Η Επιτροπή σε συνεδρίασή της την Παρασκευή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών.
Ετσι, μετά την αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνέστησε τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω. Πρόκειται ουσιαστικά για τη «γραμμή» της Μεγάλης Βρετανίας που μετά και τα δεδομένα από τη δεύτερη δόση του εν λόγω εμβολίου κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.
Δόσεις
Μέχρι την Πέμπτη 8 Απριλίου είχαν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις της AstraZeneca. Στον ΕΟΦ έως και την Παρασκευή έχει αναφερθεί μία περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraΖeneca, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Με βάση τα νεότερα δεδομένα, συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως έχει, μέχρι να φτάσει η στιγμή να «ανοίξει» η πλατφόρμα των ραντεβού για τους κάτω των 30 ετών και ανακοινωθεί αναλυτικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Εξετάζεται, ωστόσο, πιθανή αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού και επίσπευση άλλων ομάδων του πληθυσμού, πιθανόν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, στην περίπτωση που προκύπτουν αδιάθετες δόσεις με την AstraΖeneca από όσους πολίτες είναι η σειρά τους και εμβολιάζονται.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» πάντως έχει ανεβάσει στροφές και στη χώρα μας αναμένονται τουλάχιστον 7.130.000 δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Ειδικότερα, από την Pfizer η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 4.350.000 δόσεις. Αντίστοιχα, από την AstraΖeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις, ενώ από την Johnson and Johnson, εμβόλιο με το οποίο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αυτό τον μήνα, αναμένονται συνολικά 1.330.000 δόσεις. Παράλληλα, η Moderna έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας ότι θα παραδώσει 100.000 δόσεις για τον Απρίλιο.
Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Οι πολίτες που εμβολιάζονται, στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα εμφανίσουν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή:
• Δύσπνοια.
• Θωρακικό άλγος.
• Αιφνίδιο οίδημα στα κάτω άκρα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
• Νευρολογικές εκδηλώσεις (επίμονη και έντονη κεφαλαλγία διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ημερών, θάμβος όρασης).
• Επίμονο κοιλιακό άλγος.
• Δερματικές εκχυμώσεις (μελανιές) ή εντοπισμένες πετέχειες (στικτές ερυθρές κηλίδες) εκτός από το σημείο χορήγησης του εμβολίου.
Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έγκαιρα τις παραπάνω εκδηλώσεις που πιθανόν να εμφανιστούν μετά από εμβολιασμό για Covid-19, καθώς και τον ειδικό τρόπο αντιμετώπισής τους (συγκεκριμένες συστάσεις έχει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία στο www.eae.gr). Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί πρέπει να δηλώνουν όλες τις περιπτώσεις θρομβώσεων ή/και θρομβοπενίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την απευθείας αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών του ΕΟΦ, στο https://kitrinikarta.eof.gr, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συμβαίνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: 19 χώρες είτε σταμάτησαν είτε τροποποίησαν τον σχεδιασμό χρήσης του
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει πως δεν είναι καθόλου… ενωμένη τις τελευταίες ημέρες και τα μέλη της κινούνται κατά μόνας. Τα περισταστικά θρομβώσεων ύστερα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) περί «σπάνιων παρενεργειών» και η αδυναμία των κρατών-μελών της Ε.Ε. να βρουν κοινό τόπο δράσης έχει δημιουργήσει «αλαλούμ» που πλήττει την αξιοπιστία και το κύρος του σκευάσματος και του εμβολιαστικού προγράμματος, υπονομεύοντας την ευκαιρία να ανακάμψει από ένα αργό μέχρι στιγμής ρυθμό.
Το πόρισμα της ΕΜΑ, στο οποίο αναφέρει πιθανή συσχέτιση θρομβώσεων με το εμβόλιο Vaxzevria της σουηδο-βρετανικής σύμπραξης, χωρίς να δίνει ενδεδειγμένες οδηγίες χορήγησής του, δεν έφερε κοινή γραμμή πλεύσης στην Ε.Ε. Η ΕΜΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζουν παράλληλα ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.
Συνολικά 19 χώρες της ηπείρου μας (17 μέλη της Ε.Ε.) είτε σταμάτησαν είτε τροποποίησαν τον σχεδιασμό χρήσης του. Η Γερμανία θα χορηγεί το εμβόλιο στους πολίτες άνω των 60 ετών σε ομάδες προτεραιότητας. Οσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση συνιστάται να λάβουν εναλλακτικό εμβόλιο. Περιορισμούς έθεσαν η Φινλανδία (χορήγηση στους 65 και άνω), η Γαλλία και το Βέλγιο (χορήγηση στους 55 και άνω), Ολλανδία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία και Πορτογαλία (χορήγηση στους 60 και άνω), Σουηδία (στους 65 και άνω). Κανονικά προχωρούν τους εμβολιασμούς οι Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία. Η Νορβηγία και η Δανία έχουν αναστείλει πλήρως τους εμβολιασμούς, τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών. Η Βρετανία πραγματοποίησε αντίστοιχη επισκόπηση ασφάλειας και πλέον συστήνει εναλλακτικό εμβόλιο για τους κάτω των 30 ετών.
Οι αναλυτές σημειώνουν πως πέραν των επιστημονικών δεδομένων και των σχετικών ερευνών -με 169 καταγεγραμμένα περιστατικά θρομβώσεων σε 34 εκατομμύρια δόσεις στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή- στην Ευρώπη πλανάται η δυσαρέσκεια για την παράδοση των συμπεφωνημένων δόσεων από την AstraZeneca.
Sputnik-V
Η διχογνωμία εντός του ευρωπαϊκού «μπλοκ» επεκτείνεται πλέον και στα εμβόλια που θα χορηγεί η κάθε χώρα, παρά τις προσπάθειες να υπάρξει ενιαία προσέγγιση. Η Ρωσία κερδίζει συνεχώς έδαφος και σύντομα αναμένεται να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Γερμανία και σε άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε διμερείς συνομιλίες για την αγορά του ρωσικού Sputnik-V, την ώρα που δύο κρατίδια έχουν συμφωνήσει παραδόσεις του σκευάσματος. Η ΕΜΑ βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης του εμβολίου, ωστόσο η Κομισιόν έχει δηλώσει πως δεν εξετάζει επί του παρόντος την αγορά του. Στην Ε.Ε. μόνο η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν λάβει δόσεις του Sputnik-V, παρά τις αντιδράσεις. Η Τσεχία και η Αυστρία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, όπως επίσης περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ η Αφρικανική Ενωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο, διερευνώντας τις επιλογές με την Johnson & Johnson. Η Ινδονησία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για το εγχώριο εμβόλιο και η Ινδία περιόρισε όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca. Οι αλλαγές στη στρατηγική εμβολιασμού παγκοσμίως επιφέρουν περαιτέρω πλήγματα στις ελπίδες της εταιρίας να παραδώσει δόσεις του (φθηνού) εμβολίου της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις