Νέες μελέτες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για πιθανό νέο σφοδρό κύμα πανδημίας, ενώ η επεξεργασία των λυμάτων κατά το πρώτο lockdown που παρουσίασε το ΕΚΠΑ είναι αποκαλυπτική για το τι άλλαξε στην καθημερινότητα των ανθρώπων και πώς επηρεάστηκε η ψυχολογία τους.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.605 νέα κρούσματα κορονοϊού, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες Κυριακές, με τα 16 να είναι εισαγόμενα και τα 12 εξ αυτών να εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Αυξημένος είναι αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι χθες έφτασαν τους 176, ενώ την προηγούμενη ημέρα ήταν 172 και την προηγούμενη Κυριακή 157. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 494.907 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.806 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη.
Εκτιμήσεις
Ερευνητές του ΕΚΠΑ επιχείρησαν να αναπτύξουν μια αποτελεσματική μέθοδο εκτίμησης του πανδημικού κύματος, με τα αποτελέσματα της εκτίμησης να είναι δυσοίωνα για νέο σφοδρό κύμα πανδημίας, εφόσον επικρατήσουν οι παρούσες συνθήκες.
Ειδικότερα, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αναλυτικής και Δεδομένων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από τον Καθηγητή Ιωάννη Δημητρίου και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Δημήτριο Ντάβο αναφέρει: «Επιμέρους, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόσφατο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα εντοπίστηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Ωστόσο, από την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου, που ήδη ανέρχονται σχεδόν στην κορυφή του προηγουμένου κύματος, ο αλγόριθμος υπολόγισε ασυνήθη μετατόπιση του σημείου αλλαγής του κύματος της πανδημίας σε προηγούμενες ημερομηνίες. Το γεγονός υποδηλώνει ότι ένα νέο κύμα πανδημίας ελαύνει επίφοβα που υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι πολλαπλάσιου μεγέθους αυτού που βιώσαμε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021».
Τα ευρήματα
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από τις χημικές ουσίες στα απόβλητα, σε άρθρο με τίτλο «Change in the chemical content of untreated wastewater of Athens, Greece under COVID-19 pandemic» και υπογράφεται από τους ερευνητές Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Αικατερίνη Γαλάνη, Νικόλαο Ρούση, Reza Aalizadeh, Θάνο Δημόπουλο (πρύτανη του ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη.
Το άρθρο αναφέρεται στα ευρήματα από τη διερεύνηση λυμάτων προ κορονοϊού και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Eλληνες απέβαλαν κάποιες «κακές» συνήθειες, όπως το κάπνισμα, όμως το lockdown επηρέασε την ψυχολογία τους, ενώ αυξήθηκε παράλληλα και η χρήση κάποιων ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα:
- Αύξηση ψυχοδραστικών ουσιών κατά 20% κατεγράφη από την επεξεργασία των λυμάτων κατά το πρώτο lockdown και ιδίως τις πρώτες εβδομάδες, με την αύξηση αυτή να αποδίδεται στην αρνητική επίδραση που είχαν οι απαγορεύσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών.
- Ανάμικτες χαρακτηρίζονται από τη μελέτη οι τάσεις για τα ναρκωτικά. Τα διεγερτικά ναρκωτικά παρουσίασαν αύξηση στη χρήση τους, όπως η αμφεταμίνες, η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη. Αντιθέτως, δραστική ήταν η μείωση της έκστασης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, της ηρωίνης και σε μικρότερο βαθμό της κάνναβης.
- Αντιθέτως, ο φόβος της πανδημίας οδήγησε στην ελάττωση του καπνίσματος κατά 33%, καθώς οι πολίτες εκτιμάται ότι επηρεάστηκαν από τις μελέτες που συνέδεαν το κάπνισμα με τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
- Εντυπωσιακά αυξητικές, όπως ήταν αναμενόμενο ήταν οι ουσίες που περιέχονται σε αντισηπτικά και απορρυπαντικά. Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση σκαρφάλωσε στο 152% και στη δεύτερη ανάλογα με την ουσία κυμάνθηκε από 196% έως 331% (οι επιφανειοδραστικές ουσίες αυξήθηκαν κατά +196%, κατιονικά τασιενεργά τεταρτοταγούς αμμωνίου αυξήθηκαν κατά +331%).
- Αύξηση της συγκέντρωσης εντοπίστηκε και στην περίπτωση των τεχνικών γλυκαντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής που πιθανώς σχετίζεται με την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων λόγω της συνεχούς παραμονής στο σπίτι.
- Τέλος, οι βιομηχανικές ουσίες παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση (-52%), η οποία αποδίδεται στο πάγωμα της βιομηχανικής παραγωγής και κυρίως της χημικής βιομηχανίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter