Παρότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει κάτω από το 4% και οι σκληροί δείκτες αποκλιμακώνονται, κατά τόπους εξάρσεις προβληματίζουν. Το μεγάλο «όπλο» παραμένει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που προχωράει με εντατικό ρυθμό και φέρνει τη χώρα μας στην 4η θέση στην Ε.Ε. στον επταήμερο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα έως και την Τρίτη. Για το ίδιο διάστημα η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, «πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη», όπως σημείωσε, προσθέτοντας πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν αύξηση τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Αύξηση
Τα ενεργά κρούσματα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανέρχονται σε 21.136. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν πέσει κάτω από 20.000, συνεπώς παρουσιάζεται μικρή αύξηση. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους συγκεντρώνουν οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον, την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.
Σχεδόν τα μισά περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες για όλη την Ελλάδα εντοπίζονται στην Αττική, με μόνο τα 307 εξ αυτών να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας. Αρκετές άλλες περιοχές της χώρας, όμως, παρουσιάζουν επίσης αυξημένα νούμερα. Ενδεικτικά, στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν 92 κρούσματα, στη Λάρισα 93, στα Ιωάννινα 48, στη Μαγνησία 39, στη Λέσβο 32. Το σύνολο των νέων κρουσμάτων είναι μικρότερο σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (2.489 περιστατικά) και ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4%. Την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.
Θωράκιση νησιών
Οι αυξητικές τάσεις σε ορισμένα νησιά έχουν «τραβήξει» τα βλέμματα ειδικών και κυβέρνησης, που προετοιμάζεται για την υγειονομική θωράκισή τους εν όψει του τουριστικού κύματος. Το υπουργείο Υγείας, όπως και πέρυσι, θα εφαρμόσει έναν «ακτινωτό» σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων. Οπως επισήμανε χθες ο κ. Κικίλιας, τους καλοκαιρινούς μήνες θα διενεργείται αυξημένο τέστινγκ και θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους. Στη «μάχη» των αεροδιακομιδών -στις περιπτώσεις που θα απαιτηθούν- είναι διαθέσιμες 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης, ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non-Covid ασθενών, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα C-130 και ένα Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, τόνισε χθες, συμμετέχοντας στην ενημέρωση για την Covid-19, πως το υγειονομικό σκέλος είναι αυτό που θα καθορίσει τον φετινό τουρισμό, και βασική προϋπόθεση για να υπάρχουν ροές στη χώρα μας είναι ότι πρέπει να γίνει «πράσινη», δηλαδή να πέσουν τα κρούσματα σε μεγάλο βαθμό.
Οι εμβολιασμοί
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η μεγάλη διαφορά με το περσινό καλοκαίρι είναι η δυνατότητα εμβολιασμού. Με ταχείς ρυθμούς προχωράει ο εμβολιασμός τόσο των μόνιμων κατοίκων των νησιών όσο και των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επελέγη το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να… τρέξει. Για τον ίδιο λόγο ανοίγουν και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά.
Εδώ και δύο εβδομάδες η χώρα μας ξεπερνά καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί τον Ιούνιο. «Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Πάνω από εμάς μόνο Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.
Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί. Χθες η ημέρα αναμενόταν να «κλείσει» με περισσότερους από 4.615.000 εμβολιασμούς, καθώς και 1,7 εκατ. πολιτών να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την Παρασκευή θα ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια οι πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και για τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, και μέσα στον Ιούνιο θα ενταχθούν στην εμβολιαστική εκστρατεία και όσοι είναι κάτω των 30 ετών.
Συνταγματικός
Στο μεταξύ, συνταγματικός είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών της ΕΜΑΚ, όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης (Πρώτο Πρόγραμμα). Οπως τόνισε ο κ. Μανιτάκης, μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί θα ήταν αντισυνταγματική. Πρόσθεσε, όμως, ότι «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία». Επίσης, διευκρίνισε πως οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση.
Ερευνα για θρομβώσεις
Υπό διερεύνηση από την αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό στην Κρήτη. Μετά τα θρομβωτικά επεισόδια ενός 35χρονου, στο Βενιζέλειο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης νοσηλεύονται επίσης μια 44χρονη και μια 47χρονη με αναφερόμενες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ερωτηθείς χθες, αφού απέρριψε το σενάριο προβληματικής παρτίδας, ανέφερε «Υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού, το οποίο δεν μπορεί να αναιρεθεί σε καμία των περιπτώσεων και έναντι του οτιδήποτε, όμως η ασφάλεια των πολιτών μας μπαίνει πάντα και πρώτη απ’ όλα. Τα περιστατικά αυτά, όπως και άλλα περιστατικά τα οποία αναφέρθηκαν, προφανώς διερευνώνται με συγκεκριμένο, επιστημονικό τρόπο» και πρόσθεσε πως σε κάθε συμβάν συντάσσεται κίτρινη κάρτα και γίνεται έρευνα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.