Η συνέχιση της σταθεροποίησης και της εμβολιαστικής εκστρατείας που επεκτείνεται περαιτέρω από αυτή την εβδομάδα μπορεί να φέρουν σταδιακά μια νέα εποχή, αυτή της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μάλιστα, ανέφερε σε διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει το ενδεχόμενο πλήρως εμβολιασμένα άτομα να μη φοράνε μάσκα όταν συναναστρέφονται μεταξύ τους.
Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο νέων οδηγιών αναφορικά με τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Σύμφωνα με το ECDC, όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν, ακόμη και για τους ηλικιωμένους. Το Κέντρο σημειώνει, δε, ότι όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι νεαροί και μεσήλικες ενήλικες συναντούν μη εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η μάσκα προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εφόσον κανείς δεν έχει παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
«Ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου για ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο είναι πολύ χαμηλός και στο πλαίσιο αυτό τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα όταν συναντιούνται με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα απόστασης, καθώς και τη χρήση μάσκας προσώπου. Αυτό θα το κουβεντιάσουμε και εμείς άμεσα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ με τίτλο «Θεραπευτικές Εξελίξεις την εποχή της πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Ο γνωστός καθηγητής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων του ιού και τόνισε ότι φαίνεται πως τα εμβόλια «δουλεύουν» και κατά των παραλλαγμένων στελεχών.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα διευρύνεται και τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού θα έχουν από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, και οι πολίτες 30 έως 39 ετών. Παράλληλα, άμεσα αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού και για τους αμέσως κάτω των 50 ετών, πολίτες 45 έως 49 ετών και στη συνέχεια της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών. Σχετικές ανακοινώσεις πιθανόν γίνουν σήμερα κατά την ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη. Σημειώνεται ότι θέμα… ωρών είναι και οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson.
Η ινδική μετάλλαξη
Η επιδημιολογική, βέβαια, κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται και τα ευμετάδοτα μεταλλαγμένα στελέχη του πανδημικού ιού μπορούν να αντιστρέψουν την ομαλή πορεία που έχει πάρει το τρίτο κύμα ανά πάσα στιγμή. Η ινδική μετάλλαξη βρίσκεται πλέον στη χώρα μας, καθώς μετά το θετικό δείγμα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και από το οποίο έλειπε ένα από τα δύο στοιχεία του ινδικού στελέχους, χθες ανακοινώθηκε δεύτερο που φέρει και τις δύο μεταλλάξεις που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο στέλεχος.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό μοριακό τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Η γυναίκα δεν χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ τα συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα εντοπίστηκε σε ελέγχους των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 (επικρατούν στέλεχος στην Ινδία) που απομονώθηκε από το κρούσμα προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.400 νέα περιστατικά κορονοϊού, που αντιστοιχούν σε 23.106 τεστ και είναι λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της εβδομάδας (1.829). Στην Αττική εντοπίστηκαν 676 μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 215. Πτωτική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών που χθες ανήλθαν σε 816, ωστόσο η χθεσινή ημέρα «σημαδεύτηκε» από τον συνολικό αριθμό των θανάτων που έσπασαν το «φράγμα» των 10.000 και ανέρχονται σε 10.007 από την αρχή της πανδημίας. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες καθημερινά και ο επταήμερος μέσος όρος διαμορφώνεται σε 472 εισαγωγές/ημέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής Rt παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι θα υποχωρήσουν στους 400. Σήμερα, όπως είπε ο καθηγητής, ο δείκτης Rt στην Αττική είναι στο 0,95, στη Θεσσαλονίκη, όμως, και τη Βόρεια Ελλάδα λίγο πάνω από το 1.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr