Ακόμη δύο μεταλλαγμένα στελέχη προστέθηκαν στη λίστα των… κυκλοφορούντων στη χώρα μας, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 19 στελέχη -11.553 κρούσματα των στελεχών αυτών- τη στιγμή που στην Ευρώπη οι μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί είναι 32, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, δύο παραλλαγές προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν τις κωδικές ονομασίες «Β.1.1.523» και «AD.2», με την πρώτη να συγκεντρώνει περισσότερο το ενδιαφέρον, καθώς φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού που συναντάται, μεταξύ άλλων, στο «ινδικό» στέλεχος και στο «νιγηριανό» και ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από ανοσολογική διαφυγή, ενδεχόμενη αντίσταση στα εμβόλια δηλαδή, και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Μεταδοτικότητα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία παραλλαγής του ιού είναι συνηθισμένη και φυσιολογική. Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να είναι και χιλιάδες. Ωστόσο, οι ερευνητές εστιάζουν σε όσες έχουν ενδιαφέρον ως προς τη μεταδοτικότητα και πιθανή μεγαλύτερη βαρύτητα της νόσου Covid-19. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επιστήμονες που αναλύουν το γονιδίωμα του ιού, ο ρυθμός μεταλλάξεων των ιών της γρίπης είναι τέσσερις φορές πιο ταχύς και του HIV δύο φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κορονοϊό. Οι διαφορές, όμως, του νέου κορονοϊού, που συγκεντρώνουν τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας, είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς.
Τα στελέχη
Την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας απομονώθηκαν επιπλέον 924 θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη δείγματα, με το σύνολο των θετικών στις μεταλλάξεις να ανέρχεται σε 11.553. Τα συχνότερο στέλεχος είναι το «βρετανικό», που αντιπροσωπεύει το 68,97% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων. Ακολουθεί η «νιγηριανή» μετάλλαξη, που αφορά στο 10,34% των δειγμάτων, και τρίτο στη σειρά είναι το «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος, με συνολικά 81 κρούσματα έως σήμερα. Ειδικά η «νιγηριανή» μετάλλαξη (Β.1.1.318) «κερδίζει έδαφος» συνεχώς στη χώρα μας και επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες περιφέρειες. Ενώ στην αρχή εντοπιζόταν ως επί το πλείστον στο κέντρο της Αθήνας, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τώρα έχει η Στερεά Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Παρότι οι μεταλλάξεις ήταν από τις κύριες αιτίες διατήρησης σε υψηλά νούμερα στο τρίτο επιδημικό κύμα, δεν έχουν φανεί προς το παρόν ικανές να αντιστρέψουν τη σταθερή επιδημιολογική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους εμβολιασμούς. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.239 νέα κρούσματα σε 46.251 τεστ, με τη θετικότητα να έχει «πέσει» στο 2,68%. Τα 590 περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική και 148 στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, μειωμένοι είναι οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 39 θάνατοι και οι ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονται σε 476.
Κορονοϊός και Εμβόλια
Επεκτείνονται οι εμβολιασμοί και σε ειδικές ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι κατάκοιτοι πολίτες που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο για να θωρακιστούν κατά της Covid-19.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων/Μεταναστών στα νησιά της Χίου, της Σάμου και της Λέσβου στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού των υπουργείων Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για ανοσοποίηση των πληθυσμών σε Κέντρα Φιλοξενίας Πολιτών Τρίτων Χωρών.
Παρακολούθηση
Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση-Philos» και προγραμματίζεται να επεκταθεί στα Κέντρα και των υπόλοιπων νησιών, καθώς και στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας.
Σήμερα, τα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης των νησιών όπου πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί θα επισκεφθεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, συνοδευόμενοι από στελέχη των δύο φορέων, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των εμβολιασμών στο πεδίο.
Παράλληλα, στην τελική ευθεία είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατάκοιτων πολιτών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (ΣΚΑΪ), οι ανακοινώσεις είναι κοντά και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο. Ο κ. Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι σύντομα μπορεί να ανοίξει η ομάδα 25-29 ετών για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter