Από όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, το να «ξέφυγε» ο κορωνοϊός από εργαστήριο είναι το λιγότερο πιθανό, ωστόσο ο ΠΟΥ θα χρειαστεί και άλλα στοιχεία για να το σβήσει διά παντός από την λίστα.
«Επιτρέψτε μου να πω πως, όσον αφορά τον ΠΟΥ, όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι», επεσήμανε ο δρ. Γκεμπρεγιεσούς.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, ομάδα του ΠΟΥ είχε σταλεί στη Γουχάν, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας, για να προσδιορίσει την προέλευση του ιού.
Ο δρ. Γκεμπρεγιεσούς είχε πει πως οι ομάδα, η οποία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα δείγματα και τα στοιχεία που της παρείχαν οι κινεζικές αρχές, είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πρόσβαση των πρωτογενών δεδομένων.
Για τον λόγο αυτό, ο ΠΟΥ ζητούσε από τότε την πιο έγκαιρη και συνεκτική δημοσιοποίηση των στοιχείων, στο μέλλον.
Η ομάδα του ΠΟΥ εξέταζε όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και την πιθανότητα ο κορωνοϊός να είχε διαρρεύσει από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου που ασχολείται με τη συλλογή, αποθήκευση και μελέτη των κορωνοϊών που προέρχονται από νυχτερίδες.
Το Πεκίνο είχε εξαρχής αποκλείσει το ενδεχόμενο της διαρροής του ιού από εργαστήριο, ωστόσο η Κίνα δέχεται εδώ και καιρό σφοδρή κριτική από πολλά έθνη για την άρνηση και την αποτυχία της να παράσχει στον ΠΟΥ επαρκή στοιχεία.
Ανταποκρινόμενες στην τελευταία έκθεση του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ και 13 ακόμη χώρες όπως η Νότιος Κορέα, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τα ευρήματα και ζήτησαν από την Κίνα να παρέχει «πλήρη πρόσβαση» στους ειδικούς.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η πιθανότερη πορεία της αρχικής μετάδοσης του ιού ήταν από τις νυχτερίδες και μέσω ενός άλλου ζώου στον άνθρωπο.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την έρευνα και τα πρώτα ευρήματα του ΠΟΥ.
Ο δρ. Πίτερ Μπεν Εμπάρακ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΠΟΥ που έχει μεταβεί στην Κίνα, τόνισε την Τρίτη πως, παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται, δεν έχει πιεστεί για να αφαιρέσει καμιά πληροφορία από την τελική έκθεση που θα δημοσιευθεί.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από εργαστήριο και συμπλήρωσε ότι τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γουχάν ενδέχεται να είχαν καταγραφεί ήδη από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019.
Η Κίνα πάντα απέρριπτε τους ισχυρισμούς περί προέλευσης του κορωνοϊού από εργαστήριο και τόνιζε ότι, παρόλο που τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στη Γουχάν, ο ιός ενδέχεται να είχε προέλθει από αλλού.
Σαν πιθανή αιτία έλευσης του ιού στη Γουχάν, η Κίνα παρουσιάζει την εισαγωγή κατεψυγμένων τροφίμων από άλλες χώρες.
Η χώρα ως γνωστόν κατάφερε σύντομα να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της, μέσω της διεξαγωγής μαζικών τεστ, της επιβολής αυστηρών λοκντάουν και των αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 127 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει με τον κορωνοϊό από όταν κατεγράφη για πρώτη φορά, ενώ εξαιτίας του έχουν πεθάνει πάνω από 2,7 εκατομμύρια.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Τα μαύρα ρεκόρ δυσκολεύουν την εξίσωση για άνοιγμα – Ανεξέλεγκτη η διασπορά
- Τα 5 SOS για τις συντάξεις των 384 ευρώ [πίνακας]
- Αμηχανία, απειλές και υποκρισία Τσίπρα για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel»
- Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5000 κρούσματα την ημέρα
- Άγρια καταδίωξη με πυροβολισμούς από τα Πατήσια έως το Μενίδι – 2 αστυνομικοί τραυματίες [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr