«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, η διασπορά είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος από την εργασία στο σπίτι. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή συναντούμε τους ίδιους συναδέλφους μας καθημερινά αυτοί δεν συναντούν άλλους ανθρώπους» επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία για μια ακόμη φορά μίλησε για τη μεγάλη σημασία της μάσκας στον περιορισμό του ιού. «Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της καλής χρήσης της μάσκας, τόσο καλύτερος και ο έλεγχος των νέων μολύνσεων» σημείωσε.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η ίδια εξήγησε ότι χαμηλότερος αριθμός τεστ λόγω της κακοκαιρίας οδήγησε σε χαμηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων εκείνες τις ημέρες αλλά αυξημένο αριθμό της θετικότητας, ο όποιος άγγιξε το 3% καθώς όσοι προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού εν μέσω κακοκαιρίας είχαν θετική διάγνωση.
Όταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου με δεδομένη την σταθερή επιδημιολογική εικόνα και ενδεχόμενη μείωση των κρουσμάτων, είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα». Πάντως η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.
Πάντως σήμερα, έκανε λόγο για σταθερή επιδημιολογική εικόνα τονίζοντας ότι πλέον έχουμε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, 10 ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σήμερα σε όλη τη χώρα γύρω στα 10.500. Ωστόσο ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις της Μ. Βρετανίας και της Ν. Αφρικής συνεχίζουν να καταγράφονται στη χώρα μας. «Πλέον έχουμε 700 κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου σε 32 περιφερειακές ενότητες και αυτό δείχνει ότι υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης του στελέχους στην κοινότητα» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι εκεί φαίνεται πως υπάρχει μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους της Ν. Αφρικής, για την οποία, όπως είπε, δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο. «Είναι ένα γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες γι’ αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να ελεγχθεί η διασπορά» κατέληξε.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι με τις 650.000 δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη γίνει στη χώρα, τα οποία μας προστατεύουν από τον μεταλλαγμένο ιό του Ηνωμένου Βασιλείου και με εμβολιασμένο το 6% του πληθυσμού, ήδη θα αρχίσει να παρατηρείται μείωση των μολύνσεων στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 75 ετών και άνω.
Για την Αττική είπε ότι η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη αν εξαιρέσει κάποιος την Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική υπολογίζονται στα 5.500 και «ο δείκτης Rt είναι κάτω από 1 κάτι το οποία δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Η ίδια παρατήρησε τέλος ότι υπάρχει ήπια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Ήταν 2.200 άτομα την τελευταία εβδομάδα» κατέληξε.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Σε «σκληρό» lockdown Κάλυμνος και δήμος Ευόσμου-Κορδελιού – Ποιες περιοχές «κοκκίνησαν»
Λιγνάδης σε Μενδώνη: Το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος θα το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr