους ανθρώπους αυτής της ηλικίας να νοσούν, αυτό έχει ως συνέπεια δυστυχώς κάποιοι να μην τα καταφέρνουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Αμεσα τρίτη δόση στους υγειονομικούς
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί στο Εleftherostypos.gr ότι το ζήτημα της τρίτης δόσης έχει δύο διαστάσεις: «Η πρώτη είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε ένα άτομο, δίνοντάς του 6-8 μήνες μετά τον εμβολιασμό αναμνηστική δόση. Εάν, όμως, το δούμε σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη καθόλου».
Θεωρεί, πάντως, ότι για τους υγειονομικούς η τρίτη δόση έχει καθυστερήσει και η ομάδα αυτή λόγω της μεγάλης έκθεσης στον ιό και το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί εδώ και οκτώ μήνες, από τον Ιανουάριο του 2021, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Αυτή είναι άλλωστε και η θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχοντας εκδώσει ανακοινώσεις με αυτό το αίτημα.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως γνωστοποίησε (Παραπολιτικά Fm) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ότι τη Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες, λέγοντας ότι οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.
Σύμφωνα με στοιχεία έως την Παρασκευή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στην Ελλάδα εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση είναι το 69,2% του ενήλικου πληθυσμού και πλήρως εμβολιασμένο το 65,5%. Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, ο μέσος όρος εμβολιασμένων ενηλίκων με τουλάχιστον μία δόση είναι 78,3% και πλήρως εμβολιασμένων 71,8%.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr