Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, οι περισσότεροι από το Κέντρο Επιδημιολογίας της Δανίας, παρατήρησαν ότι όσοι νοσούν με κορωνοϊό για πρώτη φορά τείνουν να παρουσιάζουν ανοσία για πάνω από 6 μήνες μετά την ανάρρωσή τους.
Μετά από το διάστημα αυτό, ο οργανισμός των περισσοτέρων συνεχίζει να παρουσιάζει αυξημένες άμυνες έναντι του κορωνοϊού, ωστόσο κάποιοι νοσούν ξανά, με τους περισσότερους να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65+.
Το δείγμα της έρευνας αφορούσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν νοσήσει στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου του 2020, και εξέταζε το εάν νόσησαν ξανά κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μεταξύ των αρχών του Σεπτεμβρίου και του τέλους του Δεκεμβρίου του 2020.
Από τους 11.068 που είχαν νοσήσει για πρώτη φορά πέρσι την Άνοιξη, μόλις 72 εμφανίστηκαν θετικοί και το χειμώνα, για δεύτερη φορά.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φαίνεται πως προστατεύονταν από μια δεύτερη νόσηση κατά 47%, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν για μια δεύτερη φορά.
Με άλλα λόγια, στην ηλικιακή ομάδα των 65+ νόσησε, για δεύτερη φορά, το 3,6%.
Οι επιστήμονες δε θεωρούν πως το πόρισμα αυτό είναι παράδοξο, καθώς είναι γνωστό πως, μεγαλώνοντας, το ανοσοποιητικό μας τείνει γενικά να εξασθενεί.
Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης είναι πιο ανησυχητικά: Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι μόλις το 1% των εξεταζόμενων νοσούσε για δεύτερη φορά.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Από την άλλη, οι παλαιότερες έρευνες μιλούσαν για ανοσία που διαρκούσε το πολύ 5-6 μήνες από την πρώτη νόσηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτή η έρευνα δεν λάμβανε υπόψη της τις νέες μεταλλάξεις του ιού, κάτι που ενδεχομένως θα άλλαζε τα δεδομένα.
Οι ανοσιολόγοι δρ. Ρόζμαρι Μπόιτον και Ντέιβιντ Άλτμαν, του Imperial College του Λονδίνου, σχολίασαν τα αποτελέσματα της δανέζικης έρευνας ως «σχετικά ανησυχητικά», γράφοντας:
«Η προστασία από μια δεύτερη νόσηση σε ποσοστό 80% για τον νεότερο πληθυσμό και μόλις 45% για τους μεγαλύτερους αποτελεί ένα πόρισμα πιο ανησυχητικό από αυτά που προέκυψαν από παλαιότερες μελέτες».
«Το πόρισμα επιβεβαιώνει αυτό που ούτως ή άλλως υποψιαζόμασταν, ότι δηλαδή η δημιουργία ανοσίας με φυσικούς τρόπους, όπως η νόσηση, δεν αποτελεί εγγύηση, και ότι η ασφαλέστερη μακροπρόθεσμη λύση είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού με αποτελεσματικά, ελεγμένα εμβόλια».
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Το τρίτο κύμα έγινε… τσουνάμι – Ρεκόρ κρουσμάτων, διασωληνωμένων – Τελεσίγραφο Κικίλια σε ιδιώτες γιατρούς
- Φορολογικές δηλώσεις: «Αφοπλισμός» τεκμηρίων με επιδόματα κορωνοϊού – Σε ποιον κωδικό θα δηλωθούν
- Βρήκε έδαφος η πρόταση Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι προβλέπεται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr