Σύμφνα με την Daily Mail, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός επιβιώνει σε ύφασμα από πολυεστέρα έως και 72 ώρες, ενώ στο βαμβάκι αδρανοποιείται μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο, ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε ένα ύφασμα πολυεστέρα-βαμβάκι μόνο για 6 ώρες.
Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο κορονοϊού που ονομάζεται HCoV-OC43, το οποίο μοιάζει πολύ με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Οι επιστήμονες έριξαν σταγονίδια πάνω σε υφάσματα από πολυεστέρα, πολυεστέρα-βαμβάκι και βαμβάκι, για να δουν πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός σε αυτές τις επιφάνειες.
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά λένε οι ερευνητές, γιατί αν ο ιός κολλήσει στις στολές των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, τότε μπορεί να μεταφερθεί από το νοσοκομείο στο σπίτι του προσωπικού και να εξαπλωθεί σε διάφορες επιφάνειες.
«Στην αρχή της πανδημίας, ξέραμε λίγα πράγματα για το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα», δήλωσε στην Daily Mail, η Katie Laird, μικροβιολόγος κι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας μολυσματικών ασθενειών στο DMU.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τρία από τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην υγειονομική περίθαλψη, ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Εάν οι νοσοκόμες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πάρουν τις στολές τους στο σπίτι, τότε υπάρχει κίνδυνος να αφήσουν ίχνη του ιού σε άλλες επιφάνειες».
Το 2020, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) δημοσίευσε οδηγία, σύμφωνα με την οποία, οι στολές των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να υποβάλλονται σε βιομηχανικό πλύσιμο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση εάν αυτό είναι αδύνατο. Σύμφωνα με το Εθνικό Συστήμα Υγείας (NHS), το πλύσιμο στους 60°C, είναι αρκετό για να σκοτώσει τους παθογόνους ιούς. Ωστόσο, η επιστήμονας προειδοποιεί ότι αυτή η οδηγία του NHS βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία 14 ετών και χρειάζεται επείγουσα αναθεώρηση.
Οι ερευνητές έθεσαν σε δοκιμή την οδηγία του NHS, σε ένα ύφασμα από βαμβάκι 100%, το πιο κοινό κλωστοϋφαντουργικό προϊόν που χρησιμοποιείται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όταν ο ιός αναμίχθηκε με τεχνητό σάλιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οικιακά πλυντήρια ρούχων δεν μπόρεσαν να ton εξουδετερώσουν.
Μόνο όταν χρησιμοποίησαν απορρυπαντικό και το νερό ήταν τουλάχιστον 67°C, ο ιός εξουδετερώθηκε. «Ενώ μπορούμε να δούμε από την έρευνα ότι το πλύσιμο αυτών των υφασμάτων σε υψηλή θερμοκρασία, ακόμη και σε οικιακό πλυντήριο ρούχων, απομακρύνει τον ιό, δεν εξαλείφει τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς τα ρούχα θα αγγίξουν άλλες επιφάνειες στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο πριν πλυθούν. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει έως και 72 ώρες σε ορισμένα υφάσματα και ότι μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες επιφάνειες. Αυτή η έρευνα ενίσχυσε τη σύστασή μου ότι όλες οι στολές υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να πλένονται επί τόπου στα νοσοκομεία ή σε βιομηχανικά καθαριστήρια», αναφέρει η επιστήμονας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός 24/02: 1.913 νέα κρούσματα, 357 διασωληνωμένοι και 28 νεκροί
Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: Υπάρχουν νομικές παραλείψεις – Παίζεται κάτι πολύ μεγάλο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr