Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν βελτίωση, όπως είναι εμφανές και από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη, αναφέρουν, καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, καθώς έτσι μόνο θα χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ακόμη 56 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσίασε περαιτέρω μείωση και αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 647 (έναντι 656 χθες).
Ένας επιπλέον λόγος που φαίνεται ότι κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν, είναι αυτός των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, που όπως περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναγκάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, “η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, μιλώντας στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, εξήγησε ότι βασικές παράμετροι αντιμετώπισης για το επόμενο διάστημα θα είναι «ο εμβολιασμός μας μια φορά το χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».
Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας έχει κατέβει στα 39 έτη. Εδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας όπου οι ηλικίες 20-39 και 45-49 ετών «οδηγούν» την επιδημική έξαρση των τελευταίων ημερών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο δείκτης αναπαραγωγής, το Rt, στη Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86.
Μεταλλάξεις
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, ενώ σύντομα, όπως είπε, θα βρεθεί στο προσκήνιο και μια νέα μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί σε Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.
Στο μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου, ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Παράλληλα, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η διά ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self tests μία φορά την εβδομάδα. Τη Δευτέρα ξεκινούν, επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Επιπλέον, τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.
Self test
Από σήμερα τα οικιακά τεστ θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων, ενώ μέχρι σήμερα γίνονταν δύο. Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Αρνητικό self test είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια, στα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.
Την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα και την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.
Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Πολύ ανησυχητική η «αθηναϊκή» μετάλλαξη – Τι είναι και τι σημαίνει
Προβληματισμένος για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κυρίως για τη «αθηναϊκή» μετάλλαξη όπως τη χαρακτήρισε, εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Real FM Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.
«Υπάρχουν κι άλλες μεταλλαγές, μια συγκεκριμένη θα μπορούσαμε να την πούμε Αθηναϊκή μετάλλαξη, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της στο κέντρο της Αθήνας, σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες σε συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο» επισήμανε.
«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται στο κέντρο και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εμβολιασμό σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός. Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.
Ερωτηθείς για το αίτημα των κέντρων δεξίωσης για κατάργηση του ορίου των 100 ατόμων ο κ. Σαρηγιάννης όχι μόνο απάντησε αρνητικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπει το όριο των 100 ατόμων και στα μεγάλα εστιατόρια.
Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά, ενώ επανέλαβε την ανάγκη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικού χώρους, καθώς -όπως έχει αποφανθεί και ο ΠΟΥ- η παραμονή σε έναν χώρο για πάνω από 1,5 ώρα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού.
Τι είναι η «αθηναϊκή μετάλλαξη»
Σύμφωνα με όσα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και συγκεκριμένα ένα στέλεχος το οποίο φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.
«Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής» δήλωσε και όπως εξήγησε «αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται».
Παράλληλα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εστίασε στη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς όπως δήλωσε βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία. «Τα εμβόλια αποδίδουν στις μεταλλάξεις» συμπλήρωσε.
Κορωνοϊός: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών με όλα τα εμβόλια
Κορωνοϊός: Στις 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για όλα τα εμβόλια, όπως ενημέρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος και παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα είπε: «Σήμερα έγιναν 90.000 εμβολιασμοί και θα κλείσουμε με περίπου 110.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν γίνει 4.377.000 εμβολιασμοί. 2.817.000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 26,8% και 1.615.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 15,4%».
Πόσα εμβόλια περιμένουμε
Αναφορικά με τις παραδόσεις στα εμβόλια που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:
- Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
- Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
- Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
- Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών με όλα τα εμβόλια
- Γλυκά Νερά: Ο νησιώτικος θρήνος που έγραψαν οι φίλοι της Καρολάιν – «Είναι σαν δώρο, να με θυμάται» [βίντεο]
- Βόλος: Τους άφησε όλους άφωνους – 44χρονη έγκυος υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και απέκτησε δίδυμα
- Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Πολύ ανησυχητική η «αθηναϊκή» μετάλλαξη – Τι είναι και τι σημαίνει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.