Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, σε συνεργασία με τον επίσημο φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επέκταση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δόσεων του εμβολίου Pfizer ενισχύει την απόκριση αντισωμάτων σε ηλικιωμένους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 172 άτομα ηλικίας 80-99 ετών, όπου καθένας έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer. 73 από αυτούς έλαβαν τη δεύτερη δόση μετά από 12 εβδομάδες και οι 99 μετά από διάστημα 3 εβδομάδων. Τα μέγιστα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που έφτασαν 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ήταν 3,5 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- στην ομάδα με το εκτεταμένο κενό.
Έρευνα για τα διάφορα δοσολογικά σχήματα των εμβολίων
Η μελέτη εξέτασε επίσης την απόκριση του κυτταρικού ανοσοποιητικού συστήματος στα διάφορα δοσολογικά σχήματα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο σαφή. Κοινό σημείο ήταν πως 15 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, η απόκριση των Τ-κυττάρων ήταν παρόμοια, ανεξαρτήτως μεσοδιαστήματος.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα παρακολουθούνται για τους επόμενους έξι μήνες όσον αφορά τα αντισώματα και τα κυτταρικά δεδομένα τους.
Οι ερευνητές συλλέγοντας δεδομένα στοχεύουν στο να εξηγήσουν πώς μεταφράζονται αυτά τα αποτελέσματα ως προς την ενίσχυση της προστασίας έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Δικαιώνεται η επιλογή της Βρετανίας στο πρόγραμμα εμβολιασμών
Η ιεράρχηση της προτεραιοποίησης των πρώτων δόσεων της βρετανικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο συζητήθηκε έντονα. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δικαιολογούν αυτή την αμφιλεγόμενη απόφαση για μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης, και να μην τηρηθεί το μεσοδιάστημα των 21 ημερών που είχε θεσπιστεί από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer, και που ήταν και η σύσταση της εταιρείας.
«Να υπογραμμίσω πως η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά τόσο η παρακολούθηση των συμμετεχόντων αλλά και οι αντίστοιχες μελέτες είναι πολύ σημαντικές» σημειώνει ο κ. Μόσιαλος και εξηγεί πως, δεδομένης της περιορισμένης διάθεσης των εμβολίων, τέτοιες μελέτες μπορούν να στηρίξουν τη διαφοροποίηση ή την επικαιροποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού.
Ίσως η αύξηση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων στους ηλικιωμένους να μειώσει την ανάγκη για επακόλουθες αναμνηστικές δόσεις. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση στη δημόσια υγεία και θα σωθούν περισσότερες ζωές.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός 14/05: 2.188 νέα κρούσματα – 56 νεκροί – 677 διασωληνωμένοι
- Θρήνος στην Αλόννησο για την Καρολάιν: «Ήμουν τυχερός που με αγάπησες…» – Το «αντίο» του 32χρονου συζύγου
- Lockdown: Πώς φτάσαμε στην άρση του – Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα
- Πανελλήνιες 2021: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται εισακτέοι – Πώς ορίζεται η ελάχιστη βάση ανά τμήμα
- Γλυκά Νερά: Λύγισε στον αέρα η Έφη Αλεβίζου όταν είδε τον 32χρονο με το μωρό στην κηδεία της Καρολάιν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr