Το εξαιρετικά μολυσματικό μεταλλαγμένο στέλεχος πιθανόν ευθύνεται και για σοβαρότερη νόσηση, με βάση τελευταία δεδομένα, ενώ σε άμεσο κίνδυνο είναι ο ανεμβολίαστος πληθυσμός, ειδικά όσοι είναι ευάλωτοι λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων.
Στην Ελλάδα, τα χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά αφορούν κυρίως σε νέους, με μέση ηλικία τα 29 έτη, όμως παρατηρείται σημαντική «στροφή» σε μεγαλύτερες ηλικίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση του ΕΣΥ, που ήδη στην Κρήτη είναι στα όρια του – 96,5% των κλινών Covid είναι κατειλημμένες.
Τα απογοητευτικά για την από εδώ και στο εξής πορεία της πανδημίας στη χώρα μας στοιχεία έδωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Οπως είπε, όλες οι χώρες είναι μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται σε λίγο μεγαλύτερο του 23%. «Εχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα», τόνισε, αποδίδοντάς το στη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία στη χώρα μας τείνει να επικρατήσει αφού εντοπίζεται στο 85% των δειγμάτων που ελέγχονται.
Από τα 950 νέα δείγματα που ανέλυσε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, τα 866 αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Συνολικά, με το στέλεχος «Δέλτα» θετικά έχουν εντοπιστεί 4.544 περιστατικά και το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν ταυτοποιηθεί με μεταλλαγμένα στελέχη ανέρχεται σε 24.558. Τα 2.300 από τα θετικά δείγματα στη μετάλλαξη «Δέλτα» εντοπίζονται στην Αττική, η Κρήτη καταγράφει 376 και η Θεσσαλονίκη 334.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο το “Δέλτα” στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα και για λίγο σοβαρότερη νόσο, κυρίως αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα, φαίνεται όμως ότι και συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορεί να μεταδώσουν για μικρότερο, όμως, χρονικό διάστημα, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμα σαφή δεδομένα», επεσήμανε ο κ. Γώγος, εξηγώντας ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο δραστικά, από 60% έως 88%, για την πρόληψη της λοίμωξης όταν πρόκειται για τη μετάλλαξη, παραμένουν όμως πολύ αποτελεσματικά, σε ποσοστό άνω του 90%, όσον αφορά σε σοβαρή νόσηση και θάνατο.
«Το επιδημιολογικό φορτίο έχει συνεχόμενη αύξηση», σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας αναλύοντας τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας. Το διάστημα 8 έως 15 Αυγούστου οι θετικές διαγνώσεις ανήλθαν σε 21.567 με μια εβδομαδιαία αύξηση κατά 12,44%. Οι νέοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του τέταρτου κύματος και η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια «στροφή» στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη, με αποτέλεσμα να πιέζεται το σύστημα Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές καταγράφηκαν 290 εισαγωγές και 219 εξιτήρια. Επίσης, την εβδομάδα που πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα, το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ήταν 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Το τελευταίο δεκαήμερο παρουσιάζεται αύξηση στις ΜΕΘ κατά 29,44%.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η κάλυψη στις κλίνες Covid κατά μέσο όρο στην Ελλάδα είναι περίπου στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%. Στην Κρήτη, η πληρότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και φτάνει το 96,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αττική είναι 76% και για τη Θεσσαλονίκη 57%.
Ο Κορονοϊός αλωνίζει στα νησιά
Στα νησιά η διασπορά είναι μεγάλη, όπως καταγράφηκε και στα συγκεντρωτικά στοιχεία για τη θετικότητα της τελευταίας εβδομάδας, και ορισμένα, για παράδειγμα η Νάξος, η Πάρος, η Χίος, η Μύκονος και η Ρόδος, βρίσκονται σε κατάσταση… συναγερμού. Η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας αποτυπώνεται στον επικαιροποιημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), στον οποίο όλη η Ελλάδα είναι… κόκκινη. Σε «βαθύ κόκκινο» είναι η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.
Ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι ανεμβολίαστοι και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα. Επίσης, σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους «να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα, να κάνουν πάντα το τεστ στην επιστροφή και παράλληλα να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας στα μέσα επιστροφής, στα καράβια, στα αεροπλάνα και λοιπά». Ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση και σε όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία και τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος της υποχρεωτικότητας το ποσοστό υγειονομικών που δεν έχει εμβολιαστεί θα το έχει κάνει.
Στο μεταξύ, εκτός από τους ευπαθείς, κίνδυνο να νοσήσουν βαριά έχουν και νέοι, όπως και παιδιά. Ενα βρέφος μόλις 35 ημερών νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη, με την υγεία του να ήταν μέχρι χθες σε καλή κατάσταση, ενώ ακόμη ένα βρέφος και το αδελφάκι του, 12 ετών, με σοβαρή Covid-19 διακομίστηκαν από τη Χίο. Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύεται και ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος, που κόλλησε τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τι είναι η Σαρία που θέλουν να επιβάλλουν στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν;
- Σύνταξη: Όλα τα… παράθυρα για πρόωρη με πλασματικά έτη για να γλιτώσετε τις αλλαγές του 2022 [αναλυτικοί πίνακες για όλα τα ταμεία]
- Εφιάλτης για γυναίκα στην Πάτρα: Την κρατούσε αιχμάλωτη, τη χτυπούσε και την εξωθούσε στην πορνεία
- Μίνα Γκάγκα σε Τσιτσιπά: Εσύ συνέχισε να παίζεις τένις, τα άλλα άστα στην επιστήμη
- Φωτιά στα Βίλια: Συγκλονιστικό βίντεο – Στρόβιλος από φωτιά εκτοξεύει προς τους πυροσβέστες κορμό δέντρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter