Από την άλλη, μένουν περίπου 20 ημέρες πριν αρχίσει ξανά η ανηφόρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η λειτουργία των σχολείων θα αυξήσει κατά 18% τη διασπορά στην κοινότητα και βλέπουν μια διαχειρίσιμη αύξηση εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από αύριο 13/9. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για 5.000 κρούσματα τον Οκτώβριο εφόσον υπάρξει καταστρατήγηση των μέτρων και χαμηλός εμβολιαστικός ρυθμός.
Μετά τις 25 Σεπτεμβρίου
«Από τα τέλη Αυγούστου και έπειτα υπάρχει μια σταθεροποιητική και πτωτική πορεία. Η τάση αναμένεται αυξητική μετά τις 25 Σεπτεμβρίου. Θα δούμε την επίδραση των μέτρων και των εμβολιασμών», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Προσθέτει δε ότι όσο ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αποκρυνόμαστε από δυσοίωνα σενάρια ημερήσιων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, η λειτουργία των σχολείων θα προσθέσει ένα 18% στη συνολική διασπορά. Δεν είναι, όμως, μόνο τα σχολεία που απασχολούν, αλλά και η συμπεριφορά των ενηλίκων στη νέα εποχή που έχει ως χαρακτηριστικά της την πτώση της θερμοκρασίας και συνεπώς την αύξηση της μολυσματικότητας του ιού και τη μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, το πολύ μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα κυριαρχεί και στη χώρα μας. Υπό αυτά τα δεδομένα η μη συμμόρφωση στα μέτρα και τις οδηγίες μπορεί να φέρει ακόμη και 5.000 περιστατικά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
Μεγάλη μερίδα των ειδικών, πάντως, θεωρεί ότι η αναμενόμενη αύξηση της διασποράς θα είναι διαχειρίσιμη και το ΕΣΥ δεν θα φτάσει στο σημείο να πιεστεί όπως σε προηγούμενα επιδημικά κύματα.
«Θεωρώ ότι δεν θα δούμε συντριπτική ή κάτι φοβερό όσον αφορά την αύξηση της επιδημίας. Δεν θα ξεφύγει η επιδημία. Δεν υπάρχει περιθώριο, νομίζω, να ξεφύγει η επιδημία εύκολα. Είμαστε σε καλό επίπεδο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Πέμπτης.
Οι ανεμβολίαστοι
Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή το ιδιότυπο lockdown για ανεμβολίαστους με βασικούς πυλώνες την υποχρέωση διενέργειας εργαστηριακού τεστ (ένα ή δύο αναλόγως το επάγγελμα) για να προσέρχονται οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εργασία τους, καθώς και το μπλόκο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Πιο αναλυτικά, στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών. Τα γήπεδα, επίσης, θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Στα θέατρα, στους κινηματογράφους και τα μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών.
Τρίτη δόση
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το επόμενο διάστημα εξελίξεις αναμένονται και στο πεδίο των εμβολιασμών, με στόχο την ώθηση στη συλλογική ανοσία. Μεθαύριο, Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν ραντεβού τρίτης δόσης οι ανοσοκατασταλμένοι ενώ σε δεύτερο χρόνο και σύντομα θα ακολουθήσουν πολίτες άνω των 60 ετών καθώς και διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι υγειονομικοί (όλων των ηλικιών, όχι μόνο οι άνω των 60 ετών) θα συμπεριληφθούν και αυτοί στο πρόγραμμα της αναμνηστικής δόσης και εν καιρώ 3η δόση θα χρειαστούν όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, εκτός των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία που ισχύει σήμερα.
Κορονοϊός: Στα σχολεία το μεγάλο στοίχημα
Το μεγάλο επιδημιολογικό «στοίχημα» του φθινοπώρου είναι το άνοιγμα των σχολείων, που προβλέπεται ότι θα… ταράξει, λελογισμένα εάν τηρηθούν όσα ισχύουν και αυξηθούν οι εμβολιασμοί, τη σημερινή πτωτική πορεία του τέταρτου κύματος. Υγειονομικές Αρχές και επιστήμονες είναι σε εγρήγορση για την αναμενόμενη, όπως υποστηρίζουν, αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους, με τα… δείγματα από την περίοδο του καλοκαιριού και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» να μην είναι θετικά. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να πειστούν και να εμβολιαστούν οι έφηβοι 12 έως 17 ετών -έχει εμβολιαστεί περίπου το 20%- μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες, κίνητρα, αλλά και, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή των προσωπικών τους παιδιάτρων, ενώ αντίστοιχα προετοιμάζεται το ΕΣΥ για πιθανές αυξημένες ροές μικρών ασθενών στα νοσοκομεία.
Αυξητική τάση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Πέμπτη στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής («Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία») νοσηλεύονταν δέκα παιδιά με κορονοϊό. Ο αριθμός δεν κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλος σε αυτήν τη φάση, ωστόσο ακολουθεί μία αυξητική τάση από τον Ιούνιο και θεωρείται ότι με ακόμη μεγαλύτερη διασπορά στον παιδικό και τον εφηβικό πληθυσμό θα ανέβουν αντίστοιχα και οι νοσηλείες. Το κρίσιμο διάστημα που θέτουν οι ειδικοί ως ορόσημο για να φανεί το πρώτο αποτύπωμα της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι 15 ημέρες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» υπάρχουν διαθέσιμες 20 κλίνες Covid και επιπλέον 18 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Επίσης, 5 κλίνες ΜΕΘ είναι δεσμευμένες για παιδιά και 6 για νεογνά. Παρότι τα δύο Νοσοκομεία Παίδων έχουν το μεγαλύτερο βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με παιδιατρικά περιστατικά υγείας, το υπουργείο Υγείας εξετάζει ένα σχέδιο ενίσχυσης των κλινών για βρέφη, παιδιά και εφήβους με αξιοποίηση παιδιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων.
«Καμπανάκι»
Η ευχή είναι να μη χρειαστούν, ωστόσο, στην οδό Αριστοτέλους προετοιμάζονται διά παν ενδεχόμενον. Τη στιγμή, μάλιστα, που τα στοιχεία από άλλες χώρες χτυπούν το «καμπανάκι» του κινδύνου, ειδικά εν μέσω κυριαρχίας της μετάλλαξης «Δέλτα». Είναι χαρακτηριστικό ότι δεδομένα των ΗΠΑ που επεξεργάστηκε το CDC δείχνουν ότι από τους εφήβους που χρειάζονται νοσηλεία, το 1/3 οδηγείται σε ΜΕΘ. Τα ποσοστά νοσηλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, είναι 10 φορές υψηλότερα στους μη εμβολιασμένους σε σχέση με τους εμβολιασμένους εφήβους.
Οι Ελληνες επιστήμονες που απαρτίζουν τις Επιτροπές Εμβολιασμών και Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία λόγω των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών που έχουν οι προηγούμενοι μήνες της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους. «Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής είναι κάθετη ότι τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Γιώργος Χρούσσος.
Εξηγώντας για ποιο λόγο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε παιδιά και εφήβους, αναφέρει: «Η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πολύ πιο μεταδόσιμη και τα παιδιά, όπως και όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι ευάλωτα. Ακριβώς επειδή είναι ανεμβολίαστα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό, συνεπώς βλέπουμε ότι η καμπύλη έχει μετατεθεί προς τα παιδιά».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνει ότι τα δεδομένα που επεξεργάζεται η Επιτροπή από άλλες χώρες, με καλύτερα λόγω περισσότερου εμβολιασμένου πληθυσμού αυτά των ΗΠΑ, δείχνουν αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες παιδιών με την κυριαρχία της μετάλλαξης «Δέλτα». «Με βάση αυτά περιμένουμε κι εμείς να δούμε εδώ αύξηση. Ηδη υπάρχει ανοδική τάση από τον Ιούλιο έως σήμερα στα παιδιά. H μετάλλαξη “Δέλτα” μεταδίδεται πολύ εύκολα. Πού θα μεταδοθεί; Εκεί όπου υπάρχουν μη εμβολιασμένοι και απροστάτευτοι», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Μάλιστα, όπως προσθέτει ο ίδιος, η αύξηση στις νοσηλείες μοιάζει αναλογική της αύξησης των κρουσμάτων, δηλαδή επειδή ανεβαίνουν τα κρούσματα, στατιστικά περισσότερα παιδιά μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Τονίζει δε ότι η θνησιμότητα στα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα είναι ακριβώς η ίδια.
Κυριαρχεί η «Δέλτα»
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα τη ζωή τους έχουν χάσει τρεις ανήλικοι 0 – 17 ετών με Covid-19, ενώ διασωληνωμένο είναι ένα παιδί, που όμως η κατάστασή του δεν είναι επιβαρυμένη λόγω κορονοϊού αλλά εξαιτίας άλλου προβλήματος υγείας. Οσον αφορά στις μολύνσεις, όμως, η ηλικιακή ομάδα 0 – 17 ετών αντιπροσωπεύει το 12,3% του συνόλου των κρουσμάτων, φτάνοντας να «ισοφαρίσει» με την ομάδα των ατόμων άνω των 65 ετών, που αντιπροσωπεύει το 12,8% των κρουσμάτων. Με τον εμβολιασμό των μεγαλυτέρων σε ηλικία η επίπτωση όλο και πέφτει στους ηλικιωμένους και αυξάνεται στα παιδιά.
Το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ 39.881 κρούσματα σε παιδιά, περισσότερα από τα μισά περιστατικά σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας (74.665 το σύνολο των κρουσμάτων).
Εως και την Πέμπτη εμβολιασμένα ήταν περισσότερα από 130.000 παιδιά και έφηβοι 12-17 ετών, με το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι περίπου 25% για τους μαθητές Λυκείου και 13% για τους μαθητές Γυμνασίου. Οι ειδικοί κρίνουν ότι τα εμβολιαστικά ποσοστά πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται ακόμη και κίνητρα – στο πρότυπο του Freedom Pass που δόθηκε στους νέους το καλοκαίρι-, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και ενημερωτικές δράσεις με τη συνδρομή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στα σχολεία.
Επίσης, στο… παιχνίδι της πειθούς μπαίνουν και οι ιδιώτες παιδίατροι, που εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην «Ελευθερία» λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με γονείς και παιδιά. Εως το τέλος του μήνα οι ανήλικοι θα μπορούν να εμβολιάζονται και στο ιατρείο του παιδιάτρου τους.
Στα Δημοτικά
Ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο μέτρο για την αποτροπή της διασποράς στη σχολική κοινότητα. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι τα παιδιά Δημοτικού δεν εμβολιάζονται ακόμη, έχει θεσπιστεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο με διαρκή επιτήρηση μέσω αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους μαθητές αλλά και καθημερινό τέστινγκ σε περίπτωση κρούσματος, που εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τη διασπορά χαμηλά εφόσον τηρείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, σωστή χρήση της μάσκας και αυτοδιαγνωστικός έλεγχος μπορούν να «ρίξουν» τη διασπορά έως και 85%.
«Είμαστε πιο συντηρητικοί στο τέστινγκ σε σχέση με άλλα κράτη, το πρωτόκολλο είναι πολύ αυστηρό, ώστε να στηρίξει τα σχολεία στο άνοιγμά τους», υπογραμμίζει ο κ. Ζαούτης.
Η έγκριση, πάντως, του εμβολίου και για τα μικρότερα παιδιά είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει. Εκτεταμένες μελέτες γίνονται στις ΗΠΑ για νεογνά και παιδιά έως 11 ετών και θεωρείται ότι το εμβόλιο δεν θα αργήσει να πάρει το «πράσινο φως» για τα παιδιά του Δημοτικού. Τα μικρότερα παιδιά, μάλιστα, είναι πιο ευάλωτα, όπως λέει ο κ. Χρούσσος.
«Τους πρώτους έξι μήνες είναι πολύ ευάλωτο ένα μωρό. Γι’ αυτό και θέλουμε να εμβολιάζουμε τις εγκύους. Για να έχουν τα βρέφη αντισώματα από τη μητέρα τους», σημειώνει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις