Η αιφνιδιαστική για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων των τριών περιοχών απόφαση έρχεται να δείξει για ακόμη μία φορά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων και τα δεδομένα της πανδημίας. Η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς το τρίτο κύμα δεν έχει υποχωρήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ημερήσια κρούσματα χθες, συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, αυξήθηκαν κατά 35% – 1.955 έναντι 1.449 την περασμένη Κυριακή- τη στιγμή που σημειώθηκαν 78 θάνατοι σε ένα 24ωρο (ημερήσιο ρεκόρ για το 2021), ο ένας εκ των οποίων αφορά 16χρονη, το τρίτο ανήλικο θύμα της νόσου Covid-19.
Νέα στοιχεία για τα κρούσματα
«Την περασμένη Τετάρτη ελήφθη μία απόφαση μετά από εισήγηση της επιτροπής, να δώσουμε κάποιες “ανάσες” στην κοινωνία και στην οικονομία. Αυτό αναστέλλεται για τις περιοχές της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας για ένα χρονικό διάστημα κατ’ αρχάς μίας εβδομάδας. Πρέπει να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Οταν σε κάτι τόσο δυναμικό, όπως η πανδημία, έρχεται εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής η επιτροπή -με εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα- και παραθέτει νέα στοιχεία, που δείχνουν περαιτέρω πίεση για αυτούς τους τρεις νομούς, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή του συνέντευξη (Open TV).
Ο κ. Κικίλιας, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την πληρότητα των ΜΕΘ σε αυτές τις περιοχές, ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα να μην έχουν καθόλου κενές κλίνες ΜΕΘ. «Εδώ και 2,5 μήνες παλεύουμε και προσπαθούμε για την Κοζάνη. Ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχει μεταβεί και θα ξαναπάει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει κάνει συσκέψεις με τις τοπικές Αρχές», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.
Αντίστοιχα, στον Νομό Θεσσαλονίκης καταγράφονται 3.776 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 89% είναι συμπτωματικοί ασθενείς. Παράλληλα, από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 επαφές, από τις οποίες το 44% είναι συμπτωματικές. Ειδικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αύξηση κατά 45% το τελευταίο δεκαήμερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «ΑΧΕΠΑ» ολοκλήρωσε χθες το πρωί την εφημερία του με 68 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και το «Παπανικολάου» το Σάββατο με 50 εισαγωγές. Την ίδια ώρα, το «Μαμάτσειο» της Κοζάνης άρχισε τις διακομιδές σε γειτονικά νοσοκομεία.
Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ από τα κρούσματα
Στην Αχαΐα η πληρότητα των νοσοκομείων αγγίζει το 95% στις απλές κλίνες, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας έχει επεκτείνει τρεις φορές το έκτακτο σχέδιο για τα νοσοκομεία, τα οποία στο μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι Covid και έχουν μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ-Covid κενές. Η Αχαΐα προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές και επιστημονικές Αρχές εδώ και καιρό και κρίνεται ότι είναι στην… κόψη του ξυραφιού.
Τη στιγμή που διατυπώνεται το ερώτημα τι άλλαξε τόσο δραματικά από την Τετάρτη, όταν και ανακοινώθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έως την Παρασκευή, πληροφορίες της επιτροπής κάνουν λόγο για συνεχώς μεταβαλλόμενα στοιχεία, κάτι που πολλές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι φορείς, εν προκειμένω οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων, και ο κόσμος. Οι ειδικοί βλέποντας τις κλίνες των νοσοκομείων να εξαντλούνται ομόφωνα εισηγήθηκαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε αυτές τις τρεις «κατακόκκινες» περιοχές. Αλλωστε, η εισήγηση της επιτροπής την περασμένη Τετάρτη καθοδηγήθηκε υπό τη -λογική- πίεση της ψυχολογικής κόπωσης και της οικονομικής δυσκολίας από το παρατεταμένο κλείσιμο. Ακόμη, όμως, και σε αυτές τις συνθήκες πίεσης η επιτροπή εισηγήθηκε ό,τι είναι να ανοίξει να γίνει με παράλληλο εκτεταμένο έλεγχο, δηλαδή self testing για τους εργαζομένους. Οι επιστήμονες ήταν επί ημέρες… σκυμμένοι πάνω από τη Θεσσαλονίκη, άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Κοζάνη, επενδύοντας σε μια τάση σταθεροποίησης, η οποία τελικά δεν επαληθεύτηκε.
Διαφωνία
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί στην έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής εισηγήθηκαν να μην επιτραπούν ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, εισήγηση που τελικά δεν υιοθέτησε η κυβέρνηση.
Η Αττική, πάντως, δεν έμεινε εκτός της εκτεταμένης συζήτησης της Παρασκευής καθώς πρόκειται για μια περιφέρεια επίσης εξαιρετικά επιβαρυμένη. Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Υγείας επικαιροποιεί διαρκώς το επιχειρησιακό του σχέδιο, μετατρέποντας ολόκληρα νοσηλευτικά ιδρύματα αποκλειστικά για Covid και επεκτείνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Κοινή διαπίστωση στη συνεδρίαση ήταν, όμως, ότι προς το παρόν η Αττική έχει μεγαλύτερη ευελιξία να αποκτά κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό σε σχέση με άλλες περιοχές και ειδικά τις τρεις στις οποίες δεν ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα. Στα νοσοκομεία της Αττικής το Σάββατο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν 322 εισαγωγές σε σύνολο 606 για όλη την Ελλάδα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Κατά τη χθεσινή ημέρα, πέρα από μία πολύ υψηλή καταγραφή κρουσμάτων για Κυριακή -1.955- τα οποία αντιστοιχούν σε 23.294 τεστ, σημειώθηκε «ρεκόρ» θανάτων για το 2021. Σε ένα 24ωρο τη ζωή τους έχασαν 78 ασθενείς, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 8.380 θανάτους εξαιτίας της νόσου Covid-19. Στην Αττική χθες εντοπίστηκαν 921 νέα περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 262 μολύνσεις και στην Αχαΐα 71.
Κλιμάκια ΕΟΔΥ
Ακροβολισμένες σε 102 κεντρικά εμπορικά σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα θα είναι οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ σήμερα, ημέρα που ανοίγει το λιανεμπόριο. Eπιστήμονες και κυβέρνηση συστήνουν στους εργαζομένους των καταστημάτων να πραγματοποιήσουν προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον SARS-CoV- 2. Δωρεάν rapid tests θα μπορεί να κάνει, όμως, όποιος πολίτης επιθυμεί.
Απελευθέρωση με φαινόμενα συνωστισμού
Το πρώτο Σαββατοκύριακο που απελευθερώθηκαν -πιλοτικά- οι διαδημοτικές μετακινήσεις και από τη στιγμή που ο καιρός ήταν πολύ καλός, καταγράφηκαν εικόνες ακραίου σε ορισμένες περιπτώσεις συνωστισμού. Οι πολίτες κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα βγήκαν έξω εκμεταλλευόμενοι τα μέτρα χαλάρωσης. Ολοι οι πεζόδρομοι, οι πλατείες και τα πάρκα της Αττικής ήταν γεμάτα τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή. Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και στο παραλιακό μέτωπο στην Αττική, όπως επίσης και στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Μποτιλιάρισμα δημιουργήθηκε το Σάββατο στο λιμάνι του Περάματος από Αθηναίους που επιχείρησαν να περάσουν στη Σαλαμίνα, ωστόσο στο λιμάνι του Περάματος οι αστυνομικοί τους γύριζαν πίσω, καθώς μπορεί να επιτράπηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις όχι όμως μέσω θαλάσσης.
16χρονη το τρίτο ανήλικο θύμα Covid στη χώρα μας
Σοκάρει η είδηση θανάτου τρίτου στη σειρά ανηλίκου στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για 16χρονη από τις Φιλιππίνες, η οποία έφτασε στα επείγοντα του Παίδων «Αγία Σοφία» το βράδυ του Σαββάτου χωρίς σφυγμό και απνοϊκή και, δυστυχώς, λίγο αργότερα κατέληξε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το άτυχο κορίτσι είχε συμπτώματα εδώ και μία εβδομάδα, χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό εάν είχε αναζητηθεί ιατρική βοήθεια από την οικογένεια. Οτι ήταν θετική στον κορονοϊό απεδείχθη μετά από δείγμα που ελήφθη από το νοσοκομείο, ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα διερευνηθούν από νεκροψία- νεκροτομή που αναμένεται σήμερα.
Η 16χρονη είναι ο τρίτος θάνατος για τις ηλικίες ως 17 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία έχει καταγραφεί το 7,4% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού.
Οπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί ο θάνατος από επιπλοκές ενός βρέφους μερικών εβδομάδων και μίας 17χρονης στη Θήβα.
Στο μεταξύ, τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 62χρονος ασθενής με κορονοϊό που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Βόλου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έπεσε από τον 7ο όροφο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου. Πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν καλή και πως σε λίγες ημέρες επρόκειτο να πάρει εξιτήριο.
ΕΟΦ: Απάντηση στις καταγγελίες
Απάντηση στις καταγγελίες από μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ που αφορούν σε θρομβωτικό επεισόδιο μετά τον εμβολιασμό που οδήγησε σε ακρωτηριασμό και τελικά σε θάνατο γυναίκας δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
«Το περιστατικό εξετάσθηκε από την ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. στις 09/3/21, αμέσως μόλις εστάλη η ΚΚ και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους θεράποντες ιατρούς. Στις 16/3/21 συνεκλήθη εκ νέου η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. σε κοινή συνεδρίαση με την ολομέλεια της Ε.ΦΑΡ. Κατόπιν διεξοδικής εξέτασης του συνόλου των διαθέσιμων κλινικών και εργαστηριακών στοιχείων του συγκεκριμένου περιστατικού, έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να αποκλείσει την αιτιολογική συσχέτιση του αναφερόμενου συμβάντος με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ κατέταξε το περιστατικό στον βαθμό possible», αναφέρει η αναλυτική ανακοίνωση και προσθέτει:
«Ο ΕΟΦ απέστειλε την αξιολόγηση αυτή στην ευρωπαϊκή βάση αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών, η οποία προηγήθηκε κατά 2 ημέρες της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για παρόμοια σπανιότατα περιστατικά θρομβώσεων με συνοδό θρομβοπενία (possible risk) του εμβολίου της AstraZeneca (AZ). Στις 19/3/2021 o EMA μέσω της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και κατόπιν εισηγήσεως της PRAC (στις διαδικασίες αυτές συμμετέχει θεσμικά και ο ΕΟΦ) ζήτησε την επικαιροποίηση των εγκεκριμένων στοιχείων του εμβολίου της AstraZeneca (AZ) και την αποστολή σχετικής ενημερωτικής επιστολής στους επαγγελματίες Υγείας. Στις 19/3/2021 η ΑΖ, συμμορφούμενη, απέστειλε στον ΕΟΦ σχέδιο επιστολής Απευθείας Επικοινωνίας με Επαγγελματίες Υγείας (DHPC) σχετικά με το εμβόλιό της και το υπό εξέταση ζήτημα. Η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. επεξεργάστηκε και διόρθωσε κρίσιμα σημεία της επιστολής και συνέστησε αποστολή της επιστολής σε όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες Υγείας, την εκτενή διανομή της οποίας ξεκίνησε η ΑΖ στις 24/3/21, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr